California Dreamin'
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

California Dreamin'

Eдин от аргументите за легализацията е, че ще подкопае позициите и печалбите на наркокартелите в Мексико

California Dreamin'

Калифорния може за първи път в света да легализира, регулира и облага с данъци марихуаната

Ваня Ефтимова
8092 прочитания

Eдин от аргументите за легализацията е, че ще подкопае позициите и печалбите на наркокартелите в Мексико

© reuters


На пръв поглед в Америка марихуаната е "почти легална". В центъра на Боулдър, щата Колорадо, диспансерите за медицински канабис се редуват с кафенетата и названията им са кое от кое по-провокативни като "Ганджа гурме" и Dr. Reefer (reefer е сленг за свита цигара "трева"). В началото на годината Ню Джърси стана 14-ят американски щат, разрешаващ употребата на марихуана от пациенти с хронични заболявания. В Оукланд, Калифорния, съвсем легален университет "Оукстердам" (по аналогия с Амстердам) обучава студенти по специалностите отглеждане и бизнес с марихуана. Миналата година пък бе разпространена снимка на олимпийския шампион по плуване Майкъл Фелпс с бонг в ръка, но това нито сложи край на кариерата му, нито му струва милиони от загубата на договори с рекламодатели.

В същото време за 2008 г. в САЩ са арестувани 847 000 души за притежание или разпространение на марихуана. Сега отново в Калифорния - щатът, който през 1996 г. пръв разреши употребата на медицински канабис, започва битката за пълна легализация. На 2 ноември, когато Америка ще гласува на междинните избори състава на следващия Конгрес, калифорнийците ще дадат и вота си "за" или "против" Предложение 19. То легализира отглеждането, продажбата и използването на марихуана в щата от лица над 21 години. Според текста разрешеното притежание ще е до една унция (28.3 грама), а отглеждането може да е на площ до 2.3 кв.м. За да спечели подкрепата на повече гласоподаватели в центъра, Предложение 19 предвижда отделните общини сами да решат дали ще допуснат и как ще регулират продажбата на територията си, както и дали и колко данък ще събират от нея.  

Ако вотът в Златния щат е "за", той ще наложи прецедент в Америка. Нещо повече - Калифорния (която, ако беше отделна страна, щеше да е осмата по големина икономика) за първи път в света официално ще легализира, регулира и облага производството и търговията с марихуана. Много от индустриалните страни са избрали да декриминализират употребата й в малки количества или за медицински нужди, а в Холандия, най-либералната в това отношение, продажбата е разрешена само в т.нар. Coffee Shops. Предложение 19 в Калифорния стига по-далеч от всички тези частични либерализации.

Десетина дни преди изборите изследванията на общественото мнение дават минимално предимство на инициаторите на легализацията – 48% "за" срещу 44% "против", според SurveyUSA. Привържениците на Предложение 19 са собствениците на диспансерите за медицинска марихуана (които спонсорират мощно и предизборната кампания), бившият главен хирург на САЩ (административна длъжност, отговаряща за държавните служби по обществено здравеопазване) Джослин Елдър, няколко полицейски асоциации и синдикатите. Група майки от Западен Холивуд също обяви в шумна пресконференция, че легализацията ще намали организираната престъпност, а приходите от данъци могат да отидат за подобряване на местните училища. От другата страна на барикадата са губернаторът Арнолд Шварценегер, Мег Уитмън (бивш еBay могул, а сега републиканската номинация за губернаторския пост), вестник LA Times с мотива, че Предложение 19 е недомислено и ще създаде повече проблеми, отколкото решения.

"Преди пет години подобна сериозна предизборна битка не би била възможна", казва пред "Капитал" Стивън Гутуилиг, директор на калифорнийския клон на Drug Policy Alliance, неправителствена организация, която се бори за промяна в политиката и законодателството по отношение на наркотиците. "Сред факторите, които промениха радикално общественото настроение, най-важният е тежката икономическа криза. Тя накара много от медиите и политиците в центъра да преосмислят позициите си за провалената политика на забрана и също така да започнат да виждат канабиса като нов ресурс за данъци. Като цяло има разбиране, че криминализацията на марихуаната не работи и забраната просто е игнорирана от много хора, а това е нездравословно отношение към закона. Освен това имаме положителния опит от 14 години диспансери за медицинска употреба в Калифорния, последван още тринайсет други щата", обяснява Стивън Гутуилиг.     

Рогът на изобилието

Привържениците на легализацията в Калифорния дори не крият, че един от основните мотиви е финансов – евентуален данък може да позакърпи рекордния щатски бюджетен дефицит от 19 млрд. долара. Хилядата легални диспансера за медицинска марихуана сега вкарват годишно около 18 млн. долара в местната хазна, според данни на университета "Оукстердам". Ако канабисът бъде напълно легализиран и продажбата му бъде обложена с акциз от 50 долара за унция плюс ДДС, според изследване на калифорнийското правителство приходите от данъци ще са около 1.4 млрд. долара годишно. В момента легалните диспансери продават една унция за около 300-450 долара.

Губернаторът Арнолд Шварценегер обаче излезе с отворено писмо към съгражданите си, в което твърди, че предлагането на данък върху канабиса като мярка срещу съкращаването на държавни служители, учители и полицаи е нелепо. В година, когато гласоподавателите са гневни, радикално настроени и готови да прегърнат все по-необичайни решения, призивът му остана нечут. Освен това за четиринайсетте години, откакто в Калифорния е разрешена медицинската марухуана, едва ли не за всякаква болежка и срещу 150 долара може да се получи карта, разрешаваща закупуване. Това създава усещането - според противниците на Предложение 19 лъжливо и много опасно - че консумацията на канабис може да бъде контролирана.         

Другият аргумент "за" е, че легализацията в Калифорния ще подкопае печалбите и влиянието на наркокартелите в Мексико, където се води кървава битка за преразпределение на каналите към Америка. Новини като тази за хванатите рекордни 105 тона канабис на стойност 340 млн. долара на границата със Сан Диего през изминалата седмица само подклаждат страховете от ставащото на юг. Ново изследване на RAND Corporation обаче твърди, че последиците от легализацията за трафика към самия щат няма да са толкова големи. Мексиканските картели печелят само по 1-2 млрд. долара от канабис, което е 15-26% от целия им американски експорт. Златният щат пък е само 1/7 от пазара, т.е. ако Предложение 19 бъде прието, приходите на мафията ще намалеят с 2-4%. Печалбите на картелите обаче могат да се свият с 20%, ако канабис калифорнийско производство започне да се "изнася" към другите части на Америка. Много от съседните щати не виждат в това кой знае колко положителна новина.  

При рекордния бюджетен дефицит немаловажен е и фактът, че легализацията силно ще намали броя на арестите и присъдите за притежание. "Тревата не е "почти легална", както повечето американци смятат, особено ако те самите не са обекти на субективните наказателни закони. От почти 2 млн. ареста за всички наркопрестъпления в САЩ годишно, половината са за престъпления, свързани с канабис", обяснява Стивън Гутуилиг. "Стриктното прилагане на законите засяга предимно млади афроамерикански или латино мъже. За тях марихуаната, уви, не е "почти легална", коментира експертът от Drug Policy Alliance. В щатите, в които медицинската марихуана е разрешена, разликите между арестуваните бели и от друга страна - афроамериканци и латиноси, е особено фрапираща. Малцинствата най-често са без здравни осигуровки или пари за лекар за разлика от другите легално пушещи марихуана "по предписание".

Ако нещо може да охлади ентусиазма на привържениците на пълната легализация, то е какъв

Законодателен миш-маш

ще създаде евентуалното приемане на Предложение 19.  На федерално ниво канабисът продължава да е забранено наркотично вещество и досега Вашингтон си затваряше очите за медицинската му употреба. Но през изминалата седмица правосъдният министър Ерик Холдър отправи сериозна заплаха към Калифорния: "Независимо от приемането на този акт ние ще прилагаме строго законодателството срещу тези индивиди и личности, които притежават, произвеждат или разпространяват марихуана." Под шапката на ведомство на Холдър се намират ФБР и Управлението за борба с наркотиците (DEA). Предупреждението му бе и към активистите в щатите Колорадо, Невада, Орегон и Вашингтон, които също започнаха да подготвят инициативи за легализация. DEA обаче има само 5 хил. агенти в цялата страна и затова думите на Холдър не стреснаха привържениците на Предложение 19.

Далеч по-малко медийно внимание получава сложният проблем с регулацията на продажбата на марихуана. И сега много от диспансерите за медицински канабис оперират по-скоро "на сиво", тъй като липсват единни мерки. В това отношение Предложение 19 ще засили проблемите, защото предвижда всяка община сама да регулира продажбата. За ориентир може да служи опитът на Оукланд – от една страна, градският съвет не се свени да раздава лицензи за ферми и диспансери за медицински канабис, от друга обаче, е създал стриктни правила и следи за спазването им.        

Дори Предложение 19 да не бъде прието, в крайната сметка привържениците му само спечелиха от инициативата си. В опит да спре пълната легализация на канабиса губернаторът Арнолд Шварценегер подписа преди дни закон, наказващ притежанието до унция с еднократна глоба до 100 долара. Точно колкото и за неправилно паркиране.

*California Dreamin' или "мечтаене за Калифорния". Един от златните хитове на The Mamas & The Papas от 1965 г.

На пръв поглед в Америка марихуаната е "почти легална". В центъра на Боулдър, щата Колорадо, диспансерите за медицински канабис се редуват с кафенетата и названията им са кое от кое по-провокативни като "Ганджа гурме" и Dr. Reefer (reefer е сленг за свита цигара "трева"). В началото на годината Ню Джърси стана 14-ят американски щат, разрешаващ употребата на марихуана от пациенти с хронични заболявания. В Оукланд, Калифорния, съвсем легален университет "Оукстердам" (по аналогия с Амстердам) обучава студенти по специалностите отглеждане и бизнес с марихуана. Миналата година пък бе разпространена снимка на олимпийския шампион по плуване Майкъл Фелпс с бонг в ръка, но това нито сложи край на кариерата му, нито му струва милиони от загубата на договори с рекламодатели.

В същото време за 2008 г. в САЩ са арестувани 847 000 души за притежание или разпространение на марихуана. Сега отново в Калифорния - щатът, който през 1996 г. пръв разреши употребата на медицински канабис, започва битката за пълна легализация. На 2 ноември, когато Америка ще гласува на междинните избори състава на следващия Конгрес, калифорнийците ще дадат и вота си "за" или "против" Предложение 19. То легализира отглеждането, продажбата и използването на марихуана в щата от лица над 21 години. Според текста разрешеното притежание ще е до една унция (28.3 грама), а отглеждането може да е на площ до 2.3 кв.м. За да спечели подкрепата на повече гласоподаватели в центъра, Предложение 19 предвижда отделните общини сами да решат дали ще допуснат и как ще регулират продажбата на територията си, както и дали и колко данък ще събират от нея.  


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  jj avatar :-|
  J.J.

  Много правилно. Това е бъдещето, дано скоро го видим и навсякъде в Европа. По-добре пазара да е регулиран и да се взима акциз отколкото парите да отиват в престъпни групи, особено когато вече голяма част от младото население в Европа пуши трева доста често ;)

 • 2
  1951 avatar :-|
  1951

  Абсолютно правилен подход!
  Вредите за здравето от пушене на марихуана са съизмерими с тези от тютюнопушенето, а пристрастяването е еквивалентно. В същото време се наливат милиони в разни престъпни организации от забраната на нещо сравнително безобидно като марихуаната. Пушил съм джойт на младини и нито съм станал наркоман, нито отрепка, нито нещо такова. Нека легализираме нещо, което "де факто" е част от културата на младите!
  То реално погледната не е лоша идея да се легализират всички видове наркотици. Огромна част от престъпността просто ще се изпари, но за сега това е научна фантастика!

 • 3
  smileislife avatar :-|
  SML

  Ами не е лошо да се помисли за нещо такова и в нашата псевдо-консервативна държава..

  В Холандия (16.6 млн. жители) данъчните постъпления от кофи шоповете са около 400-500 млн. евро, а оборотът им е около 3.2 млрд евро (10% от БВП на България :) )

  Аз поне не мога да се сетя за друга мярка, която може едновременно да осигури такива постъпления за бюджета, да спре парични потоци за млрд. към трафикантите и да даде работа на една маргинализирана част от обществото, която в мизерията си е контролирана от един човек с летящи чинии и едва преживява от субсидии. И то за „продукт”, който така или иначе и сега няма абсолютно никакъв проблем да си закупиш...

 • 4
  sinergy avatar :-|
  Sinergy

  До автора и редакторите:

  reefer е сленг за свита цигара "трева"

  До кога в българският език изкуствено ще се налагат чуждици, когато има абсолютно точни в превод думи и да български. Да, става дума за "сленг", което всъщност означава "жаргон". Толкова ли беше трудно да се напише "жаргон" вместо "сленг"? От години напълно изкуствено се налагат чуждици и то точно от медиите, които по-скоро трябва да правят обратното. Съгласен съм, че английският е много по-развит и гъвкав от българският.... да, също в някои случаи няма как да се преведе точно дума и е по-добре да се използва чуждица, но "сленг", really?!?!?!

  Иначе статията е добра и ми хареса. Аз също съм за легализиране на марихуаната. От години вече не пуша, но когато съм го правил не съм се чувствал наркоман или отрепка... пък и съм станал човек след това ;)

 • 5
  georgivelev avatar :-P
  Георги Велев

  Вероятно най-важната новина за последния месец. Силно се надявам след 15-20 години в целия цивилизован свят марихуаната да не се преследва, а именно да се легализира, регулира от правителствата и облага с данъци, които да се използват в публичен интерес.

 • 6
  escobar avatar :-P
 • 8
  sofia avatar :-|
  София

  Всички наркотици трябва да се легализират, но лобитата няма да позволят нито тук, нито там. Това с тревата, обаче, е добра стъпка!

 • 9
  xavier avatar :-|
  xavier

  навсякъде по света няма желания да се легализират наркотиците, понеже никой не иска да плаща данъци ;) особено тези, които държат този бизнес.

 • 10
  gk avatar :-|
  gk

  Всички наркотици и проституцията да се легализират веднага. Преди да дойде на власт ББ беше на това мнение. Но сигурно вече не мисли така.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.