Скоч срещу балони

Реформите на финансовата система в САЩ се опитват да предотвратят бъдещи дълбоки финансови кризи

Ако мащабът на икономическата криза от 2008 г. насам определя размаха на реформата във финансовия сектор, то американските законодатели са достойни за изправилата се пред тях задача. Подписаният тази седмица от президента Барак Обама закон, който трябва да премахне причините, довели до срива от 2008 г., е 2319 страници и предвижда да бъдат разписани тепърва между 243 и 350 детайлни правила. В крайна сметка обемът страници може да набъбне до 15 - 20 хил., цифра, достойна дори за брюкселската бюрокрация. Тя, както и всяка друга по света, вече следи промените, тъй като каквото се случи на Wall Street рано или късно идва в Париж, Лондон или София.

Какви промени предстоят

Федералният резерв

Проблем В разгара на финансовата криза през 2008 г. Федералният резерв (FED) трябваше да действа бързо, за да предотврати фалита на гиганти като Bear Sterns и AIG. Това предизвика съмнения за това как са взимани решенията и защо отделни финансови институции са били спасени, а други не.

Решение Government Accountabity Office, звеното за анализи и проучвания на американския Конгрес, ще има правото да извършва одит на извънредните действия на FED, а централните банкери ще трябва да разкриват информация за отпуснатото финансиране след известно време. FED няма да има право да спасява отделни фирми.

Под повърхността Въпросът за това как ще се урежда проблемът с големите финансови институции не е решен, а е прехвърлен в Федералната депозитна агенция (която застрахова депозити на вложителите). Заплахата за това, че Конгресът ще се меси в монетарната политика на FED (с мотива за сваляне на лихвите за борба с безработицата) отпадна.

Твърде големи, за да фалират

Проблем Спасяването на финансовите институции през 2008 г. размива отговорността на банките и изобщо пазарния капитализъм, при който всеки обира плодовете на труда си, но и носи последствията за грешките си.

Решението Регулаторните органи могат да поемат контрола върху финансовите институции, които заплашват функционирането на системата и да ги разделят на няколко по-малки фирми. Банките ще трябва да оставят "завещания", чрез които да се облекчи тяхното свиване или закриване.

Под повърхността Не се въвеждат правила, които да предотвратят бягството на краткосрочните кредитори при финансови трудности на банките. Федералната депозитна агенция тепърва ще решава как да балансира между защитата на интересите на данъкоплатците и кредиторите.

Хедж фондове, деривати

Проблем. По време на икономически растеж много проблеми остават скрити в сивата финансова система - хедж фондовете и сложните финансови деривати, които те търгуват помежду си и банките.

Решението Федералната комисия по ценните книжа (SEC) и Комисията по стоковите фючърси и опции (CFTC) ще регулират дериватите. За тази цел клиринговите къщи и борси, на които се извършва тази търговия, ще трябва да се регистрират в SEC. Компаниите, които продават финансови сложни продукти, като книжата, базирани на ипотечни облигации, ще трябва да имат дял в инструментите, които продават.

Под повърхността Преди кризата SEC така и не успя да контролира инвестиционните банки, ще може ли сега да поеме и хедж фондовете?

Банките

Проблем По време на кризата стана ясно, че банките нямат достатъчно капитал да посрещнат срива на кредитните пазари, в резултат на което и кредитът за потребителите пресъхна.

Решението Банките вече няма да могат да търгуват със своя капитал (т.е. той ще бъде класически резерв), освен това им е забранено да участват в определени операции на дериватните пазари.

Под повърхността По-високата регулация и изисквания ще намалят печалбите на финансовите институции и може да ги накарат да предприемат по-рискови операции на нерегулираните пазари.

Потребителският кредит

Проблем Потребителите бяха излъгани с финансови инструменти, които те не разбираха. В резултат много от тях банкрутираха, което от своя страна разклати и банките.

Решението Основава се агенция, която ще пише нови правила за потребителския кредит - от ипотеките до кредитните карти. Банките трябва да имат система, която да гарантира, че заемателите могат да върнат кредита.

Под повърхността Опозицията в САЩ смята, че това ще затрудни кредитната дейност. Освен това "къде е отишъл светът, щом на банките трябва да им се казва, че клиентите им трябва да си връщат заемите".

Нови права за инвеститорите

Проблем Изпълнителните директори на финансовите фирми се възползваха от изкривените системи за заплащане на труда им, които насърчаваха краткосрочните печалби и поемането на високи рискове.

Решението Акционерите ще имат право на необвързващ глас за заплащането на изпълнителните директори и техните компенсации при напускане (което иначе се решава от борда на директорите). SEC може да въведе по-висока отговорност за брокерите да разкриват рисковете пред инвестициите, които предлагат.

Под повърхността Според критиците новите правила засилват ролята на синдикатите за сметка на акционерите, а по-високите изисквания към брокерите ще увеличат съдебните дела срещу тях и ще ги накарат да напуснат някои сектори от финансовата индустрия.

Източник: WSJ, BBC

 

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар