Хелге Лурас: Прегласуването е болкоуспокояващо, не лек за проблемите на Афганистан

   ©  Norwegian Institute of International Affairs (NUPI)
   ©  Norwegian Institute of International Affairs (NUPI)

Профил

Хелге Лурас е експерт в Norwegian Institute of International Affairs и коментатор за британския вестник Guardian. Преди да се насочи към темата Афганистан, той е работил за мироопазващата мисия в Босна и Херцеговина, последно като политически съветник на Върховния представител и специален претеник на ЕС в Сараево. Хелге Лурас освен това е бил и есперт в НАТО, генералния щаб на норвежката армия и военен наблюдател по време на мисията на ООН в Гватемала.

Как оценявате решението за втори тур на изборите в Афганистан?

Изборите вече бяха значителна спънка за коалиционните сили и при изграждането на правителство. Злоупотребите и липсата на легитимност допълнително затвърдиха съмненията за смисъла от военната мисия в страните, изпратили там свои войски. Сега при добро развитие вторият тур може би ще спаси Запада от непосредствена катастрофа. Но ако избирателната активност е много ниска – което е най-вероятният сценарий, съмненията за легитимността на следващия президент ще е продължат. Прегласуването е повече болкоуспокояващо, отколкото лек за проблемите на Афганистан.

Хамид Карзай бе атакуван заради манипулациите в първия тур на 20 август. Дали той е част от решението, или е част от проблема в Афганистан? Какви грешки трябва да избегнат западните дипломати в Кабул при работата със следващото правителство?

Карзай е слаб президент, който разреши корупцията и престъпността да процъфтяват дори в най-близкия му кръг. Въпреки това в момента той няма алтернатива. Корупцията в Афганистан е систематична, а не ограничена до определени хора. Ако д-р Адбула Абдула (той е етнически таджик- бел.авт.) стане президент, талибаните ще получат и масовата подкрепа на националистически настроените пащуни.

Доброто управление е ключов фактор в стратегията на главнокомандващия силите на САЩ и НАТО ген. Стенли Маккристъл. Според нея афганистанците трябва да видят ползите от управлението в Кабул, подкрепяно от НАТО. Проблемът е, че Афганистан няма човешкия ресурс или инфраструктурата да наложи такова управление. Просто е изгодно да си корумпиран. В по-общ смисъл в тези избори афганистанците се бият помежду си за парите, които текат към страната от Запада. За съжаление международното присъствие подхранва корупцията, която от своя страна настройва враждебно хората. Първото нещо, което западните дипломати в Кабул трябва да направят, е да са реалисти какво могат да постигнат в Афганистан. Те трябва да разберат по-добре защо афганистанците се държат по този начин и защо е по-рационално за един чиновник да е корумпиран и дава предпочитания си на приятели и роднини.

В общи линии има две стратегии за омиротворяването на Афганистан – едната е да бъдат изпратени повече войници, а другата – по-малко войници, но повече антитерористични операции от въздуха и от специалните части. Каква трябва да е реакцията на европейските партньори към тях?

Ген. Маккристъл няма да може да обърне ситуацията в рамките на година дори с повече войници. Затова ще е нужно голямо военно присъствие за поне десет години или дори повече. Дори когато лидерите на НАТО твърдят, че създаването на голяма афганистанска армия е стратегията за изход, за много години напред афганистанците няма да са готови да продължат сами битката срещу талибаните, ако въобще някога ще могат.

По всяка вероятност Барак Обама ще подкрепи стратегия, която е комбинация от двата подхода - силен военен контрол върху големите градове и оттам антитерористични операции в по-изолираните региони. В действителност това обаче е началото на много бавно и постепенно, но пълно изтегляне. Европейските партньори нямат голямо влияние върху Вашингтон. Това е американска война от самото начало, започната заради гнева след атаките на 11 септември и страха от ислямския тероризъм. Талибаните могат да бъдат дългосрочна заплаха за Запада, но пълното им унищожаване изисква десетилетия ангажиране на САЩ и Европа. А за това няма политическа воля. Затова европейците трябва да първо да подкрепят антитерористичните операции и после изтегляне. Голяма операция по умиротворяване и възстановяване в Афганистан просто не е реалистична възможност.

Има ли някакъв възможен сценарий, при който войната в Афганистан може да бъде спечелена?

Това би изисквало стотици хиляди западни войници, разположени в Афганистан повече от 10 или дори за 30 години. Но не смятам, че има обществена подкрепа за това на Запад. А е глупаво да започнем нещо, което знаем, че не можем да завършим. Това по-скоро ще създаде погрешни очаквания сред афганистанците, а после и гняв, че Западът ги е продал и изоставил отново. Затова сега коалиционните партньори трябва да започнат постепенно оттегляне, за да бъде минимализирана представата, че е загубил.

Други заплахи, далеч по-опасни от Афганистан и международния тероризъм, стоят пред нас в следващите години. Има нужда от поставяне на приоритети – и от финансово, и от военно естество.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Най добре да си обират крушите от Афганистан, не е лъжица за тяхната уста, ама някои политици не обичат да учат и практикуват историята, ще се опъват още десет години и ще си оберат крушите както от Сайгон 1975, ама то акъл, за кое по-напред...... и талибаните не са Хо Ши Мин но и те ще се научат...

 • 2
  enchev avatar :-|
  Enchev,Iliya

  Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
  "Стара Славянска поговорка"

  На БЪЛГАРИТЕ ни е нужно не заслужили,
  а ЗНАЕЩИ и ТАЛАНТЛИВИ ръководители!
  "В. И. Кунчев-Левски"

  Знаете ли за истинските причини на кризата в която Масоните ни поставиха ГЛОБАЛНО сега?
  Ще кажа само една от най-главните;
  Това е факта че Корумпираните правителства, марионетни и подвластни на Банково-Инвестиционният Капиталов Бизнес, крадат от данъците на народа за да спасяват не НАРОДА си от кризата, а да спасяват още по-корумпиралите и вече изпадащи в банкрупт чужди Банки и Финансови институции.
  Докога ще търпим този факт.
  А как и кога ще се осъзнаем ние Българите?
  Дали сме на Милитариста НАТО €170 хил. във фонд на Афганистан.
  От къде са взети и кой е действително Производителя на тези средства?

  Задавалили сте си въпроса;
  Колко хляба може да си купи един Пенсионирал се Вишист след трудов стаж от 35г, и с пенсия 150лв??

  Запитватели се защо в действителност се мотае НАТО из Афганските степи?
  Аз живях в тази Велика Държава цели 7.5г и мога твърдо да кажа че Афганистан, е единствената Държава в Света която никоя друга държава не я е поставила в подчинение или завладяла до сега.
  НАТО се мотае там защото под границата с Таджикистан се намира едно най-Големите природни находища на земен гaз, открито и разработвано от Русия.
  Колко досега Петрол НАТО откраднаха и продължават да крадат от народа на ИРАК подложен на изгнание до момента?
  Опомнете се Хора кого и как избирате и на кого плащате!!
  Вижте и в Родна БЪЛГАРИЯ на кой места Марионетното ни правителство допусна НАТО да строи "гнездата" си. Защо и докога??
  Защо не си свият "гнездо" в Кърджали ами на мортето и Видин, до Газопровода ни?
  А сега искат и пари от нас под всякакви претексти.
  Не те, а Ние трябва да искаме пари от тях, наем за милитаризираната ни площ!
  И след това да ги изгониме от територията си.
  Вземете пример и от Япония която постепенно затваря базите им насилствено окупирани, борейки се за свободата си.
  А ние сме ги допуснали за какво??
  Кой ще обещети невинните жертви дадени от нас Българите в този Милитаристически Петролен генoцид в Ирак?
  Мисли ли нашето Марионетно правителство въобще за приходи за народа си а не разходи?
  До кога ще търпим Аматьорщината в Държавата си, плаваща на основата на трите Лично-Култови фактора; Идеология, Религия и Етнически произход.
  Моля не ме разбирайте неправилно!!
  Аз не говоря против тези три фактора за отмяна или забрана. Не!
  Те са основата на нашата лична Единтичниост и всеки трябва да си запаси това.
  Но да градим съвременна Демократична Държава на основа на Личните по-горе казани фактори, и да търсиме ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ в отношенията си, е наистина ПРЕСТЪПЛЕНИЕ към самите нас а съответно и за Държавата ни-БЪЛГАРИЯ.
  Нека станем професионалисти в Държавните-Общо-Социални Отношения!
  Нека на такава основа спрем избора и даването на глас за Аматьорско Правителство!
  Нека най-после дадем пример като най-Стара нация в Европа как се избира Професионално Правителство на основата на Нова-Конституция, забранила намесата на Личният Култов фактор в Общо-Държавните отношения, нямаща аналог в света!
  Хора-Българи, събудете се! Излезте от Хипнозата! Недавайте да Ви манипулират!

  "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали."
  Фактите са неоспорими!
  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход