Ще има ли Ким Трети
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ще има ли Ким Трети

Дали портретът на младия Ким Чен Ун ще се нареди до тези на известния му баща Ким Чен Ир (вдясно) и на легендарния му дядо Ким Ир Сен (вляво)?

Ще има ли Ким Трети

Пхенян се подготвя за смяна на властта

Марина Станева
4694 прочитания

Дали портретът на младия Ким Чен Ун ще се нареди до тези на известния му баща Ким Чен Ир (вдясно) и на легендарния му дядо Ким Ир Сен (вляво)?

© reuters


Северна Корея е на прага на голяма промяна. Бедната изолирана държава е в очакване. Високопоставени делегати от цялата страна ще се съберат в столицата на 28 септември на специална конференция, която е най-значимото партийно събитие в Северна Корея от 30 години. Според медиите в съседна Южна Корея срещата е наричана в по-бедната половина "историческа" и "повратна", а в Пхенян вече се струпват войници, танкове и ракети. Те ще участват във военния парад, който ще ознаменува тържествения случай.

Международни анализатори от цял свят чакат конференцията с нетърпение, защото на нея вероятно ще бъде посочен следващият Ким, който ще ръководи страната. Основание им дава фактът, че на последната такава среща през 1980 г. сегашният лидер Ким Чен Ир започна процедурата по наследяване на баща си – Ким Ир Сен, чийто пост официално зае след смъртта му през 1994 г. Сега спекулациите са, че на тази среща "любимият ръководител" ще даде на един от синовете си държавнически пост, което де факто ще бъде първата крачка към обявяването му за бъдещ лидер на Северна Корея.

Мистериозният наследник

В медиите най-често се споменава името на третия и най-младия син на Ким Чен Ир – Ким Чен Ун. За него се знае твърде малко. Смята се, че е 26- или 27-годишен, получил е образование в Швейцария и владее английски и немски език. Единствената негова известна снимка е направена, когато е бил на 11 години. Никога не е бил фотографиран от западните медии. Той има двама по-големи братя - Ким Чен Нам и Ким Чен Чол, но в книгата, която издаде готвачът Кенджи Фуджимото, приготвял суши за първото семейство повече от 10 години, именно най-младият син поразително приличал на баща си – бил безмилостен и със състезателен дух още от дете. Според разузнаването на Южна Корея, което се позовава на неназован севернокорейски източник, в страната пропагандната машина вече работела на пълни обороти, разпространявайки песни и поеми в чест на Ким Чен Ун.

Д-р Кери Браун, експерт по Китай и Източна Азия в британския институт по международни отношения "Чатъм хаус", твърди пред "Капитал", че нищо в Северна Корея не може да бъде сто процента сигурно заради липсата на информация от разузнаването: "Разполагаме само с дребни улики, че наследник ще бъде именно Ким Чен Ун, тъй като напоследък името му се споменава в медиите в Северна Корея. Баща му Ким Чен Ир е много болен. В някой от редките случаи, когато го дават по телевизията, той изглежда слаб. Не се появява много в публичното пространство и разчита на съветниците си да вършат много от нещата, които някога е правил сам. Той се подготвя за най-лошото. Това не означава, че скоро ще умре, но със сигурност влияе на способностите му да управлява."

Състоянието на 68-годишния Ким Чен Ир е обект на масиран международен интерес. Смята се, че здравето на "любимия ръководител" е силно разклатено. Той страда от сърдечно-съдови заболявания и диабет, а през 2008 г. вероятно е претърпял инсулт. Именно заради здравословните му проблеми важната партийна конференция, която първоначално бе обявена за началото на месеца, била закъсняла. Макар че висши представители на Северна Корея веднага отрекоха това твърдение и посочиха наводненията в страната като причина за забавянето.

Според Браун по време на въпросната конференция третият син вероятно ще получи някаква позиция в партията: "Това ще бъде ясен сигнал, че е започнал процесът по наследяването. Но все пак Ким Чен Ир има и други двама синове, на които също могат да бъдат дадени партийни постове. Това е малко вероятно, но все пак не можем да го отхвърлим като възможност."

