Ефектът "Ейафятлайокутл"

Един вулкан с непроизносимо име, изригнал на малък остров в северната част на Европа, показа нагледно що е то глобализация

В други времена това щеше да е местно бедствие, засягащо предимно исландците и може би някои близки части на Стария континент. В началото на 21 век облакът от вулкана не само затвори небето над Европа, но и ефектите му се разпространиха до отдалечени места като Австралия, Африка и САЩ и засегнаха не само авиационния сектор, а и неща като производството на цветя в Кения, сглобяването на автомобили Nissan в Япония, износът на микрочипове от Южна Корея, търговията с охладено месо в Нова Зеландия, както и организирането на концерти и спортни събития и дори затрудни трансплантациите и операциите.

На петия ден от разнасянето на вулканичната пепел ситуацията започна постепенно да се нормализира, след като на видеоконференция вчера транспортните министри на ЕС се разбраха да започнат стъпка по стъпка да отварят небето над Стария континент. Днес самолети излитаха от Северна Европа, включително от Париж, Амстердам и Франкфурт. Голяма част от европейското въздушно пространство обаче остава затворена и днес, а дори и след пълното му отваряне хаосът ще продължи, тъй като ще са нужни дни или дори седмици преди нормалният режим на работа на авиокомпаниите да бъде възстановен. А за да не стане изведнъж прекалено скучно, от Исландия към Великобритания се понесе нов прашен облак, заради който парализата по британските летища продължава.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове