Войната на Обама

Войната на Обама

Новата американска стратегия за Афганистан е голям политически и военен риск. Въпросът е дали ще проработи

Ваня Ефтимова
4279 прочитания

© reuters


Афганистан се превърна от необходимата война (както я наричаше Барак Обама в предизборната си кампания и първите месеци в Белия дом) във войната, която президентът е необходимо да приключи. При това бързо, ако се съди от представената след повече от три месеца консултации нова стратегия, която той обяви на специална церемония във военната академия "Уест пойнт".

С все по-нетърпеливи избиратели у дома, увеличаващ се брой убити войници, ненадежден партньор в Кабул и съюзници от НАТО, сред които операцията от ден на ден губи популярност, Обама рискува с голям и бърз удар преди ситуацията съвсем да излезе от контрол. Стратегията му е с много занижени цели за бъдещето на Афганистан и с възможно най-краткосрочния ангажимент за стабилизация на страната.

Малко преди Коледа, по времето, когато на президента официално ще бъде връчена Нобеловата награда за мир, 7 хил. морски пехотинци ще се отправят към южен Афганистан, последвани от още 23 хил. войници в първите месеци на 2010 г. Когато Обама влезе в Белия дом, в Афганистан имаше само 32 хил. американци, увеличени през май на 68 хил.; с новото попълнение те ще станат общо 100 хил. души. Решението на президента до известна степен изненада собствените му офицери, които очакваха да имат поне шест месеца на разположение, за да подготвят бойните си части за новата операция. Морските пехотинци от "Кемп Лежун" в Северна Каролина, които ще тръгнат първи, обаче са калени от ред мисии в Ирак и тази не е нищо ново за тях. Същото се отнася и за останалите изпращани части на армията.

За сметка на това войниците ще си дойдат много по-рано, отколкото някой очакваше – изтеглянето от Афганистан ще започне през юли 2011 г. Макар и още да няма дата кога последните части ще се качат на самолета за дома, според съветници на Белия дом операцията по омиротворяването ще е в рамките на 18 - 24 месеца в зависимост от условията. Така прибирането на частите от Афганистан по предварителен план ще съвпадне с това на тези от Ирак – декември 2011 г., точно навреме за предизборната 2012 г.

Новата стратегията за войната отново е упражнение по баланс, толкова характерно за следваната от Обама политика. От една страна - изпращане на повече войници, за да бъде задоволен десният лагер, който се страхува от загуба на престиж, ако Америка се изтегли победена. От друга - обозрим краен срок за левите, които не искат още една безкрайна война като Виетнам. И между двата параметъра има малко яснота и детайли как точно ще бъде омиротворен Афганистан, така че талибаните да нямат шанс да се завърнат на власт, а "Ал каида" - да намери отново подслон там.

Явно вдъхновена от успеха на широкомащабната антитерористична операцията в Ирак от 2006-2007г., стратегията предвижда голям брой войници за гарантиране на сигурност, интензивна подготовка на местните армейски и полицейски части (240 хил. до края на 2011г.), засилване на институциите, амнистия за умерените талибани, силно регионално партньорство - най-вече с Пакистан, за да бъде отрязана подкрепата за радикалните елементи. Но съмненията дали стратегията ще проработи на друг терен остават.

Дебатът около Афганистан до известна степен напомня на

Залагане на рулетка

През лятото главнокомандващият силите на САЩ и НАТО ген. Стенли Маккристъл излезе с три предложения за омиротворяване – с допълнителни 10 хил., 40 хил. или 80 хил. войници. Други експерти по антитероризъм пък твърдят, че реалното число за голяма страна като Афганистан с хиляди малки изолирани населени места, където местните жители трябва да са ежедневно в контакт с войниците, за да им вярват и да се обърнат срещу талибаните, е 400 хил.

В крайна сметка решението на Обама за допълнителни 30 хил. души е под златната среда на генерала. "Ген. Маккристъл ще получи своите 40 хил. души", твърдо заяви по CNN съветникът по националната сигурност на Обама Джим Джоунс. Според него ще се включат още 5 хил. добре подготвени афганистански командоси и съюзниците от НАТО ще добавят 5-7 хил. души към досегашните си 36 хил., защото са "ентусиазирани от новата стратегия".

Точно този ентусиазъм засега обаче трудно се забелязва – от обещаните от генералния секретар на пакта Андерс Фог Рамусен поне 5 хил. души, около 1500 всъщност са войници, изпратени заради изборите през лятото и получили сега заповед да останат за неопределено време. Великобритания обещава нови 500 души, Полша - 600, а амбициозната кандидат-членка Грузия – 900. Военният министър Николай Младенов също допусна възможността за увеличаване на българския контингент, който в момента наброява 500 души. Всички останали обаче бавят решенията си, най-вече канцлерът Ангела Меркел, въпреки настояванията на Вашингтон за още 2500 германски войници. А и никой не казва как ще се компенсира например изтеглянето на 2100 холандци, които си тръгват окончателно през август догодина, или как да бъдат променени правилата така, че германски части да отидат в размирните южни провинции. Нещо, което допълнително ще изостри противоречията в НАТО.

Според журналистa Нир Розън (който като военен кореспондент е прекарал последните години в Афганистан, а сега е изследовател в Центъра за право и сигурност на Нюйоркския университет) самата идея за изпращане на голям брой войници при население, враждебно и параноично настроено срещу окупатори, е проблемна. В крайна сметка СССР изпрати половин милион войници - число, което САЩ, все още неизтеглили се от Ирак, никога няма да стигнат. "Стратегията за драстично увеличаване на местните полицейски и военни части и силно правителство също е спорна, защото тези две неща исторически винаги са били противни на афганистанците. Местната полиция е корумпирана, тя е най-силното средство за рекрутиране на нови талибани, а ние сега ще умножим двойно числеността й. Отгоре на всичко, щом се изтеглим, ще оставим афганистанците да плащат за силно милитаризирано общество", обясни той пред "Капитал". Според него бъдещият Афганистан много ще прилича на днешния авторитарен, корумпиран и военизиран съюзник на САЩ - Пакистан.

Недоверието от страна на Вашингтон се простира и върху афганистанското правителство начело с президента Хамид Карзай, спечелил втори мандат с безобразно манипулиране на вота. Затова в речта си в "Уест пойнт" Обама подчерта, че новата финансова помощ ще бъде насочена директно към регионални политици и кланови лидери, т.е. на практика ще заобикаля властите в Кабул. Според анализ на в. NYTimes обаче

Ширещата се корупция

всъщност не цели толкова разпределението на средствата от Запада, а по-скоро огромните печалби от опиум. Така скандалната история за това как въпреки настояванията на западни дипломати Хамид Карзай не иска да се освободи от брат си Ахмед Вали Карзай, смятан за голям играч в наркотърговията, придобива съвсем нова логика.

"Талибаните винаги ще ги има", отговори съветникът по националната сигурност Джим Джоунс на критиките, че поставянето на дата за изтегляне просто ще насърчи радикалните бойци да бъдат търпеливи. Това, което явно обнадеждава Белия дом, че стратегията може да успее, е "стесняването на целите" - термин, използван от съветника по националната сигурност Джоунс и министъра на отбраната Робърт Гейтс. "Не е нито нужно, нито осъществимо да се създаде модерна афганистанска държава по западен модел. Стратегията не включва и омиротворяването на всяко село и провеждането на контратерористична операция като по учебник от единия край на Афганистан до другия", заяви Гейтс по време на изслушванията в Сената. "Тя е със стеснен фокус, обвързана директно с нашата основна цел на разрушаване и евентуално побеждаване на "Ал каида" чрез изграждане на силите на афганистанците", допълни военният министър.

Междувременно далеч от телевизионните камери според анонимни източници от американската администрация, цитирани от NYTimes, Обама е подписал таен план за разширяване на дейността на ЦРУ в размирните погранични райони на Пакистан. Със значително увеличен бюджет тайните служби могат да организират повече атаки от безпилотни самолети (т.нар. Predator) и паравоенни части, за да бъдат ликвидирани онези около 100 терористи от "Ал Каида", които според Джим Джоунс реално заплашват Америка.

Тази ситуация е далеч от големите надежди през 2001 г., когато талибаните бяха прогонени, и дори от предизборните обещания на самия Обама от миналата година. Но Америка, изморена от осем години война и с огромни вътрешни проблеми, няма как да върне времето назад. Така или иначе скоро ще стане ясно дали новата стратегия дава резултат.

Барак Обама, който наследи две войни, сега се стреми да ги приключи преди края на първия си мандат. Това може и да не е достатъчно, за да си заслужи Нобеловата награда за мир, но пък безболезнено изтегляне със сигурност ще бъде възнаградено от американските избиратели през 2012 г.

Афганистан се превърна от необходимата война (както я наричаше Барак Обама в предизборната си кампания и първите месеци в Белия дом) във войната, която президентът е необходимо да приключи. При това бързо, ако се съди от представената след повече от три месеца консултации нова стратегия, която той обяви на специална церемония във военната академия "Уест пойнт".

С все по-нетърпеливи избиратели у дома, увеличаващ се брой убити войници, ненадежден партньор в Кабул и съюзници от НАТО, сред които операцията от ден на ден губи популярност, Обама рискува с голям и бърз удар преди ситуацията съвсем да излезе от контрол. Стратегията му е с много занижени цели за бъдещето на Афганистан и с възможно най-краткосрочния ангажимент за стабилизация на страната.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Сега хамериканците "стесняват целите" , някога Хитлер "стесняваше фронтовете", но и едното и другото водят до поражение, справка безбройните катастрофални авантюри на много ербап вояки в последните 250 години на изток.
  Оставете Афганистан на афганистанците и друм че идват избори....

 • 2
  Avatar :-|
  Free Thinker

  не е зле да запитаме като могат да изпратят пое 30 000 попълнения към пушечното месо, как така великата страна не може да прати няколко дузини селскостопански самолети и 20-30 000 тона хербициди и да приключи с маковите насаждения (настоящи и в обозримо бъдеще - при провала на 2-3 реколти резултатът ще е ясен)
  всъщност въпросът е не може или не иска?
  щото по едно съвпадение , случайно може би, бумът в производството на опиум в Златния триъгълник съвпадна с тамошното "демократизиране" и избиванена милиони цивилни граждани и пълно опустошение във Виетнам, Лаос и Камбоджа.
  Кой твърди , че талибаните разполагат с непбходимата логистична мрежа за преработка на опиума в хероин и последващия пласмент. Албанската мафия - най-верния американски съюзник в Европа е далече по-силна в продажбите. А наркотрафикантите са под държавна закрила в България. заради талибаните ли ? дали няма връзка с американските бази, примерно?
  щото големите количества се превозват с големите транспортни самолети.
  по времето на талибаните произвеждания опиум е бил около 200 тона годишно, сега при "демократизирането " е нараснал до близо 9000 тона.
  и за капак - напънете си да си спомнете как се пръкнаха талибаните - съвместен проект на ЦРУ и пакистанските служби за превръщането на сирачетата от войанта срещу съветската армия в сериозна сила чрез обработката им в междресетата (религиозни училища)
  абе хубава работа, ама ционистка

 • 3
  Avatar :-|
  ????????

  "В крайна сметка СССР изпрати половин милион войници - число, което САЩ, все още неизтеглили се от Ирак, никога няма да стигнат. "

  Максималния брой руски войници пребиваващи в Афганистан по едно и също време е бил 104 000. Половин милион е бил брят на войниците преминали през целия период на войната.

 • 4
  cons avatar :-|
  conservoir

  Обама се готви за безкрайна война и думите които използва го показват добре. Справи се с Ирак, като задоволи общественото мнение (обяви изтегляне, а войниците отидоха в Кувейт и Саудитска Арабия). Обама използва същите основания за присъствието в Афганистан както Буш. По същия начин няма стратегия, а само гонене на вятъра- буквално, мъж с брада, който живее в пещера и оттам руши небостъргачи и деставилизира многомилионни държави.
  За друг прочит на войната в Афганистан и истинските препятствия пред сигурността там предлагам това : http://bit.ly/6xuOzS


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход