Ще смени ли Меркел партньорите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ще смени ли Меркел партньорите

Основната интрига в германските избори е дали политическият брак между Меркел и Щайнмайер ще продължи още четири години 

Ще смени ли Меркел партньорите

Предизборната кампания в Германия бе скучна и вяла, но бъдещото правителство го очакват бурни дни

Ваня Ефтимова
2586 прочитания

Основната интрига в германските избори е дали политическият брак между Меркел и Щайнмайер ще продължи още четири години 

© reuters


Изборите в най-голямата европейска икономика по време на глобална криза би трябвало да изглеждат поне като финала на Шампионската лига по футбол. С много разигравания, атаки, дузпи, гол след гол и почти непоносимо напрежение до последната минута кой ще победи. Вместо това кампанията за нов парламент в Германия, който трябва да бъде излъчен в неделя, бе вяла и с малко истински интересни положения, почти като мач от аматьорско първенство. Уморени от фундаменталните реформи на предишния канцлер Герхард Шрьодер, които най-после взеха да дават резултат, когато икономическата криза удари, германците сега, изглежда, отново няма да излъчат ясен победител и стабилно мнозинство в Бундестага.

Почти е сигурно, че досегашният канцлер Ангела Меркел, първата жена и източногермански политик начело на държавата, ще продължи да управлява. Въпросът е дали я очаква още един мандат в голяма коалиция, или макар и с малко ще успее да състави правителство с предпочитания партньор на ръководения от нея Християндемокартически съюз (ХДС) – неолибералната Партия на свободните демократи (ПСД). Социологическите прогнози дават шанс на втория вариант, но разликата е в рамките на статистическата грешка.

Четири години федералната република бе управлявана от неестествена и тромава коалиция между двете големи партии - ХДС и Германската социалдемократическа партия (ГСДП), които иначе са непримирими идеологически врагове. През 2005 г. никоя от тях не успя да събере достатъчен брой гласове за съставянето на правителство с предпочитания си по-малкък парньор – ХДС със свободните демократи, а ГСДП със Зелените. В тази патова ситуация се наложи ХДС заедно с формацията-сестра в Бавария, Християнсоциалния съюз (ХСС), да състави правителство с ГСДП. Ангела Меркел стана канцлер, а вицеканцлер и външен министър – бившият началник на кабинета на Герхард Шрьодер, социалдемократът Франк-Валтер Щайнмайер.

Принудени да работят в консенсус и без истинска опозиция, двете партии според критиците на съюза им проведоха половинчати и нерешителни реформи, а самата Меркел не разгърна истински потенциала си. Според привържениците си обаче голямата коалиция в общи линии удържа стабилен курс по време на икономическа криза - в изпълнените с паника месеци в началото на 2009 г. правителството неизменно имаше подкрепата на 50% от германците.

Общият мандат лиши двете големи формации от муниции в предизборната битка. Програмите им доста си приличат и никоя партия

Не иска истински да атакува

другата или голямата коалиция, защото това означава да атакува собственото си участие във властта. "Християндемократическият съюз има една единствена програма и тя се казва Ангела Меркел", коментира флагманът на немскоезичната преса Sueddeutsche Zeitung. Умереният, лишен от гигантско его и прагматичен стил на канцлера явно се харесва на повечето германци. Меркел сега предлага по-смели реформи за намаление на данъците и осигуровките и стимулиране на потреблението. Една дясна коалиция ще продължи живота на ядрените реактори след договорения срок за спирането им през 2020 г., което ще бъде и евентуална застраховка срещу твърде силните позиции на Русия и нейния газ в Европа.

"Още ли сте кандидат за канцлер или само за вицеканцлер", подхвърли саркастично журналист през седмицата към външния министър Франк-Валтер Щайнмайер. На кандидата на социалдемократите съвсем очевидно му липсват политическата харизма и хъса на Герхард Шрьодер за ожесточена политическа битка. Партията му почти

Няма полезен ход

след като свободните демократи отказаха възможността за т.нар. коалиция "светофар" – по цветовете на формациите червено-жълто-зелено, т. е. социалдемократите, ПСД и Зелената партия. ГСДП пък не иска да прекрачи политическото табу за общо правителство със Зелените и Лявата партия като трети партньор, защото последната е наследник на социалистическата партия на бившето ГДР. Така, ако искат да останат във властта, единственият шанс на социалдемократите е ново издание на недолюбваната голяма коалиция.

Платформата на Щайнмайер включва създаване на повече работни места чрез развиване на високотехнологични сектори, алтернативни източници на енергия и екологично чисти бизнеси. В последните дни на предизборната битка външният министър включи в арсенала и предложението за изтегляне от Афганистан през 2013 г. Войната не е особено популярна във федералната република, особено след като германски части по погрешка бомбардираха цивилни афганистанци в провинция Кундуз в началото на месеца. Видимо раздразнен, тази седмица главнокомандващият на НАТО в Афганистан ген. Стенли Маккристъл отложи планираното за октомври посещение в Берлин, докато предизборната битка отмине.

Истинската изненада на вота са 13-те процента, които се очаква да вземе Партията на свободните демократи. Те евентуално може да са достатъчни, за да бъде създадено дясно правителство. В Германия на лидера на свободните демократи Гидо Вестервеле се отдаде това, което убегна на почти всички други привърженици на свободния пазар по света - да канализира недоволството срещу държавната намеса в икономиката и хвърлените за спасяване на закъсали корпорации пари на данъкоплатците. Той уцели и

Големия страх

на средната класа германци от загуба на социалния им статус. Неговите предложения са за данъчни облекчения, особено за семействата с деца, намаляване на бюрокрацията за малкия и средния бизнес и силно орязване на държавните субсидии, като със спестените средства се финансира нова и по-проста данъчна система. "Това е по-социално от всяко червено знаме на Първи май", рекламира сам Вестервеле програмата си.

Известен преди това повече като политически играч, отколкото като държавник, в тази кампания той смени модните си костюми с по-тъмни и консервативни. Хомосексуалността му е отдавна известна на германците, но дългогодишното партньорство с фотогеничния бизнесмен Михаел Мронц досега не е произвеждало скандални клюки и изглежда приемливо за средната класа. Междувременно Ханс-Дитрих Геншер, легендарният ръководител на свободните демократи и външен министър на Хелмут Кол, също се включи в кампанията. Вестервеле пък видимо го имитира на публични събития и не крие амбиции да стане първи дипломат на федералната република.

Неочаквано развитие в последния момент обаче съвсем не е изключено. Вече на два пъти през годините ХДС се виждаше победител в изборите – през 2002 г. и 2005 г., за да установи на другата сутрин, че избирателите все пак са предпочели да няма рязка промяна в курса и формацията не е събрала достатъчно гласове за съставяне на правителство.

Дали отново в голяма коалиция или в десен кабинет, вторият мандат на Меркел обаче далеч няма да е толкова спокоен и консенсусен, колкото първия. Проектобюджетът за 2010 г. е с предвиден дефицит 86.1 млрд. евро, най-големият в историята на следвоенна Германия. За фискалния период 2010-2013 г. пък се очаква държавата да е на минус с общо 310 млрд.евро.Сега по време на предизборната кампания никоя партия не иска да влиза в подробности по експлозивната тема как ще бъде запълнена дупката в държавния бюджет. Но какъвто и кабинет да бъде съставен, той ще трябва да се справя с бремето на кризата и да вземе дълго отлагани радикални решения за бъдещето на страната. Желанието на германския избирател за повече стабилност и спокойствие, уви, няма голям шанс да се сбъдне.

Какво обещават партиите

ГСДП

Икономика: въвеждане на данък от 0.5% върху търгуваните на борсата ценни книжа. Ограничаване на мениджърските заплати и МВФ да стане световен финансов полицай. Въвеждане на минимална заплата от 7.5 евро/час. Намаление на данъчната ставка на 10% за долните групи и увеличение на тази за годишен семеен доход от над 250 хил. евро на 47%. Инвестиции в образованието

Външна политика: не трябва да се отнема възможността на Турция да стане член на ЕС. Трябва да започне обмисляне на изтеглянето на германските войски от Афганистан.

Климат: спиране на всички ядрени реактори и инвестиции в алтернативни източници на енергия, за да може през 2030 г. те да посрещат 50% от енергийните нужди на страната.

ХДС

Икономика: засилване на независимостта на рейтинговите агенции и създаване на единна европейска такава. По-добра защита на безработните. Без нови данъци и намаляване на облагането за някои групи. До 2015 г. 10% от БВП трябва да отиват за образование и изследвания.

Външна политика: против влизането на Турция в ЕС. Продължаване на германското участие в мисията на НАТО в Афганистан.

Климат: продължаване живота на ядрените реактори след 2020 г. Намаляване на изхвърляните емисии от CO2 през 2020 г. до 40% от тези през 1990 г. През 2020 г. 30% от енергоснабдяването да е от алтернативни източници.

Зелените

Икономика: въвеждане на "Нов зелен курс" с масирани инвестиции и субсидии в екобизнеси, които да доведат до един милион нови работни места. Увеличение на данъците на най-богатите и повишение на облагането на изкопаемите горива за лични и индустриални нужди.

Външна политика: Смяна на стратегията в Афганистан.

Климат: защитата на екологията и климата да влезе в конституцията. Мащабни инвестиции, така че през 2030 г. цялото електроснабдяване да е от алтернативни източници, а през 2050 г. - цялата използвана енергия.

Партия на свободните демократи

Икономика: излизане на държавата от частния сектор и търсене на отговорност на мениджърите, които доведоха де факто до фалит корпорациите си. Намаляване на бюрокрацията за малките и средните фирми, а пълни осигуровки да се заплащат само от 1000 евро заплата нагоре. Радикална реформа на данъчната система, която да върне обратно в джобовете на гражданите от 30 до 35 млрд. евро.

Външна политика: Реформа на ООН и лобиране за ЕС представител в Съвета за сигурност. Силно обвързване със САЩ и по-активна позиция спрямо Русия.

Климат: продължаване на живота на ядрените реактори. Разбиване на газовите и енергийните монополи.

Лявата партия

Икономика: забрана на хедж фондовете и силен обществен контрол върху финансовите институции. Въвеждане на милионерски данък - еднократно облагане на най-богатите, за да бъде създаден държавен инвестиционен фонд. Минимална заплата от 10 евро на час, но и удържане на пълни осигуровки.

Външна политика: разпускане на НАТО и нова европейска система за сигурност, включваща Русия. Незабавно изтегляне от Афганистан.

Климат: затваряне на атомните реактори и форсиране на развитието на алтернативните източници на енергия.

Изборите в най-голямата европейска икономика по време на глобална криза би трябвало да изглеждат поне като финала на Шампионската лига по футбол. С много разигравания, атаки, дузпи, гол след гол и почти непоносимо напрежение до последната минута кой ще победи. Вместо това кампанията за нов парламент в Германия, който трябва да бъде излъчен в неделя, бе вяла и с малко истински интересни положения, почти като мач от аматьорско първенство. Уморени от фундаменталните реформи на предишния канцлер Герхард Шрьодер, които най-после взеха да дават резултат, когато икономическата криза удари, германците сега, изглежда, отново няма да излъчат ясен победител и стабилно мнозинство в Бундестага.

Почти е сигурно, че досегашният канцлер Ангела Меркел, първата жена и източногермански политик начело на държавата, ще продължи да управлява. Въпросът е дали я очаква още един мандат в голяма коалиция, или макар и с малко ще успее да състави правителство с предпочитания партньор на ръководения от нея Християндемокартически съюз (ХДС) – неолибералната Партия на свободните демократи (ПСД). Социологическите прогнози дават шанс на втория вариант, но разликата е в рамките на статистическата грешка.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  Avatar :-P
  анто

  хаха

  лявата партия кефи просто: "разпускане на НАТО и нова европейска система за сигурност, включваща Русия."

  идеи като изтупани от наталина :)

 • 2
  Avatar :-|
  Francesco Sinibaldi

  In a symphony.

  In the light
  of a symphony
  there's a charming
  intention, and
  also that fortune;
  there's a little
  desire and the
  sound of a
  beautiful noise....

  Francesco Sinibaldi

  http://pub41.bravenet.com/guestbook/show.php?usernum=3511503074&cpv=1#bn-service-top

 • PISNA MI!!!

  ПРЕДЛАГАМ НИКОЙ ДА НЕ ГЛАСУВА ПОД НИКОЯ СТАТИЯ С НИКАКВИ БУТОНИ ИЛИ ДА ГЛАСУВАТ САМО С МИНУСИ ДОКАТО, НЕКАКВИ СИ ОТ "ИКОНОМЕДИЯ" НЕ ПРЕСТАНАТ С ТЕЗИ "ПСИХОАТАКИ". НИЕ НЕ СМЕ ЧЕРВЕНИЯ ЕЛЕКТОРАТ ДА БЪДЕМ ДРЕСИРАНИ КАКВО ДА ПРАВИМ.

  А АКО ИКОНОМЕДИЯ НАИСТИНА НЕ Е ЗАД ТЕЗИ ПРОЯВИ (КОЕТО ГО КАЗВАМ САМО ЗА ДА БЪДА МАКСИМАЛНО ЧЕСТЕН КЪМ ТЯХ, НО СЪМ СИГУРЕН В СЕБЕ СИ ЧЕ СА ЗАД ТОВА) ТО ТОГАВА МОДЕРАТОРИТЕ ДА ТРИЯТ (НЕ СКРИВАТ, ВИЖДАЛ СЪМ И ДА ТРИЯТ) ТАКИВА СЪОБЩЕНИЯ -- ТОВА ЩЕ Е ДОБРЕ НЕ ЗА НАС, А ЗА ТЯХ ДА СИ ПОДДЪРЖАТ ЧИТАТЕЛСКИЯ ИНТЕРЕС, ИНАчЕ ПРОСТО СЕ МАХАМ ОТ ТУК ИЛИ НЯМА ДА ЧЕТА ФОРУМИТЕ И ЩЕ ОСТАВЯМ САМО МИНУСИ ЗА ПРОТЕСТ!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.