Демокрация по иракски

Парламентарните избори ще решат бъдещето на страната след изтеглянето на американската армия. А може би ще са сигнал и за промяна в целия регион

Интригата е не какво ще се случи на вота в неделя, а след това
Интригата е не какво ще се случи на вота в неделя, а след това    ©  reuters
Интригата е не какво ще се случи на вота в неделя, а след това
Интригата е не какво ще се случи на вота в неделя, а след това    ©  reuters

Обещанието на Джордж У. Буш за образцова демокрация в Ирак, която да промени целия Близък изток, вече не може да бъде споменавано без голяма доза сарказъм. Сега главнокомандващият американските части в региона генерал Дейвид Петреъс предпочита да говори за "иракрация" или демокрация по иракски, което на фона на предишните избори през 2005 г., докарали страната до гражданска война, трябва да звучи оптимистично.

"Иракрация" в навечерието на вота за парламент в неделя означава над триста партии (които обаче могат да се разделят най-вече на силно сепаратистки и по-малко сепаратистки), едва прикрита намеса на Иран и Саудитска Арабия, дисквалификация на съперници в последния момент, подкупи под формата на пистолети, замразени пилета, маратонки и олио и почти 400 души, убити в различни атентати по време на кампанията. За да гарантира спокойствие на изборите, правителството дори забрани движението в страната на автомобили в неделя с изключение на тези на силите за сигурност, избирателните комисии и медиите. Вотът, за който се очаква да не излъчи победител с ясно мнозинство, ще е само началото на преразпределението на властта. Намирането на компромис и съставянето на правителство ще са решаващи за бъдещето на страната и изобщо за баланса на силите в региона, където съседен Иран става все по-агресивен и непредвидим.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се