Там, където улиците нямат имена

И след изборите в Афганистан експериментът по изграждане на държава продължава

Жените бяха сред най-заплашените от талибанско отмъщение заради участието си във вота.<br />
Жените бяха сред най-заплашените от талибанско отмъщение заради участието си във вота.<br />    ©  reuters
Жените бяха сред най-заплашените от талибанско отмъщение заради участието си във вота.<br />
Жените бяха сред най-заплашените от талибанско отмъщение заради участието си във вота.<br />    ©  reuters

Знаете ли колко е населението на Афганистан? Няма откъде - в страната никога не е извършвано преброяване и всички числа са по-скоро догадки, отколкото реални данни. Тази фрапантна липса не е особено изненадваща за страна, в която повечето улици в градовете са безименни. Това обаче бе само един от проблемите пред афганистанските власти преди президентските избори на 20 август. Избирателните списъци могат лесно да бъдат фалшифицирани, но това няма и особено значение, защото (както Би Би Си доказа), да си купиш карта за гласуване в Афганистан е почти толкова лесно, колкото и да си купиш "Калашников".

Корупцията и хаосът в страната са повсеместни, политическите лидери в Кабул имат малко реална власт извън няколко големи града, производството на опиум отново расте, а в южната част на Афганистан все повече се разгаря войната между силите на НАТО, САЩ и афганистанската армия, от една страна, и талибаните - от друга. Ситуацията е толкова критична, че афганистанската полиция се отказа да охранява ключови позиции дори в столицата Кабул. Логичният въпрос в момента е доколко е наложително точно сега провеждането на президентски избори в Афганистан?


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Софиянец

  Хм, замислям се, че в София улиците имат имена, но титулярите биха се обърнали в гроба, ако бяха видели на какво приличат. Как би се почувствал авторът на "Горски пътник" - човекът с френско възпитание Г.С. Раковски, ако видеше улицата с името на поемата в кв. "Лозенец"? Дупки до колена, продънени шахти, жици от кабеларки, коли по тротоарите и един специфичен софийски градски инвентар: през 5 метра трошки без номера, които отдавна някой трябваше да е прибрал за скрап

 • 2
  Avatar :-|
  Няма държави Афганистан и Сомалия

  Такива има само на географските карти.Чудя се , след като местното население не може да си спретне държава защо не разпределят териториите между съседите държави. Не че и Пакистан се сравят много добре , но да понамалят черните дупки.

 • 3
  krustev avatar :-|
  krustev

  @2 викам и с България да направим същото - закриваме държавата, продаваме земята и се изнасяме..

 • 4
  darthsidius avatar :-|
  darthsidius

  софиянец коментара ти не е уместен, колкото до Афганистан откакто се отделиха от СССР там непрестанно се водят войни най-добре е да им пуснат една Водородна,и да се почва отначало без религиозни фанатици,забулени от горе до долу жени и най-лошото от цялата картинка гадния опиум.

 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Ще се водят войни още дълго, докато някои сбъркани политици се опитват да си "налагат" политическите виждания със сила на съвсем различни от тях хора, то не бяха англичани, то не бяха болшевики, сега и протестантските демократи от САЩ продават "стока" дето не се търси в тази част на света.... както преди Льоната се засили да продава болшевизъм 1979...... а още по-преди британците решиха да правят колония от Афганистан.
  После войни, опиум и проблеми... е така ще е докато не престанат "силните" да налагат със сила това което на тях им изглежда добре....

 • 6
  ravinravin007 avatar :-|
  ravinravin007

  Боби попринцип си прав. Но е много лесно да се правят такива консатации стоейки си в удобното кресло в Република България.
  Я иди там и постой малко, пък после ще си говорим пак.

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Защо № 6 трябва да "ходя" и да "стоя" в Афганистан?
  Какво съм забравил там?
  Те, пущуните, белуджите, идват ли да "стоят" в България?
  Не съм виждал щото такива в последните 60 години, може преди това и да са идвали......
  ------------------------
  Но ако се наложи да ида все пак, щото аз много пътувам, не се знае, определено няма да им "нося" протестантска демокрация,
  нито ще къркам алкохол,
  нито ще заглеждам жените,
  нито ще ходя по ситни гащи,
  нито ще се бръсна всеки ден,
  нито ще коментирам начинът им на живот,
  и много още работи ще "съблюдавам",
  докато разбера "устава" на техният манастир......
  -------------------------

 • 8
  georgi.mtev_1955 avatar :-|
  Георги Димитров Митев

  Демократичният начин на обществен живот е наука и изкуство. Ето защо е необходимо в Авганистан, хората най-напред да усвоят първото и чак след това да овладеят уменията да правят второто. А всичко това е дълъг и съвсем нелек исторически процес. Историята сама определя своите темпове и се надсмива над онези, които се опитват да я изнасилват дори и с най-доброто намерение, тя да роди нещо красиво, защото то може се окаже твърде грозно -кавото е насилието. Да. Реалната действителност е грозна, защото по света се срещат твърде много изнасилвачи на историята. Защо в Авганистан се провеждат "честни и демократични" избори - дали защото се произвежда дрога и се пласира оръжие, най-доходният бизнес в света. Въпросът е, кой има интерес от това? Отделни личности или цели държави. Отговорите, на подобен род въпроси, се намират в главите висшите, глобални политици.

 • 9
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  Жалко че в 21век една държава тепърва ще излиза от каменната ера или изобщо от някакъв етап, който развитите страни за забравили преди повече от 100г. Тепърва ще откриват човешките права, правата на жените, правото на гласуване, правото на живот, на мнение, на мислене, на свободна воля.
  Като се случи такава новина си викам, ех, а ние тука сме се затръшкали. Добре, че не знаем какво е да живееш в такава държава - след години всякакви войни ще им се случва чудото да откриват себе си и да изживеят онова, което другите са забравили и не са им останали живи свидетели на такива събития

 • 10
  Avatar :-|
  просто наблюдател

  В контекста на Афганистан горещо ви препоръчвам да гледате филма "Ловецът на хвърчила" или да прочетете книгата. Разказ за душата на тази страна още от преди навлизането на СССР.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход