Стабилен ход или куцукане

За американската и световната икономика 2010 г. вероятно ще бъде по-добра от очакваното

Ако в края на 2007 г. оригиналността в икономическите прогнози беше да се предвижда настъпването на тежка криза, то в началото на 2010 г. това е очакването за бързо възстановяване. За безкрайните оптимисти най-важната новина, която никой не обсъжда, е драматичният 180-градусов завой на американската икономика – от спад от 6.4% в първата половина на 2009 г. до растеж от 4.9% в последното тримесечие на годината. Като цяло консенсусът е за бавно възстановяване, като мнението се поддържа от икономисти от широк идеологически спектър – от Пол Кругмън до Мартин Фелдщайн. Според Дезмънд Лакмън от American Enterprise Institute (AEI) линията на възстановяването няма да е нито V-, нито U-образна, а по-скоро ще приеме формата √ (знака за корен квадратен), т.е. кратък растеж (наблюдаван в момента), последван от пореден рязък спад, който в крайна сметка ще се обърне в бърз ръст. Проблемът на всички прогнози е, че те имат навика да екстраполират настоящите тенденции: когато нещата вървят добре - ще продължат да вървят добре, когато са зле - ще продължат да са зле, казва Филип Сътлър от Института за международни финанси (IIF). Според него поради тази причина представянето на световната икономика като цяло ще бъде по-добро от прогнозите.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  yphalachev avatar :-|
  JOHN
  • - 1
  • + 8

  http://yphalachev.blogspot.com/2009/12/blog-post_8566.html
  През 1929 г., само няколко дни след катастрофата на фондовата борса в САЩ, специалисти от Харвард са успокоявали инвеститорите с думите, че навлизането в сериозна икономическа депресия е невъзможно. От 2000 до 2007 ,когато икономическата криза надвисваше, от Федералния резерв твърдяха, че финансовите пазари са поставени под контрол. Днес икономическа политика на американския президент Барак Обама може да доведе САЩ до втора Велика депресия. Щатските акции са надценени с 25% и предстои неминуема корекция на пазара надолу . През 20-те години Великобритания представлява доминиращата сила в света, а САЩ изгрява като икономически гигант. Като лидер, Великобритания води своята политика независимо, а САЩ адаптира своята. Великобритания се превръща в консуматорско общество, базирано на военна сила и имащо недостиг на спестявания, а освен това е затънала във външни дългове . В същото време, САЩ е държава кредитор с положителен търговски баланс. Днес, обаче, в упадък е американската империя. Военните и разходи далеч надхвърлят потенциала на американската икономика. За да плати за военните си авантюри, САЩ прибягва до стари трикове—колосални бюджетни и външно-търговски дефицити. САЩ са потребителско общество, базирано на военна сила, има недостиг от национални спестявания и са затънали във външни дългове, кредитирани от целия свят. В същото време, Китай е държава-кредитор с положителен търговски баланс.
  От историческа гледна точка е важно да запитаме: дали когато светът(или примерно Китай) спре кредита си към САЩ,те ще рухнат тъй бързо както Британската империя?
  САЩ не се поучиха от миналото и повтарят старите грешки. Сега губещи фирми, които са поемали твърде голям риск, несправедливо получиха финансова помощ от държавата, а това не е здравословно за дългосрочното състояние на икономиката.
  Американците отдавна са забравили как се спестява. Елементарният анализ говори, че правителството насърчава излишното потребление и кредитиране, а наказва хората, които спестяват, с изкуствено занижени лихвени проценти. Точно по този начин са подхранвани сериозните спекулации.

  Нередност?
 • 2
  antropos avatar :-|
  antropos
  • - 1
  • + 2

  За тези неща поука няма!Това е веумолимия ход на историята.Залезът на Запада просто се отложи доста във времето.Америка така и не проумя,че когато се влезе в дъговата спирала ни войните,ни новият световен ред/Разбирай интересите на американския монопол/не могат да спасят страната от крах.С любопитство очаквам кога ще се случи,макар Европа,пък и останалия свят, неистово да подкрепят САЩ.Срахът пред неизвестното "после" е основната причина.

  Нередност?
 • 3
  tucker_case avatar :-P
Нов коментар