ФОНДаментално лекарство

Германия и Франция обмислят създаването на европейска "пожарна команда" срещу бъдещи финансови експлозии от гръцки тип

Германският канцлер Ангела Меркел определи идеята за Европейски валутен фонд като добра и интересна
Германският канцлер Ангела Меркел определи идеята за Европейски валутен фонд като добра и интересна
Германският канцлер Ангела Меркел определи идеята за Европейски валутен фонд като добра и интересна    ©  reuters
Германският канцлер Ангела Меркел определи идеята за Европейски валутен фонд като добра и интересна    ©  reuters

Пожарът в гръцката икономика изпоти цялата еврозона. Страхът е, че той може да обхване и други страни с лесно възпламеними публични финанси - най-вече Испания, Италия, Португалия и Ирландия. Високият им бюджетен дефицит и външен дълг създават риск от експлозивен фалит, в който могат да изгорят не само банки и правителства, но и еврото. Изправени пред  взривоопасна ситуация, лидерите на еврозоната търсят противопожарни мерки.

Такава е идеята на Германия и Франция, които обявиха, че обмислят нов инструмент за предпазване на страните в еврозоната от фалит. Двете държави (двигател на всички жизнеспособни инициативи в ЕС) застанаха зад идеята за създаването на Европейски валутен фонд (ЕВФ) - амбициозна, но спорна инициатива, базирана на предложението на двама икономисти - Даниел Грос от Центъра за изследване на европейските политики в Брюксел и Томас Майер от Deutsche Bank.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ursus avatar :-|
  uzur
  • - 2
  • + 5

  http://yphalachev3.blogspot.com/2010/03/blog-post_13.html
  Европейски план за спасяване на Гърция от фалит. Крайно време е Европа да сигнализира на финансовите пазари, че Гърция ще бъде подкрепена.Германия и Франция все пак готвят резервен план за спасяване на Гърция от фалит. Канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Никола Саркози са обсъдили схема за кредитиране на Гърция,като са изключили вероятността от разрешаване на ситуацията чрез обръщане на Гърция към МВФ и други финансови институции извън ЕС .Последно миналия ноември "Голдман Сакс" са предложили на Атина финансови инструменти, чрез които дългът на гръцката здравно-осигурителна система да бъде прехвърлен далеч в бъдещето.Подобни сделки са сключвани в миналото.Атина заяви, че не е приела последното предложение на американската банка.През последните години "Голдман Сакс" е получила близо 300 милиона долара комисионна.

  Нередност?
 • 2
  cons avatar :-|
  conservoir

  Перспективите пред този проект са много неясни - едно се потвърьдава. Европейската интеграция се движи от криза до криза, но този път тласъкът напред не е много голям. Кой се сети да помага на Латвия, Румъния и Унгария? Ако се бшха размърдали тогава, сега щеше да е по-лесно. И да не тршбва МВФ да идва на помощ на Гърция http://wp.me/pvTMb-dk

  Впрочем ако познаваме стила на Меркел, думите и за реформа на договора потапят тази идея тотално.

  Нередност?
Нов коментар