Тибор Тот: Трябва да запретнем политическите ръкави
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Тибор Тот: Трябва да запретнем политическите ръкави

Тибор Тот

Тибор Тот: Трябва да запретнем политическите ръкави

Ще успее ли международната общност да вдъхне нов живот на глобалния режим за неразпространение на ядрено оръжие

2728 прочитания

Тибор Тот

© CTBTO


Две десетилетия след края на студената война ядреното оръжие все още не е загубило имиджа си на ултимативен гарант за национална сигурност и международно признание. При това то отдавна вече не е запазена марка за петте признати членки на ядрения клуб – САЩ, Русия, Франция, Великобритания и Китай. Индия и Пакистан са извън него, но са де факто ядрени сили. Северна Корея вече два пъти тества атомни бомби. Противоречивата иранска атомна програма също оставя малко място за съмнение в намеренията на режима в Техеран. Все по-често се говори и за съвсем реалната заплаха от ядрен тероризъм. На фона на всичко това не е изненада, че мнозина виждат криза на доверието в световния режим на неразпространение на ядрено оръжие. По време на едномесечната международна конференция за ревизия на Договора за неразпространение (ДНЯО) през май в Ню Йорк 189-те му страни членки ще се опитат да му вдъхнат нов живот. Но какви са шансовете им за успех?

Облечен в строг сив костюм, изпълнителният секретар на организацията към Договора за универсална забрана на ядрените опити Тибор Тот седи в малка конферентна зала на шестия етаж в една от сградите на ООН във Виена. През стъклената стена зад гърба му са огромните екрани на информационния център на организацията, където всяка секунда пристига информация от цял свят дори за най-малкото движение на земната повърхност. Именно тези екрани засякоха земните трусове след ядрените опити на Северна Корея през 2006 г. и 2009 г. В момента графиките по тях са в зеления спектър, а Тот вижда няколко светли лъча на надежда преди началото на поредната ревизионна конференция на ДНЯО в Ню Йорк. Те са проведената през април във Вашингтон среща на високо равнище по ядрената сигурност, сключването на новия договор СТАРТ между Русия и САЩ и актуализираната ядрена стратегия на САЩ, която ще се стреми да намали броя и ролята на ядреното оръжие. "Това са три положителни събития на фона на онова, което се случи или не се случи през 2005 г. (когато бе предишната конференция за ревизия на ДНЯО, завършила с провал и без консенсусен заключителен документ – бел ред)... Основното предизвикателство пред ревизионната конференция ще е да донесе положителен резултат", каза в разговор за "Капитал" Тот броени дни преди да отлети за Ню Йорк.

Според американския оръжеен експерт Дарил Кимбал от Arms Control Assiciation това, от което ДНЯО има нужда днес, е балансиран план за действие за подобряването на режима на ядрените гаранции и мерки срещу излизането от договора. През 2003 г. например Северна Корея обяви, че напуска ДНЯО, но юристите спорят до днес дали актът й е валиден. Други важни елементи са ускоряването на разоръжаването и сериозен поглед към регионалните предизвикателства при разпространението на военни ядрени технологии. Препъникамък за успеха на нюйоркската среща обаче могат да се окажат търканията около иранската ядрена програма, санкциите на Съвета за сигурност на ООН срещу режима в Техеран, а и липсата на напредък за постигането на зона - свободна от ядрено оръжие, в Близкия изток, предупреждава Кимбал.

Сериозен удар по престижа на ДНЯО нанесе вдигнатото през 2008 г. над 30-годишното ембарго срещу Индия за търговия с ядрено гориво и технологии. То й беше наложено именно заради тайната военна ядрена програма на страната въпреки ангажиментите й по договора. Но не без силното рамо на САЩ новият икономически гигант бе де факто приет в ядрения клуб, въпреки че си остава неядрена сила според ДНЯО. Това са все сериозни аргументи срещу голям оптимизъм в очакванията за резултати от тазгодишната конференция в Ню Йорк. "Всъщност не е честно да се дава такава голяма задача на форум, който трябва да свърши всичката работа за четири седмици", казва Тот. За него важното е да се покаже, че договорености могат да се постигат не само на равнище разговори между две суперсили като Русия и САЩ или клубове с обозрим брой участници като Г-8 например, но и от големи форуми като 189-те членки на ДНЯО. "Трябва да се съсредоточим върху онова, което ни обединява. Трябва да намерим начин да осъществим тази сложна задача заедно и да постигнем ново начало, защото до известна степен 2005 г. беше провал, така че последната конференция с положителен резултат беше през 2000 г.", казва изпълнителният секретар и напомня, че дипломацията не може да заспи дори за миг и със сигурност не е спала през последните 10 години.

"Договорът за универсална забрана за ядрените опити е положителен пример за това. Ако сравните къде бяхме през 2000 г. и къде сме сега, със сигурност имаме какво да разкажем", подчертава Тот. От майската ревизионна конференция преди едно десетилетие страните, ратифицирали договора, са се увеличили от 50 на 151. Броят на станциите в цял свят, които могат да засичат евентуални ядрени експлозии, е скочил от нула до близо 260. Но преди капацитетът им да може да се използва напълно, Договорът за универсална забрана трябва да влезе в сила. За това са нужни ратификациите на всички страни членки - тоест още 44, като девет са решаващи и включват САЩ, Индия, Пакистан, Иран, Китай и Израел. Миналата година в Прага американският президент Барак Обама заяви желанието си да работи за американската ратификация, която може да даде решаващ тласък за действие на останалите членки на договора. Мнозина обаче се съмняват как това реално би склонило страни като Северна Корея и Иран например да се откажат от ядрени опити. "Никоя страна не бива да ратифицира договора само заради другите. Това трябва да стане по преценка, че е в националните интереси на всяка страна", предупреждава Тот. И настоява, че американският подпис ще е определящ за страни като Китай, но разбирането, че ратификацията ще е от полза за националните интереси на изостаналите с ратификациите държави, е все още в бъдещето. "Ако ме попитате дали тези страни са стигнали до това заключение, ще ви отговоря с не. Ако ме попитате дали има дискусия в някои от тях, отговорът ми ще е да", казва дипломатът и напомня, че дискусия по евентуалната ратификация се води не само в САЩ, но също в Китай, Индия и Пакистан. "Израел участва в нашата работа, допринасяйки със станции. За Северна Корея трябва също да е ясно, че международната общност не смята, че денуклеаризацията може да се случи без правното обвързване на Северна Корея да не извършва ядрени опити", казва Тот.

Той е категоричен, че единственият изход за ревизионната конференция в Ню Йорк е да потърси най-малкия общ знаменател, който да обедини близо 200 членки на ДНЯО. "Като например влизането в сила на Договора за универсална забрана на ядрените опити", заявява съвсем сериозно дипломатът. Но дали това е реалистична цел предвид силната опозицията срещу подобно нещо във всички страни, които все още не са го ратифицирали, включително в САЩ? "Ако зададете въпроса по този начин, да, това изисква много усилия. Но аз ще обърна въпроса: дали е реалистично без допълнителни силни регулации да имаме устойчиво ядрено бъдеще, независимо дали по отношение на управлението на ядрено оръжие или на управлението на ренесанса на ядрената енергия, или пък на справянето със заплахите от ядрен тероризъм", пита на свой ред Тот и припомня, че през последните десетина години е имало опити за алтернативно разрешаване на подобни предизвикателства. "Оръжейният контрол и разоръжаването бяха оставени встрани и от това има поуки. Не казвам, че оръжейният контрол и разоръжаването сами по себе си ще разрешат всички проблеми, но те трябва да са част от решението им", категоричен е дипломатът. Според него международната политика е изправена пред дилемата да реши дали светът може да оцелее през следващите трийсетина години, без да полага целенасочени усилия за неразпространение на ядрено оръжие и намаляване на наличните арсенали. "Ако отговорът им е да, значи можем да се отпуснем спокойно. Но ако отговорът е, че може да има или ще има проблеми, ако не акцентираме върху тази неща, тогава ще трябва да запретнем политическите си ръкави."

Профил

Тибор Тот е изпълнителен секретар на организацията към Договора за универсална забрана на ядрените опити от 1 август 2005 г. Той е унгарски дипломат от кариерата с дълъг опит в сферата на разоръжаването и ядрените въпроси. Преди да поеме сегашния си пост, е бил постоянен представител на Унгария в ООН и други международни организации.

ДНЯО

- Основният международен документ за борба с разпространението на ядрено оръжие, подпомагане на сътрудничеството за мирно използване на атомната енергия и за напредък в ядреното разоръжаване

- Отворен за подписване през 1968 г.

- Влиза в сила през 1970 г. за период от 25 години

- На ревизионната конференция на ДНЯО през 1995 г. валидността му се удължава за неограничен период в бъдещето. Решава се ревизионни конференции да се провеждат на всеки 5 години

- Страни членки днес – 189. Договорът признава пет от тях – Русия, САЩ, Великобритания, Франция и Китай за страни с ядрено оръжие.

Договор за универсална забрана на ядрените опити

- Задължава страните членки да не извършват ядрени опити. Следи за изпълнението на задълженията им чрез система от сеизмични и други измервателни станции в цял свят. Когато бъде завършена, тя ще наброява 337 наблюдателни съоръжения

- Засича и изнася информация за ядрени опити на Индия и Пакистан през 1998 г. и на Северна Корея през 2006 г. и 2009 г.

- Отворен за подписване и ратификация през 1996 г.

 

Две десетилетия след края на студената война ядреното оръжие все още не е загубило имиджа си на ултимативен гарант за национална сигурност и международно признание. При това то отдавна вече не е запазена марка за петте признати членки на ядрения клуб – САЩ, Русия, Франция, Великобритания и Китай. Индия и Пакистан са извън него, но са де факто ядрени сили. Северна Корея вече два пъти тества атомни бомби. Противоречивата иранска атомна програма също оставя малко място за съмнение в намеренията на режима в Техеран. Все по-често се говори и за съвсем реалната заплаха от ядрен тероризъм. На фона на всичко това не е изненада, че мнозина виждат криза на доверието в световния режим на неразпространение на ядрено оръжие. По време на едномесечната международна конференция за ревизия на Договора за неразпространение (ДНЯО) през май в Ню Йорк 189-те му страни членки ще се опитат да му вдъхнат нов живот. Но какви са шансовете им за успех?

Облечен в строг сив костюм, изпълнителният секретар на организацията към Договора за универсална забрана на ядрените опити Тибор Тот седи в малка конферентна зала на шестия етаж в една от сградите на ООН във Виена. През стъклената стена зад гърба му са огромните екрани на информационния център на организацията, където всяка секунда пристига информация от цял свят дори за най-малкото движение на земната повърхност. Именно тези екрани засякоха земните трусове след ядрените опити на Северна Корея през 2006 г. и 2009 г. В момента графиките по тях са в зеления спектър, а Тот вижда няколко светли лъча на надежда преди началото на поредната ревизионна конференция на ДНЯО в Ню Йорк. Те са проведената през април във Вашингтон среща на високо равнище по ядрената сигурност, сключването на новия договор СТАРТ между Русия и САЩ и актуализираната ядрена стратегия на САЩ, която ще се стреми да намали броя и ролята на ядреното оръжие. "Това са три положителни събития на фона на онова, което се случи или не се случи през 2005 г. (когато бе предишната конференция за ревизия на ДНЯО, завършила с провал и без консенсусен заключителен документ – бел ред)... Основното предизвикателство пред ревизионната конференция ще е да донесе положителен резултат", каза в разговор за "Капитал" Тот броени дни преди да отлети за Ню Йорк.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Кибернесигурност

Кибернесигурност

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.