Ширин Ебади: ЕС само говори, но не прави нищо за човешките права в Иран
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ширин Ебади: ЕС само говори, но не прави нищо за човешките права в Иран

Ширин Ебади: ЕС само говори, но не прави нищо за човешките права в Иран

Носителят на Нобелова награда за мир пред "Капитал"

Ирина Новакова
3960 прочитания

© Reuters


След силен международен натиск Иран отмени изпълнението на присъдата на сънародничката ви Сакине Мохамади Аштиани, осъдена на смърт чрез пребиване с камъни. Смятате ли, че това показва нова склонност на Техеран да слуша гласовете отвън?

Иранските власти казаха, че ще спрат изпълнението на присъдата, но не са казвали, че няма да я изпълнят. Засега смъртната присъда срещу Сакине Аштиани е само отложена. И е много вероятно да бъде изпълнена по всяко време. Това показва, че иранският режим остава глух за гласовете отвън.

Важно е да припомня, че има още няколко жени, които чакат изпълнението на смъртна присъда чрез пребиване с камъни. Не трябва да забравяме, че това е страна, където адвокатите лесно се превръщат в политически затворници. Със сигурност има поне 800 политически затворници в Иран днес. Други 4000 бивши затворници са навън срещу огромна гаранция, но могат да бъдат арестувани отново във всеки момент.

Нека не забравяме още, че Иран не само прилага смъртна присъда чрез пребиване с камъни - държавата практикува и наказания с ампутация. Иран е на първо място в света по процент екзекутирани от държавата непълнолетни. Това не говори за режим, открит към гласове отвън. Трябва да направим всичко възможно ситуацията да се промени.

За какво точно се борите?

Иран е подписал многобройни международни конвенции за човешките права и на теория законите на страната не им противоречат. Това, което искаме, е тя да ги прилага. Например  Иран е подписал Международната конвенция за правата на детето. Въпреки това минималната възраст за смъртно наказание в страната е 9 години за момичетата и 12 години за момчетата.

ООН наложи нови санкции на Иран, ЕС стигна дори по-далече. Те обаче са заради ядрената програма, не заради човешките права. Въпреки това според Международната агенция за ядрена енергия Иран е увеличил производството си на ниско обогатен уран с 15%. Работят ли санкциите изобщо и как могат да станат по-ефективни?

Да, санкциите са ефективни, те оказват натиск върху иранското правителство. Но демократизацията и човешките права също трябва да бъдат подчертавани в преговорите. Засега ЕС издава декларация след декларация, но на практика не е направил нищо.

Още по-лошото е, че държавите от ЕС не правят нищо, за да накарат европейските фирми да не сключват сделки с иранския режим. В разговорите ни европейските политици ми казват - това са частни компании, не можем да им нареждаме с кого да правят бизнес. Да, но европейските държави непрекъснато произвеждат строги регулации за компаниите - дори за това какво да слагат в сиренето. Защо тогава е толкова трудно да се регулират сделки, които помагат за репресията на иранския народ и утежняват цензурата там?

За съжаление, европейските държави говорят много, но не предприемат конструктивни действия. Например германският канцлер Ангела Меркел говори яростно за потъпкването на човешките права в Иран, но това не пречи на германските фирми, например Siemens, да сключват сделки с иранския режим.

Днес се срещнах с върховния представител на ЕС за външната политика госпожа Аштън и я призовах, когато участва в преговори за Иран или с Иран, да споменава не само за ядрената програма, но и за човешките права. Още е рано да съдим дали ще го направи.

Какъв е най-яркият ви спомен от протестите на Зеленото движение срещу преизбирането на президента Ахмадинеджад миналата година?

Когато започнаха ударите срещу демонстрантите, бях в чужбина и приятели ме посъветваха да не се връщам. Много журналисти бяха арестувани, както и мои колеги. Останалите минаха в нелегалност. Вместо да се прибирам в Иран, отидох в ООН. Срещнах се два пъти с генералния секретар Бан Ки-Мун, с госпожа Хилъри Клинтън, с хора от Европейския парламент и различни политически фигури в ЕС.

През цялото това време се опитвам да предам гласа на иранците към останалия свят. Не съм се връщала в Иран. Съпругът ми беше арестуван няколко пъти и измъчван. Сестра ми също беше задържана. Но, разбира се, моите проблеми са нищо в сравнение с тези на много други иранци.

Според някои Зеленото движение беше началото на истинска революция в Иран. Според други това беше само спонтанен изблик от страна на градската средна класа и няма да доведе до промени. Година след протестите отвън страната ви не изглежда да върви към сериозна и осезаема промяна. Какво е вашето мнение, ще се задълбочат ли пукнатините в режима?

Да, има пукнатини в режима - дори сред фундаменталистите могат да се видят разминавания и новосъздадени различия. Това със сигурност се дължи на събитията от миналата година. Сред консервативните фундаменталисти има такива, които са против насилието, упражнено от правителството. Те смятат, че това влошава ситуацията в страната. Ще видим докъде ще доведат тези различия.

Какво трябва да направят европейските страни и Западът като цяло в тази ситуация?

Въвеждането на демокрация и спазването на човешките права са задачи на иранския народ. Той не разчита на чужди правителства да възцаряват демокрация. Това, което очакваме от Запада, е да не влиза в сделки и договори с иранското правителство, защото тези сделки се използват за потискане на народа.

Понякога чувам от западни политици: да, но ако нашите компании не правят бизнес с Иран, на тяхно място ще дойдат Русия и Китай, така че какъв е смисълът да стоим настрана? Моят отговор е: когато една държава чрез правителството или фирмите си допринася за потъпкването на човешките права, това не дава право на други държави да правят същото. Така че когато ми казват "ако ние не правим бизнес с Иран, ще го правят руснаците или китайците", това звучи като "нека да помогнем на иранския режим да потиска народа, защото ако не им помагаме ние, ще го стори някой друг".

ЕС има амбиции да захранва бъдещия газопровод "Набуко" с ирански газ. Уверена ли сте, че подобна сделка би била обвързана с европейски натиск и конкретни условия за спазване на човешките права в Иран?

Мисля, че всяка подобна сделка трябва да бъде свързана с такива условия. Защото, ако ситуацията продължи, както досега, в Иран няма да има мир и стабилност. А нестабилен Иран не може да донесе нищо добро за тези, които искат да правят дългосрочен бизнес с него.

Относно конкретния проект още е рано да се правят заключения какво ще донесе бъдещето. Дотогава вие, в тази част на света, не трябва да си затваряте очите пред нарушенията на човешките права в Иран, и не трябва да забравяте, че там страдат хора - в наши дни, пред нашия поглед.

Не можете да се върнете в страната си, а семейството ви страда заради вашия активизъм. Същевременно сама казвате, че човешките права се нарушават все по-често в последните години в Иран. Подобна комбинация би накарала мнозина да се откажат. Какво ви мотивира да продължите дейността си?

Когато вярваш в интегритета на работата си, когато нямаш съмнения, че тя е правилна и нужна, това ти дава сила да продължиш. Освен това аз съм мюсюлманка и черпя сили от вярата си да продължа.

Къде в мюсюлманския свят виждате модел за по-добро третиране на човешките права и правата на жените?

Ситуацията е по-добра в някои мюсюлмански страни, например Индонезия, Малайзия и Мароко. Разбира се, и те не са без проблеми, но в сравнение с Иран, там положението е значително по-различно.

Нобеловата награда помогна ли ви в Иран?

В Иран - не. Когато бях наградена, това дори не беше обявено в страната. След протести  държавните медии най-накрая отстъпиха и новината беше съобщена в едно изречение в късните емисии, дълго след като повечето хора си бяха легнали. Но на международната сцена наградата ми помогна изключително много. Тя ми осигури платформи, чрез които да помогна гласът на иранците да бъде чут от международната общност.

Бихте ли описали Иран като модерна държава? От една страна, може да се каже, че е изостанала, особено в политическото си развитие, но от друга, това е една от най-модерните държави в Близкия изток. Как бихте я описали вие?

И двете са верни. Иран определено е пред много други страни от региона. Но в последните 30 години се върнахме назад твърде, твърде много.

Можете ли да си представите мирен Иран в съседство с Израел и Саудитска Арабия, без взаимна враждебност? Какво трябва да стане, за да се случи това?

За да се постигне мир в Близкия изток, първо трябва да има мир между Израел и Палестина. След това няма да има нито една причина за взаимна враждебност.

Профил

Ширин Ебади е адвокат и активист за човешки права в Иран. Заради работата си беше отличена с Нобелова награда за мир през 2003 г. - първата иранка и първата мюсюлманка, носител на отличието. През ноември 2009 г. наградата й е конфискувана от режима, а след международен скандал - върната. Протестите в Иран от лятото на миналата година завариха Ебади в чужбина; оттогава тя живее в Лондон и не се е връщала в страната си заради риск да бъде арестувана. През седмицата тя беше в Брюксел за срещи с високопоставени европейски политици и дипломати. След срещата си с върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън Ебади разговаря с "Капитал" за ситуацията с човешките права в Иран, ефективността на санкциите срещу режима и действията на европейските държави спрямо Техеран.

След силен международен натиск Иран отмени изпълнението на присъдата на сънародничката ви Сакине Мохамади Аштиани, осъдена на смърт чрез пребиване с камъни. Смятате ли, че това показва нова склонност на Техеран да слуша гласовете отвън?

Иранските власти казаха, че ще спрат изпълнението на присъдата, но не са казвали, че няма да я изпълнят. Засега смъртната присъда срещу Сакине Аштиани е само отложена. И е много вероятно да бъде изпълнена по всяко време. Това показва, че иранският режим остава глух за гласовете отвън.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

23 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Много вярно казано:
  "За да се постигне мир в Близкия изток, първо трябва да има мир между Израел и Палестина......... "
  И Обама мама казва същото, ама ционетата не чуват и сега проблеми по места ........ нищо ще им мине.......

 • 2
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  Когато става дума за "нарушаването на т.н. права" на българските и румънски цигани във Франция или на някакви други незаконно пребиващи паразити , социалистчетата от Западна Европа и прочее други левичарчета от ЕП , почват да надават вой в тяхна "защита".
  Това се прави с цел , за да се даде ясен сигнал , че Левицата е готова на всичко да "защитава" правата на емигрантите в западните страни , които са неин основен ЕЛЕКТОРАТ.
  Да се надава вой в Европа за нарушени човешки права , носи полза - ефективно е , ефектно е и най-вече ..............БЕЗОПАСНО.
  Преследваните в Иран , борещи се за човешки права иранци , нямат "щастието" , да са ЕЛЕКТОРАТ на левичарчетата в Западна Европа.
  Къде бяха същите тези левичарчета , за да защитят протестиращите иранци през лятото на 2009гг?

 • 3
  eviness avatar :-P
  eviness

  Миналата година Ширин напусна Иран по време на Зеленото движение, за да участва като почетен гост в 3-дневната конференция на ПиисДжем. През тези 3 дена ние имахме страхотната възможност да я опознаем и се уверим, че тя определено заслужава Нобеловата си награда. Тя е просто уникална!!! Не знаех, че не е успяла да се върне у дома след това, но съм убедена, че тя няма да се откаже да се бори за доброто на Иран и най-вече за потъпканите човешки права там. За разлика от някои други наградени с Нобелова награда за Мир...!

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#2] от "Николай_1":
  иранците (персийците) са държава от 2535 години със своя традиция и култура и просто нямат нужда от внос на протестантска демосрация (и други страни нямат, което създава огромни проблеми на милиони хора, но това е отделен въпрос) така че Ширин Ебади просто не е познала, ще трябва да се скатава както Г М Димитров например, преди 60 години по САЩ, там където този тип демосрация е на почит....
  Нобелова награда впечатлява европейците и американците, но едва ли значи нещо за китайци, индийци, иранци, пакистанци.....
  -------------------------------------
  Тези дето нямате детски градини за децата си, улиците са ви дупка до дупка, умирате по спирките докато дойде "бързата", циганетата ви крадат реколтата и убиват старците по селата, не можете да доживеете до пенсия, комсомолските секретари са видни бизнесмени, а шестаци са корифеи в медиите няма да учите иранците как да живеят нали?
  -------------------------------------
  Не е прилично.......

 • 5
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  За #4
  #4:
  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  ............ не можете да доживеете до пенсия, комсомолските секретари са видни бизнесмени, а шестаци са корифеи в медиите няма да учите иранците как да живеят нали? .................
  ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  Сигурно не трябва да се "учат как да живеят" и Северна Корея , Зимбабве , Куба , Китай , Судан , Русия , Киргистан , Туркестан и т.н.....
  - всичките те "свободни и демократични" страни?
  Само че досега не се е чуло , да има поток от хора ,от Западна Европа от Австралия или от Северна Америка да искат да отидат да живеят в тези "хубави" страни.
  Но за сметка на това , както много добре знаеш , потокът в обратната посока , отдавна е станал река.
  Хората по света отдавна са започнали да "гласуват с краката си" , определяйки с това наистина вярната посока.

 • 6
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  Медведев: Парламентарна демокрация означава катастрофа за Русия

  От Виктор Иванов
  Последна промяна в 16:42 на 10 сеп 2010,

  Разногласия между Путин и Медведев за модернизирането на икономиката - 09 сеп

  Парламентарната демокрация би представлявала катастрофа за Русия, както и за Киргизстан. Това обяви в петък руският президент Дмитрий Медведев по време на Международния политически форум в Ярославл, предаде ИТАР-ТАСС. Той добави, че сегашната политическа система трябва да бъде модернизирана внимателно и постепенно.

  "Нашата демокрация е много млада...политическите ни институции са недоразвити, партийната система е наследила много белези от системата на Съветския съюз", посочи той.

  Медведев подчерта още две причини за катастрофалния характер на демокрацията в Русия. Според него това са социалните размирици в средата на 90-те години, обявени от медиите като "дивите 90-те". Той каза още, че хората очакват от демокрацията нещо, което тя е неспособна да поднесе. Подобна илюзия е завладяла хората през този период, като са свързвали демокрацията с богатства.

  Втората причина, посечена от Медведев, е неспособността на руснаците да разглеждат демокрацията в пълния й смисъл, което изисква от тях да го приемат и да усетят връзката си с политическите процеси.
  "Демокрацията означава да поемеш отговорност за себе си и за своята държава", добави президентът.
  Медведев допълни, че започналата образователна реформа в Русия ще спомогне за модернизацията на страната, но остана скептичен за бъдещето на суровинната промишленост ако не се вземат незабавни мерки.
  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

 • 7
  napbon avatar :-|
  napbon

  Жената повтаря думите на руския дисидент Владимир Буковски, отпреди 20-30 години, когато и Изт. Европа чакаше Западът да и помогне срещу руската окупация. Рейгън и Тачър го направиха, но индиректно, с икон. лостове, без конфронтация.
  Да, вярно е, Западът се ослушва. Но и ръцете му са вързани, че цялата световна миролюбива прогресивна общественост, ще наскача срещу световния "жандарм".
  Тая общественост, с типичен представител в тоя форум, един милиционер, изказал се по-горе, често упреква Запада в безпринципност и двоен аршин. Това е вярно, единствено в аспекта на тая статия. Че Западът, все още протяга ръка на разни диктаторчета-джуджета, вместо да им вземе мярката.

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#5] от "Николай_1":ОК гласувай с краката си и ходи там където смяташ че ще си щастлив...
  Но не внасяй протестантска демосрация в Иран (по темата) опасно е .... за здравето особено на хора- износители, които не можете да доживеете до пенсия, комсомолските секретари са видни бизнесмени, а шестаци са корифеи в медиите няма да учите иранците как да живеят нали? ......

  До коментар [#7] от "napbon": прав си Световният джандар САЩ, който за 110 години и "отворил" поне 50 войни, се е навлякъл в много кални истории като тези в Палестина, Иран, Ирак, Афганистан, Колумбия, Венецуела, Пакистан именно поради двойните стандарти които практикува..... кво да се прави практика...

 • 9
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  За #8
  #8:
  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  ............До коментар [#5] от "Николай_1":ОК гласувай с краката си и ходи там където смяташ че ще си щастлив....................
  ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  Аз наистина мога да "ходя там където" искам - иранци обаче НЕ МОГАТ!!!!
  И това ще е така , до когато религиозната мафия начело с аятоласите е на власт в Иран .
  Ето защо на иранците им дай възможност , да кажат , НО БЕЗ ФАЛШИФИКАЦИИ , искат ли протестанска демокрация или не.

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#9] от "Николай_1":дали иранците не могат да ходят където си искат може сам да се убедиш като се завъртиш в който и да е голям западен град....
  и не предлагай протестантски "възможности" на иранците щото бият с камъни..... ако не искате още жертви за този дето клати дърветата...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK