Вот на недоверие

Предстоящите избори в Чехия ще накажат големите партии, но раздробеният парламент няма да застраши икономиката

Продължилото повече от година управление на временното правителство на
Ян Фишер не навреди на чешката икономика
Продължилото повече от година управление на временното правителство на Ян Фишер не навреди на чешката икономика    ©  reuters
Продължилото повече от година управление на временното правителство на
Ян Фишер не навреди на чешката икономика
Продължилото повече от година управление на временното правителство на Ян Фишер не навреди на чешката икономика    ©  reuters

Когато преди няколко дни 77-годишна чешка пенсионерка отворила адресирано до нея писмо от дясноцентристката партия ТОП 09 на бившия външен министър Карл Шварценберг, жената не само не разбрала предизборното послание, но едва не получила инфаркт. В пощенския плик тя открила платежна бележка за 121 000 крони (около 4690 евро), съобщиха чешките медии.

В навечерието на предстоящия в края на май парламентарен вот в страната консервативната партия на Шварценберг разпрати на стотици чешки домакинства подобни писма като нагледна илюстрация за задлъжнялостта на държавата. Много от потенциалните избиратели обаче не схванаха метафората и приеха бележките като истинска покана за плащане на непосилната за  повечето от тях сума. За 77-годишната жена предизборният гиг на ТОП 09 завърши с посещение при психиатър. "В страна, в която пенсионерите получават около 10 000 крони месечно, това не беше много успешен предизборен ход", коментира за "Капитал" чешкият политолог Иржи Пехе. Но въпреки някои недомислици в кампаниите им именно малки партии, като ТОП 09 ще са истинските победители във вота на 28 и 29 май.

Според последното социологическо проучвания на агенция Factum Invenio, цитирано от Reuters, Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП) на бившия премиер Иржи Пароубек може да разчита на малко над 27% от гласовете. По петите я следва нейният основен политически опонент - Гражданската демократическа партия (ГДП), с новия й лидер Петер Нечас, за която Factum Invenio прогнозира близо 22% на вота. Това означава, че нито една от двете няма да е в състояние да сформира самостоятелно правителство. На трето място с близо 14% се очаква да бъдат чешките комунисти, следвани от ТОП 09. Според допитването петпроцентната бариера за влизане в чешкия парламент ще прескочат също Християндемократическата партия и новата формация "Обществени дела" (ОД) на известния чешки журналист Радек Йон. За Пехе последната е "типична популистка партия, проповядваща пряка демокрация с референдуми, и формация, която е трудно да наредиш на политическата стълбица, защото е по-скоро клуб, отколкото добре дефинирана партия". 

В прогнозирания успех за малките формации на предстоящите избори анализаторът обаче вижда съществена

Промяна в чешката политика

"Това е знак, че двете големи партии не се справят толкова добре, колкото в миналото. Това е най-същественият обрат в политическия живот в страната и илюстрира недоволството на хората към политиката като цяло", казва той. Според него проблемите на ЧСДП и ГДП идват от това, че избирателите свързват двете с корупцията и проблемите на страната от последните 20 години след смяната на политическия режим.

Влизането на повече малки партии в чешкия парламент ще сложи край на доминацията на ЧСДП и ГДП в двата противоположни края на политическия спектър и ще разшири пространството в центъра на пленарната зала. "Досега в парламента имаше пълна поляризация, която достигаше почти до класова борба и беше напълно непродуктивна при вземането на решения", казва Пехе. Според него, това, че в парламента ще влязат и нови политически партии, които избирателите не асоциират с проблеми и скандали от миналото, "може в известен смисъл да се окаже продуктивно" за работата на чешките депутати през следващите четири години. Политологът обаче не е убеден в жизнеспособността на новите формации. "Това не са истински партии - те нямат истинска структура, а само харизматични лидери, и ако някой от тези лидери умре утре, партията му ще умре с него", аргументира се Пехе.

Според редица наблюдатели далеч не само загубата на доверие към ЧСДП и ГДП ще тласнат избирателите към бюлетините на нови партии. Много от чехите явно са останали разочаровани от силно негативната и

Агресивна предизборна кампания

на двата основни политически противника, продължила с месеци след разпадането на правителството на Мирек Тополанек през март миналата година. По време на предизборно събиране в чешкия град Бърно в началото на май възрастен мъж удари с юмрук в лицето зам.-председателя на ЧСДП Бохуслав Соботка. В друг изблик на неприязън студент се появи на среща на социалдемократите с плакат, на който беше изписано "Името ми е Пароубек и скоро ще стана първият чешки премиер, когото ще застрелят."

Заради ожесточените персонални нападки и дори случаи на насилие ЧСДП и ГДП  си навлякоха критиката дори на президента Вацлав Клаус. "Първоначалната борба на идеи между лявото и дясното пространство, която съществуваше през 90-те години, напълно е изчезнала. Вместо това имаме нещо абсолютно различно - лични атаки, нелепи плакати и мръсни номера", заяви наскоро Клаус пред чешката информационна агенция CTK.

Този обрат в предизборните кампании на социалдемократите и десните до известна степен се дължи на съветниците им, казва Пехе. "Те наеха американски PR фирми, които не знаят нищо за чешката политика, и разработиха негативни предизборни кампании", обяснява политологът. Негативни кампании в страната е имало и преди, допълва той, но с американска помощ те са достигнали нови висоти. Чешките граждани не реагираха добре и на съвета на задокеанските експерти за пряк контакт с гласоподавателите. Нововъведение в настоящата кампания бе партийни функционери да се обаждат на домашните телефони на потенциални избиратели или направо да ги посещават у дома. "Хората тук не харесват такива неща", отсича Пехе.

Впрочем иконата на политическите промени в Чешката република, Вацлав Хавел, открито застана зад Зелената партия - една от новите малки формации, която обаче поне засега изглежда няма шансове да прескочи петпроцентната бариера на чешкия парламент. Истинската изненада обаче идва от другаде, казва Пехе, имайки предвид успеха на ТОП 09, чиято кампания е основана на идеи като съкращения на заплатите на държавните служители, замразяване на пенсиите и увеличаване на данъците и на медицинските услуги, за които чехите ще плащат от собствения джоб. "Ако мога да перифразирам същността на кампанията на тази партия с думите на Чърчил, тя се основава на кръв, пот и сълзи. Намирам това за изумително, но и показателно, че сред чехите има ново ниво на осъзнаване на проблемите", казва той.

Независимо коя партия оглави следващото чешко правителство, а то най-вероятно ще е коалиционно, тя ще трябва да се справи с дупката в бюджета, която миналата година достигна близо 6% от БВП. Анализаторите обещават възстановяването от кризата на ориентираната главно към експорт за ЕС (около 85% от общия износ) чешка икономика да започне още тази година. След като през 2009 г. икономиката се срина с 4%, през първото тримесечие на тази година излезе рецесията и отново нагоре, като растежът достигна 1.2% на годишна база. "Но това е доста символичен ръст", каза за "Капитал" Леон Подкаминер, който следи развитието на чешката икономика за Виенския институт за международни икономически изследвания WIIW.

Социалдемократите обещават на избирателите да увеличат данъците на фирмите и хората с високи доходи. В същото време те искат да свият бюджетния дефицит до около 3% през 2013 г., а през 2015 г. дори да вкарат Чешката република в еврозоната. И всичко това идва в пакет с щедри обещания за социални придобивки и намаляване на цените на комуналните услуги. Опонентите им от ГДП също искат да се

Преборят с бюджетния дефицит

и то по-рано - те смятат, че могат да го свалят до 3% още през 2012 г., като съкратят разходите, без да вдигат данъците. По сметки на гражданските демократи балансиран държавен бюджет ще е постижим едва през 2017 г.

Плановете на двете партии се разминават с по около година от прогнозите на Economist Intelligence Unit, според чиито анализатори Чехия няма да приеме еврото преди 2016 г. "Влизането в еврозоната не е тема", отсича лаконично Подкаминер и добавя: "Това е единодушно прието от Чешката национална банка, от експерти и дори от президента Клаус и е основано на много трезва преценка на предимствата от приемането на еврото."

Икономистът не се притеснява от прогнозите за раздробяване на парламента след предстоящите избори. Заради очакваното слабо представяне на двете най-големи политически партии анализаторите разработиха четири възможни сценария за бъдещото чешко правителство. Един от тях предвижда правителство на малцинството на социалдемократите с подкрепа на комунистите, но президентът Клаус едва ли би подкрепил подобна комбинация. Друг, също малко вероятен (поне за сега) сценарий, е за голяма коалиция между двата политически противника - ЧСДП и ГДП. Между двете крайности са спекулациите за възможни коалициони комбинации на социалдемократи или граждански демократи с някои от по-малките парламентарно представени партии.

"Факт е, че нито една от тези екстремни идеологии (на ЧСДП и на ГДП - бел. ред.) няма да могат да бъдат приложени напълно. Това ще разводни икономическата политика на която й да било бъдеща управляваща партия, а за чешката икономика, която винаги е избягвала крайностите, това е добре. Тя ще продължи да се развива и с енергично правителство, и с мързеливо правителство", заключава Подкаминер.

На фона на прогнозите за изхода от парламентарния вот все пак остава открит въпросът колко време ще отнеме сформирането на нов кабинет. През 2006 г. консултациите продължиха повече от половин година и подхраниха вица за това, коя е най-голямата неправителствена организация в Европа. Отговорът: Чешката република.