Пленници на черния лебед

Един вулкан с непроизносимо име, изригнал на малък остров в северната част на Европа, показа нагледно що е то глобализация

Ако сте си мислили, че технологичният напредък е направил хората неуязвими за своеволията на природата, помислете пак. Един неособено голям вулкан се съживи и въздушният трафик на цял един континент замря. Облак пепел се намеси в живота на милиони хора из цялата планета, обърка плановете на много компании в различни краища на света и дори влезе в геополитиката.

Вулканът с почти непроизносимо име, изригнал на малък остров в северната част на Европа, показа нагледно що е то глобализация. В други времена това щеше да е местно бедствие, засягащо предимно Исландия и може би някои близки части на Стария континент. В началото на XXI век облакът от вулканична пепел не само затвори небето над голяма част от Европа, но и ефектите му се разпространиха до отдалечени места като Австралия, Африка и САЩ и засегнаха не само авиационния сектор, а и неща като сглобяването на автомобили в Япония, износа на микрочипове от Южна Корея, търговията с охладено месо в Нова Зеландия, както и организирането на концерти и спортни събития и затрудни трансплантациите и операциите. Изригването на Ейафятлайокутл обърка сесията на Европейския парламент и военната мисия в Афганистан, провали цял куп международни политически и бизнес срещи и дори забави спешното спасяване на затъналата в дългове Гърция, тъй като мисията на МВФ и ЕС няколко дни не успя да се добере до Атина. Докато вулканолози и метеоролози се опитваха да прогнозират колко ще продължи пепелната парализа, икономистите изчисляваха загубите от нея и се притесняваха дали тя няма да върне рецесията в Европа. А след разсейването на вулканичния прах и свалянето на авиационната блокада е ясно, че ЕС трябва значително да подобри реакциите си при подобни кризи и да започне по-адекватно да регулира въздушното си пространство.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове