Еврика! Еврика?

ЕС няма достатъчно млади предприемачи и нови идеи.

Shutterstock/Капитал    ©  Shutterstock/Капитал

Алексис Тинел е от Белгия, на 27 години, учил е икономика в Брюксел, работил в Лондон, а от година и половина има собствена компания. Заедно със своя приятел и съдружник Джефри Алексис е основал през април 2009 г. GetYoo - компания, която продава малки хитроумни устройства, които заместват визитките. С тяхна помощ разменяте информация с хората, които срещате на бизнес срещи и конференции, а после на сайта на GetYoo свързвате всичко това в една лична социална мрежа. "Така, 


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

13 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  pesheff avatar :-?
  pesheff
  • - 6
  • + 27

  Иновацията не става чрез правителствата! Хората ако не са мотивирани и предприемчиве просто няма начин- ние сме двойно по-зле поради 45+20 години комунизЪм който ни направи мързеливи и чакщи някой да ни оправи! И както казва пичо слави Бинев - той идва и ни оправя!
  Но ако можем поне малко да възвърнем онзи възрожденски дух от перидоа сле освобождението - когато България процъфтява макар и за кратко - тогава имаме някакъв шанс
  - С чакане на Михаля (правителство Брюксел и тн) няма да стане нищо
  - решението е да се възпитава предприемаческият дух в младите още от училище

  Нередност?
 • 2
  jj avatar :-|
  J.J.
  • - 6
  • + 17

  Да не говорим, че огромното държавно харчене в Европа за институции тип БАН е сигурно най-огромния проблем. Просто по този начин не се дава път на младите, а и учените нямат особена нужда да правят иновации. Трябва държавното финансиране да е тип печелене на проекти, а не "на заплата."

  Нередност?
 • 3
  kalin_m avatar :-P
  kalin_m
  • - 4
  • + 31

  ЕС не може да схване, че иновацията предполага възвръщаемост, а не субсидии и финансирания. Всякакви изкуствени условия за иновации са обречени на провал, по същия начин, по който от яйцата на облъчените кокошки /без намесата на петел/ не могат да се излюпят пилета. Дали предприемачи като Гейтс, Брансън, Джобс, Форд и т.н. и т.н. са разчитали на фондове за рисков капитал, одобрения, комисии и др. Иновацията е резултат от предприемачество, което е задушено от регулации, правителства, монополи, ЗОП и назначени бизнесмени, инв. банки, които купуват преди всичко ДЦК, защото за друго не им увират главите на мениджърите-отличници, възпитани от професори по бизнес, които не са продали по една химикалка на пазара.

  Нередност?
 • 4
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ
  • - 1
  • + 7

  Все повече се потвърждават съмненията ми относно действителната тежест на езиковата бариера по отношение на крайната цел - формиране на унитарна европейска федерация. Хем идеята е добра, хем се получава нещо като Франкенщайн, сглобен от какво ли не.

  Административните пречки само допълват картинката, а тези, които говорят за проблема в статията дори не са се сблъскали с Руско - Балканските административни нрави. А говорим за приобщаване и на Турция...

  Нередност?
 • 5
  marttin avatar :-|
  marttin
  • + 12

  "Този път сериозно" - хм, и каква е разликата "този път" с предишните (Лисабонски и прочие стратегии ...)?

  Друга е темата че самият "проблем" е до голяма степен идентифициран, и то от Комисията, още през 2005г. И какво от това? Или по-скоро, и това показва че ЕС не се движи със тенденциите, а изостава и този път при подходът към проблемите. Най-жалкото е, съдейки от представеното в статията, че в Съюзът отново се фокусира във "вчерашният ден".

  Подходът, отново, е чисто бюрократичен и навява силното подозрение за опит за policy transfer (последното май в литературата е описано, и е посочено че не става). "Реването" за отсъствието на venture capital е ненужно, поради простата причина, че както "присъствието" или "отсъствието" са следствие. Младите компании са изправени пред "долината на смъртта", не защото няма парички, а защото структурата на европейските икономики/индустрии (като цяло), трудно предполагат навлизането на нови "играчи" (има едни неща за разни там market and non-market barriers и подобни)

  Много е интересно какъв ще да е този "нов режим за фондовете за рисков капитал", като по същество става въпрос за 27 юрисдикции, да не говорим че са на куп икономики вариращи в спектрите от leading (Финландия до гопляма степен, но с подозрение за затихване) advanced adopters (по традиция UK и северната част на Европа) и falling economies (Българската). Пък съсвсем друга е темата, отново, че през 1990те и 2000те именно Азия се превръща в Клондайк на рисковия капитал, въпреки отсъствието на каквито и да е било "режими" - и то да такава степен че правните рамка не предполага участието на venture capital. Хм ... интересен "Феномен".
  (явно не се оценява че venture capital-а е форма на финансов капитал и си има своите "характеристики")

  Да, и между другото, и през 1990те и 2000те редица *Европейски* venture capital фондове (от Англия, Швейцария, Германия etc.), същите тези, стиснати финансисти - "неадекватни" на Европейските пазари, влагаха десетки милиони в единични проекти - дори при първи "рунд" финансиране на startups в Азия. Интересно защо?

  По темата за процесните и продуктовите иновации, в карето за България, добрата новина е че има поглед върху базисните разбирания а не опити за продължаване с "екстравагантни" определния (за формите на иновации). От друга страна, "идеите" за връщане към "добрите стари" индустриални иновации в Европа на моменти буди недоумения. Явно "идеолозите" имат впредвид продуктови иновации, ама то май в индустрията (тва дето произвежда нещо материално), икономически ефект се усеща при наличието на дифузия и процесни иновации - верно че при секторите на услугите доминиращи са процесните иновации де, но пък последното което може да се твърди е че "иновативен" сектор/индустрия е този с индустриални (разбирам го като продуктови) а не процесни иновации.
  (има едни "исторически последователности" и "модели на развитие", които до голяма степен "сочат" кога и кое доминира, но явно това са подробности за Европейското policy-making творчество)

  "Лошото - европейските инициативи често са много приказки, малко резултати." - май тука е "заровено кучето", но "проблемът" е не фактът а причините, а до моментът, поне така изглежда, няма поглед към тях.

  За България проблемът е идентичен - няма вглеждане и каквото и да е разбиране за причините. Малък пазар е последното което може да се изтъква като причиниа (условие което трябва да се отчита - да).

  Иначе Мади Шарма го е казала много точно - "В Индия е просто - ако не работиш, няма да ядеш. Затова всички работят и се стремят да иновират, за да надделеят. В Китай е същото."
  - Ами да има иновации трябва да има "подходяща" среда. "Гладът" не е единствено и задължително условие, зависи от икономиките и социалните устройстав. САЩ, Индия и Китай са "налучкали" своите модели, докато Европа (а Бългрия не е нужно да се споменава дори) са все още, поне така изглежда и до моментът, на етапът "лутане"

  PS.
  "... способността да измисляш нови неща и да ги превръщаш в полезни изобретения или в бизнес."
  - Много интересно. :D
  - Иновацията не е изобретение, както и последното което може да се твърди е че изобретението е иновация. Изобретения като резултат от S&T and R&D на Европа не и липсват толкова, а и липсва най-вече способността за "серия от иновации" в последствие (на територията на "старият" континент, но пък затова в Азия се "възползват")

  Нередност?
 • 6
  chichkovuychev avatar :-|
  Angel Dobrev
  • - 10
  • + 5

  Какво искате от нация, в чиято основа са заложени гените на над 100 разбойнически племена, преминали през Балканския полуостров. Ако във всяко едно от тези разбойнически племена е имало 2 - 3% качествен материал, той се е размил с гена на стихията, на разрушението, на опустошението... Да не пропуснем да отбележим, че в рамките на 1300 години Дунавска /Балканска/ България на три пъти сме били под чуждо господство - наричано ту господство, ту робство, ту "присъствие", ту какво ли не... А, щях да пропусна да вметна, че през поне последните 20 години от тези 1300 най-качествения м а т е р и а л, онзи с най-положителни- те гени, масомо напусна Дунавска България, сякаш не живеем в 21 век, а през ранното Средновековие по време на така нареченото ВЕЛИКО ПРЕСЕЛЕНИЕ НА НАРОДИТЕ...

  Нередност?
 • 8
  bbc avatar :-|
  BBC
  • - 2
  • + 6

  До коментар [#2] от "J.J.":Много си зле брато! Държавните инвестиции за наука в Америка са многократно по-големи от тези в Европа. Затова ЕС приеха стратегията от Лисабон!
  А за младите още по-зле. В Америка се пенсионират и на по седемдесет, а в германия ги пенсионират даже НАСИЛА на 63-65!

  Нередност?
 • 9
  bbc avatar :-|
  BBC
  • - 1
  • + 8

  До коментар [#2] от "J.J.":И още- в Америка няма конкурси за проекти. Цялото финансиране е ИНСТИТУЦИОНАЛНО И ЦЕЛЕВО!

  Нередност?
 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 1
  • + 5

  "... ЕС няма достатъчно млади предприемачи и нови идеи. ...."
  може и да няма, но брюкселски зелки- бюроклати седящи на два стола - в Брюксел и в Стасбург (да не се обиди Франция), дал Господ....

  Нередност?
Нов коментар