Китайският професор Шен Дингли от университета "Фудан" е по-сигурен в предположенията си пред "Капитал": "Засега изглежда, че наследникът ще бъде Ким Чен Ун. Тъй като е още младеж, е трудно да притежава качествата на някой по-опитен висшестоящ лидер. Но историята ни показва как понякога се появяват велики млади ръководители, които оставят след себе си значимо наследство. Остава да видим дали Ким Чен Ун е такъв човек."

Регенти на помощ

Южнокорейските медии информираха, че по време на скорошното посещение на Ким Чен Ир в Китай, който е един от малкото съюзници на КНДР, той е бил придружаван от най-малкия си син. Бронираният влак на "любимия ръководител" пресича китайската граница за втори път в рамките само на три месеца. Това бе изтълкувано като знак, че севернокорейският лидер е представил публично Ким Чен Ун като свой бъдещ наследник, а Пекин е дал благословията си.

"Ким Чен Ун ще се нуждае от подкрепата на армията и на партията. Когато Ким Чен Ир стана ръководител на страната, му отне доста време, преди да спечели тези две важни институции на своя страна. Ето защо това младо, неопитно момче е малко вероятно да успее без опората на група от авторитетни хора около него", твърди д-р Кери Браун.

За това, изглежда, ще се погрижи съпругът на сестрата на Ким Чен Ир, който наскоро зае много висок пост в мощната севернокорейска Национална комисия по самоотбрана. Това практически го издига до втори по-важност в страната. Анализатори предполагат, че именно той ще изиграе ролята на регент, напътстващ младия Ким Чен Ун. Множество други партийни лидери също са били натоварени с отговорността предаването на властта да мине гладко и без сътресения. Разбира се, нищо от тази информация не е потвърдено официално от управляващия режим в страната. Комунистическият строй е толкова потаен и обвит в мистерия, че външните анализатори разчитат на сведенията на Южна Корея и на сателитни снимки. Дори американското разузнаване неохотно признава, че КНДР си остава "черна кутия".

Държавите в региона също наблюдават с повишено внимание кой ще застане начело на една страна, която има армия от 1.2 милиона души и държи други 7.7 млн. в резерв. Освен това Пхенян разполага с потенциала да направи между 6 и 8 ядрени глави.

Виктор Ча от Центъра по стратегически и международни изследвания във Вашингтон заявява пред Reuters, че американската политика спрямо Северна Корея ще остане твърда, независимо дали идването на власт на новия Ким ще донесе "катастрофа или чудо": "Ние може да видим пушек, но няма да знаем дали това е началото или краят на пожара. Санкциите на САЩ ще продължат, докато режимът не предприеме значителни стъпки към прекратяване на ядрената си програма."

"Наследникът на Ким Чен Ир не може да разполага с властта както баща си", категоричен е д-р Кери Браун. "На тази конференция ще бъде даден сигнал за някакъв вид промяна, която трябва да бъде направена, за да може страната да започне да решава тежкия си икономически проблем. Северна Корея е почти напълно унищожена. Политиката й трябва да се смени."

Въпреки че едва ли можем да очакваме такова отваряне на КНДР като това на Китай по времето на Дън Сяопин, все пак с младия лидер неизбежно идват надеждите за една макар и малка бъдеща промяна в севернокорейската политика.

Профил: Ким Чен Ун

Скрит дори от севернокорейската общественост, най-младият син на Ким Чен Ир от месеци е във фокуса на спекулациите, че ще оглави КНДР. Майка му Ко Ен Хи, която почина през 2004 г., е любимата трета съпруга на диктатора. Ким Чен Ун е роден през 1983 г. или началото на 1984 г. Първоначално вниманието на всички е насочено към двамата му по-големи братя, но през януари 2009 г. южнокорейската информационна агенция "Йонхап" за пръв път пише, че е много вероятно той да стане бъдещият наследник. Източници, близки до първото семейство, говорят за невероятната прилика между младия Ким и неговия баща.

Синът получава образованието си в чужбина подобно на братята си. От завръщането му обратно у дома в публичното пространство не се знае почти нищо за него. През 2006 г. значки с неговия лик украсявали реверите на висшестоящи партийни членове, с което се потвърждава тезата, че именно той е избраникът на Ким Чен Ир.

Ким Чен Ун има същите здравословни проблеми като баща си – той също е диабетик и страда от сърдечни заболявания. Говори се, че е запален баскетболен фен. Севернокорейската преса съобщава, че на север хората вече учели песни, посветени на младия Ким, а през януари 2010 г. неговият рожден ден бил честван като национален празник. Името му на китайски се превежда като "добродетелен облак", което логично повдига въпроса дали след Ким Ир Сен – "великия ръководител" и Ким Чен Ир – "любимият ръководител", севернокорейците не трябва да очакват Ким Чен Ун – "добродетелния ръководител".

Северна Корея е на прага на голяма промяна. Бедната изолирана държава е в очакване. Високопоставени делегати от цялата страна ще се съберат в столицата на 28 септември на специална конференция, която е най-значимото партийно събитие в Северна Корея от 30 години. Според медиите в съседна Южна Корея срещата е наричана в по-бедната половина "историческа" и "повратна", а в Пхенян вече се струпват войници, танкове и ракети. Те ще участват във военния парад, който ще ознаменува тържествения случай.

Международни анализатори от цял свят чакат конференцията с нетърпение, защото на нея вероятно ще бъде посочен следващият Ким, който ще ръководи страната. Основание им дава фактът, че на последната такава среща през 1980 г. сегашният лидер Ким Чен Ир започна процедурата по наследяване на баща си – Ким Ир Сен, чийто пост официално зае след смъртта му през 1994 г. Сега спекулациите са, че на тази среща "любимият ръководител" ще даде на един от синовете си държавнически пост, което де факто ще бъде първата крачка към обявяването му за бъдещ лидер на Северна Корея.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  musashii avatar :-|
  musashii

  Ако не е Китай досега режима да е паднал.Но китайците се страхуват от една обединена Корея,която бързо ще им стане конкурент в икономическата област.Действително ако има обединение Южна корея ще бъде принудена да изсипе трилиони долари за подпомагане на Севера.Но те ще се изплатят,защото корейците са известни с трудолюбието и ученолюбивостта си и за 15-20 години ще наваксат изоставането.

 • 2
  ariman_info avatar :-|
  Ariman

  Блок от Обединена Корея и Япония под егидата на САЩ ще е кошмар за Пекин, скоро обединение няма да има, но дано поне има разведряване. Новият човек ще донесе нови неща.

 • 3
  kk avatar :-|
  k

  До коментар [#2] от "Ariman":

  Всъщност е точно обратното.

  Ако двете Кореи някога постигнат обединение то ще е за сметка на икономическата мощ на Юга.

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#2] от "Ariman":защо Обединена Корея под егидата на САЩ, точно??? заради наградите Оскар, Кока Колата или Парис Хилтън????
  Що не под егидата на Корея???
  Бедните от север да бачкат за богатите от юг, прекрасен капитализЪм се получава.....!
  Или поне що не под егидата на Китай, който има да възложи работа и на богатият юг и на бедният север за 100 години напред .......?
  Няма да се формализираме да питаме за Япония, която е владяла корея 40 години....

 • 5
  bratdomingo avatar :-|
  bratdomingo

  До коментар [#3] от "k":
  Напълно съгласен. Едно обединение гарантирано ще изцеди икономиката на Юга за десетилетия, а пълното изравняване между двете държави дълго време ще е химера (справка Германия). Така че не виждам как едно обединение заплашва Китай. Даже може и да е добре за китайците да се случи.

 • 6
  bratdomingo avatar :-|
  bratdomingo

  А и не разбирам защо числеността на армията на СК сама по себе си да е заплаха за друга държава. Това ми се струва доста остаряло виждане. Както разбрахме от войните, водени в последните десетилетия, 100 хилядна армия, но добре въоръжена, е много по-опасна от 1,2 млн. голи и боси

 • 7
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Китайците много добре си знаят работата, те гледат далеч напред. Северна Корея играе ролята на кама, която Китай може да забие в гърба на САЩ и Япония по всяко време. КНДР е като "бясно куче", което Китай държи на верига, която уж "аха да се скъса".

  Затова китайците не искат корейско обединение и нови американски бази в задния си двор.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.