Безпрецедентно, за пореден път
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Безпрецедентно, за пореден път

Безпрецедентно, за пореден път

Финансовите министри на ЕС приеха няколко важни решения за бъдещия фискален надзор

Ирина Новакова
5962 прочитания

© Съвет на ЕС


Много ми е странно да ви видя преди полунощ. С тези думи еврокомисарят по икономически и финансови въпроси поздрави журналистите днес след заседанието на Съвета по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН). Действително, напоследък срещите на финансовия елит на Европейския съюз са толкова чести и толкова дълги, че все по-често дори не свършват в деня, в който са започнали.

Този път не беше така - повечето решения бяха подготвяни от седмици и бяха приети бързо, въпреки множеството предварителни спорове по тях. Това се случи със специалния инструмент, на когото страните в еврозоната могат да разчитат, за да избегнат фалит. Условята за създаването му бяха договорени в понеделник вечерта от финансовите министри на еврозоната. 

Чрез инструмента, наречен "Средство за специална цел", ще се предоставят до 440 милиарда евро в заеми на страна, която не може да си позволи да заема пари на пазара. Прототип за схемата е вече договореният спасителен пакет за Гърция, в размер на 110 милиарда евро. В новия инструмент нещата са по-сложни - Гърция получи достъп до двустранни кредити от останалите 15 с общата валута, докато "Средството за специална цел" е чисто нова схема, която ще работи чрез бондове, гарантирани от страните в еврозоната.

На срещата в Люксембург бяха взети и други безпрецедентни решения (каквито често се случват напоследък). Страните-членки се съгласиха, че проекто-бюджетът на всяка от тях ще бъде разглеждан от останалите всяка пролет, преди да бъде гласуван от националния парламент. Така ако проектът на дадена държава се базира на твърде позитивни прогнози за инфлация и растеж, или пък предвижда значително увеличаване на дефицита, другите членки ще окажат натиск за промяна в бюджета.

Идеята за партньорски натиск звучи добре, но поне до момента той не е предотвратявал фискални отклонения в еврозоната или извън нея. Например, България получи подобно предупреждение преди месец, когато ЕКОФИН посочи, че бюджетът е базиран на твърде оптимистични прогнози. От препоръката не последва нищо.

Разбира се, бъдещият "партньорски преглед" ще е свързана и с евентуални глоби. Налагането им обаче ще става с политическо решение - а кой би глобил другарчето си за нещо, за което утре сам може да бъде глобен? Важно уточнение е, че възможност за глоби имаше и досега, в правилата на Пакта за стабилност. Подобна мярка не е била налагана обаче, въпреки наличието на доста рецидивисти-нарушители на Маастрихтските критерии.

Третото решение на финансовите министри днес пък донесе неочаквана новина за България. Става дума за намерението на ЕКОФИН да даде одиторски права на "Евростат". Ако това бъде одобрено от Европейския парламент и лидерите на страните-членки, статистическата служба на ЕС ще има пълен достъп и права да проверява националните статистически данни, както и методологията, с която те се анализират и чрез която правителтвата подготвят прогнозите си за растеж, дефицит и пр. Това решение е мотивирано от случая на Гърция, чиито дългови проблеми бяха прикривани доста време чрез статистически фалшификации и изкривена интерпретация на данните. За да хваща новите "лъжливи овчарчета", "Евростат" ще има последната дума за верността на националната статистика.

А новината за България беше, че ще е първата страна, в която "Евростат" ще проведе подобна проверка. Причината е, че има сериозни съмнения във верността на националната статистика, посочи във вторник Оли Рен. От екипа му отказаха да коментират какво е имал предвид, a от Министерството на финансите интерпретираха съобщението като очаквано и обичайно. Тревожно е обаче, че България беше едиствената, посочена с пръст за подобно съмнение. Мисията се очаква "в най-скоро време".

ЕКОФИН взе интересни решения в Люксембург, но скоро се очертава още по-интересна среща в Брюксел - на лидерите на страните-членки. Те ще се съберат на 17 и 18 юни за да обсъждат бъдещето на икономическото управление на ЕС. И едва ли ще приключат преди полунощ.

Темата е изключително пикантна, заради дълбоките интелектуални и политически различия по въпроса как трябва да изглежда това управление, как да се извърва координацията му и как да се променят правилата в еврозоната. В основните противниковите лагери са Германия и Франция. Лидерите им Ангела Меркел и Никола Саркози трябваше да сближат позициите си на вечеря в Берлин в понеделник, но Меркел я отложи в последния момент. Това веднага беше интерпретирано като сигнал, че сближаване няма да има.

Кой какво иска? Меркел смята, че кризата в еврозоната се дължи на слаба дисциплина и настоява за драконовски правила, обвързани с тежки санкции (включително вратичка, през която системните нарушители да бъдат изритвани от общата валута). Саркози е на друга вълна - той предлага да се създаде Съвет от лидерите на еврозоната, който да решава проблемите на парче, но с общи усилия и солидарност.

Френският президент не харесва германското искане, заради проблемите на собствената му страна с фискалната дисциплина. Франция - глобена, или пък принудена да спре фермерски субсидии заради бюджетния дефицит? Това не е бон тон за Саркози. Меркел пък не вижда особен смисъл в неговата идея за Съвет на еврозоната, в който да се изявяват "виновниците" за настоящия проблем (Испания, Италия, Гърция, Португалия и Ирландия), и който да изключва важни европейски фактори, като Великобритания, Полша, скандинавските и балтийските страни.

Различията изглеждат твърде големи, а човекът, който трябва да ги преодолее се казва Херман ван Ромпой. Председателят на Европейския съвет разполага със седмица и никакви свръхестествени способности, за да договори единна позиция за срещата на върха. Ако не успее, скоро пазарите отново ще забележат, че зад декларациите си за единство ЕС не крие никаква обща идея какво да прави с проблемите си.

Много ми е странно да ви видя преди полунощ. С тези думи еврокомисарят по икономически и финансови въпроси поздрави журналистите днес след заседанието на Съвета по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН). Действително, напоследък срещите на финансовия елит на Европейския съюз са толкова чести и толкова дълги, че все по-често дори не свършват в деня, в който са започнали.

Този път не беше така - повечето решения бяха подготвяни от седмици и бяха приети бързо, въпреки множеството предварителни спорове по тях. Това се случи със специалния инструмент, на когото страните в еврозоната могат да разчитат, за да избегнат фалит. Условята за създаването му бяха договорени в понеделник вечерта от финансовите министри на еврозоната. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  charlyb avatar :-|
  charlyb

  Проблемите остават, но това може би, е първата реална стъпка към укрепване на еврото - единна валута, единни критерии при изготвяне на бюджетите за спазване на важещите за всички правила!

 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Добре, добре ще е Меркел да въведе малко немски ред в обединена Европа, статистика, бюджети, субсидии тябва да има някакъв ред наистина.....

 • 3
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Съществуващото статукво е абсурдно - единна валута , разнообразни фискални системи и разнообразни правителства играещи си с тях. Това просто няма как да издържи проверката на времето. Тъй като икономически кризи винаги ще има дори да си представим идеална Европа от страни без дълг ако се запази това статукво ЕС ще излиза все по трудно от тези кризи. Спасението на ЕС е в изграждането на единна фискална система за всички страни членки. Разглеждането на проектобюджети е някаква стъпка в правилна посока но няма да помогне дългосрочно. Докато го осъзнаят лидери и правителства и се откажат от власт може и да е късно.

 • 4
  anguel_terziyski avatar :-|
  Anguel Terziyski USA

  За реда и бюджетите - има време, не бойте се. Ами пригответе червения килим за батетата от Евростат - всеки момент ще се изтърсят 'по покана на Дянков', да ревизират статистиката и финансовите отчети. Таман Бг се беше дистанцирала от ролята на момчето за бой на ЕС, те пак се сетиха, че трябва да бият някого безнаказано, за урок на останалите.

 • 5
  hagan avatar :-P
  hagan

  До коментар [#4] от "Anguel Terziyski USA":

  Съгласен съм момчето забой
  защото съм убеден че нашите данни са поне 4 пъти по верни от френските италанските испанските португалските и лъжливите гръцки но по важно екойможе дабиеш ане кой греши

 • 6
  45iv avatar :-|
  45iv

  Проблема е 4е Германия и о6те 2 държ. които испълняват критериите са малцинство.А страните които са свикнали от год. на6ироко са много.Големия дефицит е като дрога свикне6 ли с него ле4ението е те6ко,за6тото на сега управлява6тите тези държ.им се иска да останат на власт.А подобни огромни рестрикции неминуемо водят до дефлация и рецесия.Затова и финансовите пазари а и много известни експерти са краино песемести4но настроени.Какво 6те е бъде6тето,дали Германия 6те излезе от Еврозоната и 6те остави непослу6ните да си 4укат главата,или 6те отстранят наи закъсалите за да могат останалите да дръпнат напред.Това 6те се види до 1 год.Съдбата на даве6тите се е в ръцете им.

 • 7
  k_ avatar :-|
  k_

  До коментар [#2] от "boby1945":
  Те дойчовците обичат реда, обаче проблема е че като се подредят един път, и вземат че тръгнат на някъде и ако посоката е грешна само с бой можеш да ги върнеш в правия път.


 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#7] от "k_": не се бой, дойчовците бавно учат, но учат вече са научени....
  Малко ред в безразборното харчене пари за субсидии, особено на запад, и за благи проекти, както и политически "мотивирани" бюджети никак няма да е лошо....
  Като има излишък, както беше до 2008, Меркел едва ли ще каже айде пичеве, до нова година да сте го спастрили, да почнем на чисто...
  Друго е бюджета да го представя само Дянков или Орешарски, друго е да има обществено известно мнение на хора от европейските политически и финансови кръгове... и то хора дето могат да те дръпнат за ушето, а не Стив Ханке си говори, ние обаче не го бръснем...


 • 9
  mirohero avatar :-|
  mirohero

  България има ниско съотношение дълг/БВП и даже и да открият статистически несъответствия, този коефициент няма да се промени катастрофално - затова и изпращат Евростат в БГ. Ако отидат където и да е другаде, ще излязат грозни неща, така че гледайте оптимистично - ЕС просто няма къде другаде да проверява, без да има кофти отзвук на капиталовите пазари.

 • 10
  k_ avatar :-|
  k_

  До коментар [#8] от "boby1945":
  Мен лично ме притеснява, че още не са се отказали от климатичните простотии и май все още си вярват, че щ емогат да продават перки и панели на целия свят да намалят температурата с 2-та градуса дето нареди кака Меркел.
  Иначе, Европа много, ама много сериозно трябва да се замисли какво може да предложи на останалия свят следващите 20г, защото всичко отива на кино.
  Просто не останаха балъци по света от тая пуста глобализация.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK