Почти провалена държава
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Почти провалена държава

Президентът Али Абдула Салех управлява в Йемен вече 30 години с почти непрекъснати проблеми. Сегашните кризи обаче са най-сериозната заплаха за управлението му.

Почти провалена държава

Йемен има терористи, гражданска война и слабо правителство, а скоро няма да има петрол, пари и вода. Шансовете да бъде спасена са все по-малки

Огнян Георгиев
6542 прочитания

Президентът Али Абдула Салех управлява в Йемен вече 30 години с почти непрекъснати проблеми. Сегашните кризи обаче са най-сериозната заплаха за управлението му.

© reuters


Осемдесет и четири грама пластичен експлозив се оказаха достатъчни, за да вкарат името Йемен във всяка новинарска емисия по света. Толкова носеше скрити в бельото си неуспешният атентатор на полета от Амстердам за Детройт на 25 декември. Това е доста забележително постижение на 23-годишния нигериец Умар Фарук Абдулмуталаб предвид факта, че години на гражданска война, десетки атентати, сриваща се икономика и пирати до бреговете на Йемен не успяха да фокусират вниманието на международната общност натам.

Бързото разследване на случая, който посрами за пореден път американското разузнаване (оказа се, че службите са били предупредени за опасността от бащата на нигериеца, но са пренебрегнали сведенията), показа, че примерният студент от University College London е преминал към "тъмната страна" под влиянието на радикален шейх в Йемен. Стана ясно и че шейх Анвар ал Авлаки от "Ал Каида на арабския полуостров" (АКАП) стои зад радикализирането и на американския военен Нидал Хасан, който уби 13 души във Форт Худ, Тексас, през ноември. "Нестабилността в Йемен е заплаха за целия свят", заяви разпалено американският държавен секретар Хилари Клинтън. Британският премиер Гордън Браун (който има склонност да организира световни форуми) пък побърза да предложи международна среща за Йемен на 28 януари в Лондон преди конференцията за Афганистан. "Вашата страна е важна за сигурността на света", казал Браун в разговор с йеменския президент Али Абдула Салех.

Салех със сигурност е бил доволен да чуе това, но все пак е учудващо, че цялата тази активност бе предизвикана от един неуспешен атентат над САЩ, докато Йемен е база на "Ал Каида" още от преди атентатите на 11 септември 2001 г. - през 2000 г. до бреговете му терористи взривиха американския разрушител USS Cole. Две години по-късно български моряк беше сред жертвите на взривения по подобен начин френски танкер. През 2006 г., докато светът гледаше към Ирак и Афганистан, 23-ма терористи избягаха от затвор в столицата Сана, за да започнат серия от атентати в страната и тази година сформираха (АКАП). Отсреща пък е Сомалия, където пирати кръстосват най-натоварения търговски път в света, икономиката се руши, а в страната от 2004 г. насам бушува отново гражданска война.

Терористи, пирати, интереси

Само за последните няколко години в Йемен има над 60 терористични атаки, а след обединението с бившия саудитски клон на организацията АКАП се превърна в проблем и извън йеменските граници. В средата на тази година един от саудитските членове на организацията се опита да убие зам. вътрешния министър на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Найеф, който ръководи антитерористичните операции в кралството. Провалената атака в самолета над Детройт е първата следа, че АКАП протяга ръце по-надалеч.

"Правителството контролира само големите градове. Има много, много места в тази страна, които са извън техния контрол и "Ал Каида" се възползва от тези черни дупки", каза  дългогодишният изследовател на арабската държава Халед Фатах пред "Капитал". След сегашната активизация срещу терористите, при която бяха убити няколко техни командири, в Сана очакват ответния удар - западните посолства бяха затворени няколко дни, а всички чужди граждани в столицата взимат строги предпазни мерки. Тази прилика с Ирак и Афганистан стига по-далеч. Мнозина анализатори смятат, че търсещите убежище екстремисти от тези държави намират такова именно в скалистите провинции на Йемен, където властват племенни закони и има свободен пазар на оръжие. Някои дори прогнозират, че Йемен може да се превърне във втората по важност държава за "Ал Каида" след Пакистан.

Допълнителна опасна неизвестност дава близостта на Сомалия. На отсрещния бряг на Аденския залив на практика няма държава и на сомалийска територия действат многобройни ислямистки групировки, сред които и местния клон на "Ал Каида" - "Ал Шабаб". Тази седмица тя обеща да изпрати подкрепления на "братята" си в Йемен. Предвид огромното количество сомалийски бежанци в Йемен (по някои данни - до 2 млн.), това е напълно реална заплаха. За сомалийските пирати пък не би имало по-добро развитие от това йеменската държава да пропадне, отваряйки още място за набези срещу търговските кораби през залива (виж графиката на стр. 28). Такъв пиратски "клин" би бил истински кошмар за световната търговия.

Не е ясно кога всичко това щеше да привлече вниманието на света, ако не беше 23-годишният нигерийски студент, превърнал се в камикадзе. САЩ свикнаха да разглеждат всяка заплаха срещу себе си като световен проблем, а страни като Йемен умеят да използват това, за да останат в центъра на вниманието, където освен помощ, получават и пари. "Те разбраха, че трябва да си източник на заплаха, за да ти помогнат. Иначе те забравят,  коментира Фатах. На кого му пука, ако няма такава заплаха?"

На същото мнение е и Грегъри Джонсън от Princeton University, който е бивш съветник на американското и британското правителство по въпроси, свързани с Йемен, и води блог за страната. "Салех е на власт от 70-те години. За това време се е убедил, че когато САЩ усетят директните си интереси заплашени, те се намесват пряко и бързо", коментира Джонсън пред "Капитал". Така че Йемен прави всичко възможно да продължава да е важен за Вашингтон, а единственият проблем, на който американците наистина обръщат внимание по-продължително, е "Ал Каида". Той не смята, че АКАП е толкова мощна и силна, за да е самостоятелна заплаха за държавността в Йемен. С военна помощ от САЩ и с влиянието, което Саудитска Арабия има сред йеменските родове, правителството на Салех може да разбие отново структурите на АКАП, както направи преди няколко години.  

Държавата на стоте пожара

Това обаче пак ще е само временно решение, ако усилията отново бъдат фокусирани върху военния аспект, докато другите пожари бъдат оставени да горят. "Аз виждам три отделни слоя на конфликти, от които само средният е лесно различим отвън, казва Грегъри Джонсън. Най-горният слой е битката между елитите в Йемен. Средният са три отделни заплахи - бунтовете на шиитското малцинство на север, напрежението в южната част и заплахата от "Ал Каида". И под тези два слоя има трети - безработицата, проблемът с намаляващата вода, загубата на петрол, високата раждаемост."

От 2004 г. насам, с временни прекъсвания, правителството на Салех води война с шиитското малцинство в Северен Йемен, която непрекъснато създава нови вътрешни бежанци и още разруха. В същото време все повече се разраства недоволството в Южен Йемен (който беше независима държава до 1990 г.) където хората искат повече представителство във властта.

Най-тежкият проблем на страната обаче е икономически. Добивът на петрол, който дава 90% от износа и 75% от държавните приходи, намалява непрекъснато и по прогнози на Световната банка ще се изчерпи някъде към края на следващото десетилетие, ако не бъдат открити нови залежи. Катастрофата за йеменската икономика ще настъпи доста преди това, твърди в свое изследване от 2008 г. британската изследователка Джини Хил. Това вече е най-бедната от всички арабски държави, с 40% безработица и 46% детско недохранване. С намаляването на петрола, прогнозира Хил, правителството на Салех ще трябва да се откаже от субсидиите за горивата и да намали огромната държавна администрация.

ООН сочи, че Сана е първата арабска столица, която ще остане без достатъчно водни ресурси. И тъй като 90% от водата в страната в момента се използва за напояване, част от нея ще бъде пренасочена. Това пък ще удари най-важния земеделски продукт - местното наркотично растение кхат, към което много йеменци са пристрастени. Без работа, без средства, без елементарни услуги от държавата, разкъсвани между всекидневни заплахи и без единственото си забавление, хората в тази страна трудно ще бъдат спрени от радикализация. Това е още по-опасно предвид факта, че половината от тези 22 млн. души, колкото е населението на държавата, са под 16 години. "Да управляваш Йемен винаги е приличало на това да яздиш лъв, смята Халед Фатах. Има много индикации, че страната се плъзга към провал. Но това е нещо, което от години мнозина очакват, а все още не е е случило." Джонсън също смята, че страната е по-стабилна, отколкото изглежда, най-малкото заради дългата си история на кризи. "Сега обаче, правителството има много по-малко пари и начинът, по който управлява, вече не е възможен."

Мрачно бъдеще или без бъдеще

Надеждите за предстоящата лондонска конференция не са свързани с оръжия, а с помощ. Ако поканените държави, сред които и съседните страни от Персийския залив, измислят план за възстановяване на Йемен, той би бил многократно по-успешен от всяка военна интервенция. Страната на ръба на Арабския полуостров още изглежда способна да оцелее, но идеален вариант за това няма.

Помощите за Йемен би трябвало да са повече (сега са по-малко от тези за Западна Сахара при сравнимо БВП), но огромната корупция - следствие от 30-те години управление на президента Салех, ще изяжда голяма част от тях. Западните правителства ще трябва да приемат, че докато разглеждат страната през призмата на сигурността си, местната власт ще използва това, за да иска пари за собствените си цели, а необходимите икономически реформи ще станат бавно и мъчително (ако изобщо станат). Околните държави пък вероятно ще се наложи да отпускат петролни субсидии на бедната си съседка, за да не допуснат социална революция там. Всичко това не е особено розово. Но е по-добре от другия вариант - едно изследване на университета Oxford сочи, че типичната провалена държава се възстановява 60 години.

Бедност, безработица и наркотична зависимост бележат ежедневния живот в Йемен. Скоро към този микс ще се прибавят недостатъчно вода и изчерпващ се петрол
Фотограф: reuters

Осемдесет и четири грама пластичен експлозив се оказаха достатъчни, за да вкарат името Йемен във всяка новинарска емисия по света. Толкова носеше скрити в бельото си неуспешният атентатор на полета от Амстердам за Детройт на 25 декември. Това е доста забележително постижение на 23-годишния нигериец Умар Фарук Абдулмуталаб предвид факта, че години на гражданска война, десетки атентати, сриваща се икономика и пирати до бреговете на Йемен не успяха да фокусират вниманието на международната общност натам.

Бързото разследване на случая, който посрами за пореден път американското разузнаване (оказа се, че службите са били предупредени за опасността от бащата на нигериеца, но са пренебрегнали сведенията), показа, че примерният студент от University College London е преминал към "тъмната страна" под влиянието на радикален шейх в Йемен. Стана ясно и че шейх Анвар ал Авлаки от "Ал Каида на арабския полуостров" (АКАП) стои зад радикализирането и на американския военен Нидал Хасан, който уби 13 души във Форт Худ, Тексас, през ноември. "Нестабилността в Йемен е заплаха за целия свят", заяви разпалено американският държавен секретар Хилари Клинтън. Британският премиер Гордън Браун (който има склонност да организира световни форуми) пък побърза да предложи международна среща за Йемен на 28 януари в Лондон преди конференцията за Афганистан. "Вашата страна е важна за сигурността на света", казал Браун в разговор с йеменския президент Али Абдула Салех.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

22 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Lili Kostova

  Дааа, това е страшното. Една държава се проваля пред очите на целия свят, но трябва да направи атентат сред богатите, за да привлече внимание.

  Е, как ще спреш атентаторите? Те точно това искат...

  Изходът е да се работи против бедността, преди хората да започнат да се взривяват от отчаяние, безиходица и защото не познават нищо друго...

 • 2
  Avatar :-|
  smoker

  Браво Лили напълно си права,друг е въпроса че тези хора са с доста невежи и фундаментални разбирания и надали ще се променят към по-добро.

 • 3
  Avatar :-(
  Змей Горянин

  Значи на България й трябват още 40 години, така ли?...

 • 4
  yphalachev avatar :-|
  JOHN

  http://yphalachev.blogspot.com/2010/01/blog-post_06.html
  По време на войната на Персийския залив (1991 г.), новоформираната държава подкрепя Ирак, заради което Саудитска Арабия и Кувейт преприемат мерки за изгонване на йеменските имигранти. Това се отразява пагубно върху икономиката на Йемен и води до 30% безработица.
  През ноември 2009,след заплахи от Иран, размяна на ноти с йеменското правителство и предупреждения от страна на Рияд, че бунтовниците в С. Йемен ще застрашат южната граница на кралството, напрежението стигна до там, че отряди от саудитските войски навлязоха в провинция Саада, за да се бият срещу шиитското население в този район. Йемен половинчато се съгласи на тази мярка. Хутите, или шиитските воини, реагираха остро срещу намесата на саудитската войска. Селата им бяха обстрелвани с артилерия, а ООН предупреди, че се задава хуманитарна катастрофа в района, ако сблъсъците не бъдат овладяни. Бежанците се увеличиха, а беден Йемен навлезе в острия конфликт, породен от един политико-религиозен сценарий.Не мина много време и Иран зае позиция. Както се очакваше, тя беше заплашваща. Иран е единствената страна в мюсюлманския свят, която подкрепя шиитските малцинства. Външният министър на ислямската република заяви, че Иран няма да гледа безучастно конфликта в Йемен.
  САЩ планира да увеличи финансовата помощ за Йемен с 56%, като през финансовата 2010 г. на страната ще бъдат предоставени 63 милиона долара. Вчера бе съобщено, че посолството на САЩ отново е започнало работа, но при изключително засилен режим на сигурност.Преди година ЦРУ изпрати в Йемен някои от най-добрите си оперативни работници с опит в борбата с тероризма, а същевременно командоси от някои от най-тайните отдели на Специалните сили са започнали обучението на йеменските сили за сигурност в тактики на контратероризма.
  Бившия експерт по Йемен в Световната банка Абдул-Гани ал Иряни, смята,че до една година в страната ще настъпи пълен икономически срив, тъй като хазната е празна поради корупцията и лошото управление и че международната конференция в Лондон този месец е последният шанс за спасяване на Йемен, който може да се превърне в новата фронтова линия за "Ал Кайда".

 • 5
  Avatar :-|
  мм

  саудитците да ги рефинансират

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Ако не се бяха набъркали в 1993 в Южен Йемен разни умньовци, сега нямаше да береме кахъри, ама един акъл за кое по напред.....

 • 7
  Avatar :-|
  COKPAT

  Крайно неудачно заглавие на Материала.

  Йемен е по-скоро родово- племенна територия отколкото държава, която няма как да бъде провалена или не...

  По скоро...." Една неосъществена Държава".

  След оттеглане на англичаните през 1967 г.и обединяването на Север и Южен Йемен през 1990 г. в Република Йемен.

 • 8
  Avatar :-(
  КИРЧО

  Когато 1993 г сащ подкрепяха северен Йемен им беше добре, сега ще папкат надробеното.Лошото е че ще го папкат обикновенните американци а демократичните капиталисти пак ще пипнат кокала.

 • 9
  Avatar :-|
  seola

  тезата че ислямският екстремизъм се заражда в страни с висока безработица мизерия жизнен стандарт и прочие е меко казано наивна по ясно направо е идиотска .Основата на целият проблем произлиза от радикалните възгледи на определен иелементи които успяват чрез целенасочена и изпитана пропаганда да променят възгледите на хора сред които има хора с доста висок процент на интелигентност .Промиването на мозуци както е познато е много изпипан процес а ислямът е идеална сплав да сработи пропагандата .Не е ограничен до бедни и безработни дори обратното има тенденции водещи до именно обратното -по богати и по средно ниво хора биват манипулирани много по лесно от така измислената целенасочена пропаганда .Ислямският фундаментализъм слага наистина черно перно върху целият Ислям като цяло и това е благодарение на основният спонсор за промиване и пропаганда = САудитска Арабия ,ОАЕ ,Сирия ,Иран Ирак стратегически приоритет на тези държави е чрез войствен ислям да създават безредици и тероризъм който рядко в пряка връзка може да бъде свързан с тях докато пред останалата част от времето се представят за идеалните търговски партньори на америка и света това се казва с едната ръка да те галят по главата а с другата да ти държат пистолет от упор .Проблемът се усложнява допълнително и от глупосста на инвеститорите които наливат като ненормални средства в тези държави в момента те са достигнали стандарт които е непостижим от никоя държава в света благодарение на пари от умните инвеститори да виждате да е намалял тероризмът от това не обратното става още по жесток правилният поджод би бил тотална озолация и търговско ембарго нулеви инвестиции в тези региони и алтернативни енергии заместващи скъпият им петрол 4рез търговска война както навремето рейгън съсипа комунизмът по същият начин трябва да бъдат объздани и войнстващите араби а не всеки да ми излъ4ва голямото нещо бурж халифа колко уко било щото по този начин коствени ние по самосебе си финансираме разпада на света и огрмният проблем който ще имаме скоро с ислямският фундаментализъм

 • 10
  Avatar :-|
  seola

  и още нещо йемен е само територия на която арабите са изнесли тероризмът йемен не е проблемът в йемен са дошли терористи благодарение на това 4е е бедна държава със слабо управление същинските терористи са Саудитците и обединени емирства основни спонсори на тероризмът в света


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK