Промяната на Обама

Американският президент сменя целите си с нови и по-реалистични

Може ли Обама да го направи отново?
Може ли Обама да го направи отново?    ©  Reuters
Може ли Обама да го направи отново?
Може ли Обама да го направи отново?    ©  Reuters

След една трудна първа година и много започнати, но незавършени обещания може ли Обама още веднъж да запали американците, че промяната идва?

В дългоочакваната си реч "За състоянието на съюза" американският президент явно смекчи целите за следващите години от мандата си, а опитът за връщане на магията бе подправен с доза реализъм. След загубата на сенатското място в Масачузетс, перспективата за още поражения в междинните избори за Конгреса през ноември и видимото недоволство на американците, че излизането от кризата не става по-бързо, Обама и екипът му се опитват да си възвърнат политическата инициатива. Затова годишното изказване пред двете камари на Конгреса бе добре подготвено, а събитията около него – грижливо оркестрирани. Неочаквано обратно във Вашингтон бе върнат Дейвид Плуфе, мениджърът на успешната кандидатпрезидентска кампания от 2008 г., за да излъска позагубилия блясъка си бранд на промяната. Плуфе не последва Обама в Белия дом, а предпочете да пише книги. Неговoто първо действие сега бе пък да изпрати имейл до някогашната армия от доброволци в хиляди локални комитети да се събере отново и да гледа заедно речта.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  conservoir

  не съм убеден че само прокарването на идеите е слабото място на Обама и хората му. Ако четем Washington post сигурно да.
  Но нека помислим за вечната война която се води в Афганистан и за грешната война в Ирак - идеите там не са се променили от времето на първия мандат на Буш.
  Идеите за финансовата система и безкрайното спасяване на фалирали банки също е доста спорна. За здравната реформа и образованието оставшм американците да кажат. Ето интересен коментар на Cato Institute
  http://bit.ly/bC6iYa

 • 2
  Avatar :-|
  Софийска майна

  "Обама така и не обясни как точно вижда излизането от патовата ситуация, в която попадна реформата, след като демократите загубиха абсолютното си мнозинство в Сената."
  Патовата ситуация си съществуваше вече цяла година, далеч преди Масачусетс. С пълно мнозинство в Конгреса (256 срещу 176) и квалифицирано мнозинство в Сената (60 срещу 40) Обама не успя д прокара закон за здравното осигуряване. Единственото, което постигна, беше прахосване на време - цяла година, в която въпреки 850 милиарда пръснати пари безработицата отиде от 8% на 10.2%, американците слушаха само за здравния закон (всъщност имше два варианта, по които дори демократите се изпокараха) вместо борба с безработицата.
  Така че въпросът е: ако с пълно мнозинства постигаш нищо, какво ще постигнеш без него? Колко некадърен трябва да си, за да се провалиш с пълно мнозинство? Очевидният отговор е: много.
  Наскоро прочетох следното мрачно изявление: Америка е имала добри и лоши президенти; но за първи път Америка няма президент.

 • 3
  Avatar :-|
  mi7

  До коментар [#2] от "Софийска майна":

  Сиреч, и този президент е марионетка?

 • 4
  Avatar :-|
  парите ми са кът

  всеки има мастър оф пъпет, който му дърпа конците...

  а промяната на обама е... ами няма промяна

  поредната слаба статия на капитал. само вижте колко хора ги отварят тея статии, пък за коментари да не говорим.

 • 5
  Avatar :-|
  до №3

  На колко хора в България според теб им дреме за стейт ъф дъ юнион? Мен по ме интересува стейт ъф Бългериа!

 • 6
  Avatar :-P
  California

  До коментар [#5] от "до №3":

  тука думата "стейт" не е употребена със значението "държава", че да ми говориш за "стейт ъф Бългериа", неграмотнико! По-точен превод е "доклад за състоянието на съюза", и наименованието има повече историческо, отколкото буквално значение. И да не се отплесвам за кой съюз става въпрос ( не е Съветския) и защо се нарича съюз (виж ранната история на Щатите)

  State of the Union Address -- is an annual address presented by the President of the United States to the United States Congress. The address not only reports on the condition of the nation but also allows the president to outline his legislative agenda and national priorities to Congress.[1]

  The State of the Union is typically given before a joint session of the United States Congress and is held in the House of Representatives chamber at the United States Capitol.

  Sometimes, especially in recent years, newly inaugurated presidents have delivered speeches to joint sessions of Congress only weeks into their respective terms, but these are not officially considered State of the Union addresses.[2] The address is most frequently used to outline the president's legislative proposals for the upcoming year.

  Modeled after the monarch's Speech from the Throne during the State Opening of Parliament in the United Kingdom

 • 7
  Avatar :-|
  kabico

  До коментар [#6] от "California":

  Според мен #5 имаше в предвид, че българите по-ни интересува "състоянието на България" от колкото на Щатите:) Което си е негово лично мнение и всеки има право на такова.

 • 8
  Avatar :-|
  -

  Американският президент сменя целите си с кви да е.

 • 9
  Avatar :-|
  инж. Ганев

  А стейта на Калифорния е всеки ден по-прост и по-прост морон.

 • 10
  stoyanovstarshi avatar :-|
  Стоянов-Старши

  "След загубата на сенатското място в Масачузетс, перспективата за още поражения в междинните избори за Конгреса през ноември и видимото недоволство на американците, че излизането от кризата не става по-бързо..."

  Много, ама наистина много им се иска на Обама, Пелози, Рийд и Дейвид Плаф (не Плуфе - нищо лично спрямо авторката) недоволството на американците да е само заради бавното излизане от кризата, но ако продължават да си вярват, след ноември ще си спомнят за 1994 не с обичайната тръпка на ужас, а с умиление. Загубата на "трона на Кенеди" срещу кандидат, който фокусира цялата си кампания около числото 41, отвори очите на доста от Демократите в сената, и особено в Камарата, и реформата на здравеопазването (РЗ) е в кома. Шансът на Обама е да се откаже от РЗ, и да бъде "добър" президент а ла Клинтън, но не "легендарно-трасформацинен" като Роузвелт или Джонсън; или да форсира РЗ, и до края на единствения си мандат да не успее да прокара нищо друго през Конгреса. Простата истина е че РЗ без т.нар. mandate - задължителна покупка на застраховка - не може да има, а mandate е ужасно непопулярен, и ако бъде прокаран, ще става по-непопулярен, а не по-малко. Решения, решения...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход