Йонуц Думитру: Румъния ще излезе от кризата през 2010 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Йонуц Думитру: Румъния ще излезе от кризата през 2010 г.

Йонуц Думитру: Румъния ще излезе от кризата през 2010 г.

2900 прочитания

© николай йотов


Румънската икономика беше ли на автопилот през месеците октомври, ноември и декември 2009 г., в които страната практически беше без правителство?

Икономиката не може да върви сама, тя има нужда от правителство. Това, че държавата се управляваше три месеца от временен кабинет, не беше добре от гледна точка най-напред на споразумението с Международния валутен фонд (МВФ) - имаме нужда от правителство, което да прилага мерките, договорени с фонда. Политическата обстановка се усложни от президентските избори в края на 2009 г., но сега, когато те минаха и стана ясно кой е новият държавен глава, мисля, че ще имаме политическа стабилност. Тя е абсолютно задължителна за отношенията ни с МВФ. Аз съм оптимист, тъй като от изявленията на Джефри Франкс (ръководителят на последната мисия на МВФ в Румъния през декември) става ясно, че проектобюджетът за 2010 г. изглежда реалистично. Сега, когато имаме премиер и той има мнозинство в парламента, фондът има с кого да преговаря.

Вашето мнение за проектобюджета за 2010 г.?

Проблемът не е в бюджета като такъв - той можеше да бъде изготвен достатъчно бързо. Проблемът беше кой ще поеме отговорността за свалянето на бюджетния дефицит под 5.9% от БВП през 2010 г. За спазването на този лимит ще бъдат необходими масови съкращения на заети в публичния сектор. Става дума за спестяването не просто на няколкостотин, а на няколко милиарда евро в разходната част на бюджета. А тази цел от 5.9% не подлежи на преговори, такова е изискването на МВФ.

По време на предизборната кампания всички кандидати обещаваха едно и също. Има ли значение политическата идеология на управляващите?

Дали идеологията им е лява или дясна няма особено значение днес. Който и да управлява държавата през следващите три години, ще трябва да се придържа към споразумението с МВФ. Още повече че сме наблюдавани много стриктно и от Европейската комисия, и от МВФ, и от Световната банка.

Какви са очакванията ви за румънската икономика?

Нашата прогноза (на Raiffeisen - бел. ред.) е за свиване на БВП през 2009 г. със 7%. Това е много голям спад, но икономиката има шансове да се възстанови през 2010 г. Въпросът е как ще бъде изпълнен бюджетът - дали размерът на уволненията в държавния сектор ще бъде значителен, или ще се увеличат някои такси и данъци, като ДДС например (който в момента е 19%). За мен покачването на данъците не е здравословно решение, защото би задълбочило рецесията. Намаляването на бюджетния дефицит до под 5.9% от БВП трябва да стане чрез коригиране на разходната част. В Румъния заплатите, пенсиите и социалните помощи представляват над 75% от бюджетните разходи, което е очевидно неустойчива конструкция.

Има проблем и с приходната част. Ясно е, че в дългосрочен план ще има повишаване на плоския данък от сегашните 16%, но в краткосрочен е важно да запазим благоприятна фискална среда с цел привличане на чуждестранни инвестиции.

Но проблемът в разходната част се отнася по-скоро до събираемостта на таксите и данъците. Приходите от ДДС например се равняват на 8% от БВП, докато в България, която има почти същата ставка на данъка и сходна икономическа структура, са 12%. Укриването на данъци е огромен проблем и това важи най-вече за ДДС. В същото време има сектори, където просто почти не се събират данъци, както например строителството и земеделието. С всичко това искам да кажа, че имаме резерви, т.е. бихме могли да компенсираме за високата разходна част в бюджета.

Очевидно е, че от социална гледна точка 2010 ще бъде трудна година. Безработицата в момента е една от най-ниските в Европа (7-7.5%), но ще продължи да расте. Това ще е най-вече заради уволненията в публичния сектор, докато през 2009 г. съкращенията бяха основно в частния заради прекия удар на кризата върху бизнеса.

Чуждестранният бизнес, изглежда, все още има интерес да инвестира в Румъния?

Политическата криза, разбира се, изкриви представата за страната и събуди съмнения сред чуждестранните инвеститори, но след нейното разрешаване интересът към Румъния остава голям. Капиталовият поток няма да бъде вече такъв, какъвто беше преди кризата - преки чуждестранни инвестиции, гонещи 9-10 млрд. евро годишно, едва ли ще видим отново скоро. Но пари в развиващите се икономики ще продължават да идват, а Румъния ще остане предпочитан пазар за чуждестранните инвеститори със своя огромен потенциал.

Дефицитът по текущата сметка в последно време се сви осезаемо. Доколко това е добре и доколко е зле румънската икономика?

Този дефицит е отражение на процеса на икономическо пренастройване. Фактът, че се сви така драстично, показва колко болезнена е тази корекция в икономиката. В момента наблюдаваме процес, обратен на това, което се случваше по време на икономическия бум - дефицитът по текущата сметка растеше, но финансирането му беше сравнително лесно, тъй като чуждестранният капитал се изливаше в безмерни количества в Румъния. С идването на кризата това финансиране стана по-трудно, самият дефицит започна да се свива, а потокът от капитали намаля. Негативният аспект на един малък дефицит по текущата сметка е за икономиката; положителният е, че зависимостта от външно финансиране спада, а тя беше основната слабост на румънската икономика. Едно ниво на дефицита по текущата сметка от 5-6% от БВП би било здравословно от гледна точка на лесното му финансиране с преки чуждестранни инвестиции и трансфер на капитали от страни от ЕС. Според мен подобно ниво е постижимо.

Опасенията за слаба румънската лея в крайна сметка не се материализираха. Какво очаквате в бъдеще?

За разлика от други валути в региона леята беше доста стабилна през 2009 г. Моето мнение е, че няма основание за притеснения; не вярвам в песимистични прогнози за драстично обезценяване на румънската валута през следващите месеци. Дори има вероятност за слабо поскъпване и нашите прогнози са за ниво от 4.15 леи за едно евро на края на 2010 г.

Какво развитие прогнозирате в различните сектори на икономиката?

Потреблението на основните стоки продължава да бъде високо, тъй като последните разходи, които едно домакинство ще опита да съкрати, са тези за храна. Затова бизнесът на вериги като "Карфур" продължава да върви добре, въпреки че и те започват да отчитат спад в печалбите. В последната година се сви осезаемо потреблението се на дълготрайните стоки - продажбите на автомобили например чувствително спаднаха.

От секторите, които имат шанс да отчетат някакъв ръст в условията на криза, може да очакваме добро представяне на преработвателната индустрия, което ще зависи от развитието в еврозоната. Ако навън обстановката се подобри, ще има по-голямо търсене от чужбина на румънски стоки и съответно повишаване на износа. Търсенето в Румъния, уви, ще продължи да бъде ниско заради съвсем не розовите изгледи за безработицата и доходите, които най-вероятно ще продължат да спадат и вътрешното потребление няма как да отбележи ръст. Така търсим позитивното рестартиране на икономиката в подобряване на положението в еврозоната от една страна и в завръщането към позитивните числа и съответно ръста на румънската индустрия, което вече е факт от второто тримесечие на 2009 г. Такива оптимистични прогнози не могат да бъдат правени за сектори като строителния, който най-вероятно ще бъде последният, който ще се възстанови от кризата. Решение за строителния сектор би било лансирането на големи инфраструктурни проекти, които да налеят пари в него и да му помогнат по-бързо да се отърси от стагнацията.

Кога можем да очакваме излизане от кризата?

Зависи какво разбираме под излизане от кризата. Ако говорим за общото представяне на икономиката, предвиждаме растеж на БВП в четвъртото тримесечие на 2009 спрямо предишните три месеца на същата година. На годишна база има шанс за положителни числа през втората половина на 2010 г. и евентуален скромен, но все пак ръст от 1% в края на годината и 3.5% в края на 2011. Много зависи от развитието на икономиките в Западна Европа и по-специално в еврозоната. Друг фактор е политическата стабилност и запазването на добрите отношения с МВФ. При липсата на което и да е от последните две условия, нещата могат да се развият особено неприятно за Румъния, но аз лично не вярвам в подобен сценарий.

Профил

Един от най-влиятелните икономисти и икономически анализатори, Йонуц Думитру, е чест гост на специализирани тв предавания и е сред най-търсените за експертно мнение от медиите в Румъния. От 2005 г. оглавява отдела Treasury Research на румънското поделение на водещата австрийска финансова група Raiffeisen. "Капитал" разговаря с него за перспективите пред румънската икономика, която според него през 2010 г. ще се върне към добрите времена, макар и не в мащабите отпреди финансовата криза, поразила силно страната през миналата година.

Румънската икономика беше ли на автопилот през месеците октомври, ноември и декември 2009 г., в които страната практически беше без правителство?

Икономиката не може да върви сама, тя има нужда от правителство. Това, че държавата се управляваше три месеца от временен кабинет, не беше добре от гледна точка най-напред на споразумението с Международния валутен фонд (МВФ) - имаме нужда от правителство, което да прилага мерките, договорени с фонда. Политическата обстановка се усложни от президентските избори в края на 2009 г., но сега, когато те минаха и стана ясно кой е новият държавен глава, мисля, че ще имаме политическа стабилност. Тя е абсолютно задължителна за отношенията ни с МВФ. Аз съм оптимист, тъй като от изявленията на Джефри Франкс (ръководителят на последната мисия на МВФ в Румъния през декември) става ясно, че проектобюджетът за 2010 г. изглежда реалистично. Сега, когато имаме премиер и той има мнозинство в парламента, фондът има с кого да преговаря.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    igr81 avatar :-|
    antropos

    Не съм запозват в дълбочина със структурата на румънската икономика,но по казаното в интервюто ми се струват прекалено оптимистични прогнозите на "експерта".То и Дянков правеше подобни анализи,но последните наблюдения показват,че и до края на 2010 може да не се излезе от кризата,особено ако разчиташ на външни инвестиции,а не на собствената си икономика.В известна степен анализът не е коректен-нито дума за увеличените акцизи на горивата.Това на практика още от 1-ви януари насочи заможните румънски потребители към България.Магазините в Русе са пълни с тях,а това едва ли води до подкрепа на платежния баланс на Румъния.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Кибернесигурност

Кибернесигурност

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.