Телеграмна дипломация
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Телеграмна дипломация

WikiLeaks осигури работа на медиите и на Държавния департамент, който ще трябва да гаси дипломатически пожари

Телеграмна дипломация

Изтеклите през WikiLeaks секретни документи на американските посолства са любопитни. Но оповестяването им няма особена стойност.

Светломира Гюрова, Огнян Георгиев
9238 прочитания

WikiLeaks осигури работа на медиите и на Държавния департамент, който ще трябва да гаси дипломатически пожари

© Reuters


Не, последните разкрития на WikiLeaks няма да променят света. Нито ще ви кажат страшно полезни неща, които непременно трябва да знаете. Но със сигурност предизвикаха медийна буря и дипломатически пожари, които Вашингтон (и не само) ще трябва дълго да гаси.

Информацията в разпространените чрез сайта WikiLeaks стотици хиляди секретни документи на американските посолства и Държавния департамент е безспорно любопитна. Заявката на интернет портала обаче, че огромният масив от документи доказва как САЩ лъжат, напомня малко на сензационно заглавие на жълт вестник.

Депешите са доста изчерпателни и в стегнат, но съдържателен стил предават мнението на съответния дипломат за ситуацията в страната или за даден политик от нея. Всъщност това е нормална практика и начин на комуникация и в тях няма нищо необичайно или твърде скандално. Самите документи, освен че са интересни за четене и изследване, биха свършили и добра работа като учебен наръчник на не една дипломатическа служба, включително българската.

Изваждането им наяве няма особена стойност и не носи огромни обществени ползи. Просто ще скара някои стари съюзници, ще настърви още повече някои стари врагове и ще постави в неудобно положение политици не само във Вашингтон, но и в доста други столици. Дипломацията предполага да казваш различни неща пред различни хора. И ако сега примерно в Техеран знаят какво точно си говорят Рияд и Вашингтон, това няма да доведе до световен мир.

Но пък дипломатическите телеграми са интересно и ценно четиво - например този брифинг за Египет е показателен как би трябвало да изглежда всяка дипломатическа справка, поискана преди някое посещение на високо равнище. В него освен кратко описание на външния министър на Египет ("умен, градски тип, с наклоност да поучава") има и полезни цитати - например на президента Хосни Мубарак, че САЩ може да преговарят с иранците, "стига да не вярват на нито една тяхна дума".

Стотиците хиляди страници показват как Вашингтон пази и прокарва интересите си. И какво мисли за лидерите в различни карища на света. Наред със сериозните теми и проблеми, има и забавни детайли и вметки. Ето някои от важните и някои от по-жълтите неща:

Иран и бомбите

Може  би най-последователната картина, която се сглобява този транш от секретни документи, е ситуацията около Иран и неговата ядрена програма. Ако се прочетат мненията от Абу Даби, където шейхът на ОАЕ Абдула бин Зайед смята войната за неизбежна ("не дали, а кога") и иска помощ от американците за ракетен щит, през Саудитска Арабия, чийто крал през март 2009 г. е дал една година срок на Иран да поправи връзките си с арабския свят, до Йордания, която категорично е на мнение, че американците нямат идея как да се справят с Иран, изводът е, че настроенията в региона са в очакване на война. "Бомбардирайте Иран, или живейте с иранска бомба. Санкции, моркови и поощрения не работят", казва в прав текст говорителят на горната камара на йорданския парламент Заид Рифай пред американски представител.

Руският президент Дмитрий Медведев също е разочарован от Техеран и иска да знае със сигурност, кой взима решенията там, а руски експерт описва иранците като "лукави".

Четейки тези документи, човек се пита дали ситуацията в Близкия изток не е много по-близо до експлозивната точка, отколкото понякога изглежда.

Европа - тефлоновата Меркел и авторитарния Саркози

Ако си мислите, че дипломатическият език е сух и скучен, помислете пак. Според жаргона на американските дипломати германският канцлер Ангела Меркел е "тефлонова", френският президент Никола Саркози е "авторитарен", а италианският премиер Силвио Берлускони е "некадърен, безполезен и неефективен".

Меркел е описана от американските представители в Берлин като "избягваща риска" и "рядко показваща креативност." Външният й министър Гидо Вестервеле пък е "арогантен" и "има фикс-идея да поддържа култ към личността си".

Според американските дипломати в Париж Саркози е "прекалено обидчив и има авторитарен стил". Хората в посолството са впечатлени от това как често мъмри публично хората от екипа си и премиера Франсоа Фийон.

Американците се шегуват и с цели държави. На белгийското правителство например е казано, че приемането на затворници от Гуантанамо ще бъде "евтин начин Белгия да изпъкне в Европа". Словения пък е предупредена да вземе затворник, ако иска лидерът й да се срещне с Барак Обама.

Ердоган - преди и сега

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е описан кратко и съдържателно в тази грама. В нея близък съветник на Ердоган го определя като работохолик, който е упорит и отдаден на задълженията си, грижи се за хората около себе си, но оставя впечатлението на патриарх-автократ.

Вижда се обаче еволюцията на Ердоган и на самите американски дипломати в сравнение с предишна депеша от 2005 г. В нея за него се казва че, "чете малко, предимно преса с ислямистки наклонности. Отказва да следва анализите на външното министерство, а военните и разузнаването не му подават докладите си. Той никога не е имал реалистичен поглед върху света. Разчита на харизма, инстинкт и филтриран кръг от съветници, които градят консперативни теории в интернет или са загубени в нео-османски фантазии." Това очевидно се е променило в последните пет години.

В същия документ президентът Абдула Гюл е развенчан като човек с "идеологизиран анти-западен мироглед", който е много по-краен от Ердоган, въпреки че се опитва да не изглежда така.

Кадафи и пищната блондинка

Голям интерес - разбираемо - предизвика описанието на Муамар Кадафи. Американските източници не издават нищо кой знае колко различно от публично известното, като само допълват цветната картина с подробности - Кадафи го е страх от високи етажи, не изкачва повече от 35 стъпала и не обича да лети над вода. Най-интересна е спекулацията, че той има романтична връзка с украинската медицинска сестра Галина Колотницка, която се грижи за неговото здраве. Описана като "пищна блондинка", тя се

оказва толкова необходима на Кадафи, че по време на посещението му в ООН, 38-годишната сестра го настигнала по пътя в Лисабон с частен самолет, специално изпратен от либийското правителство.

България - корупция, войски, кредитни карти

Сред стотиците хиляди документи, само един от излезлите досега е свързан с България. Това е телеграма с гриф "Секретно" от Държавния департамент до американското посолство в София с дата 16 юни 2009 г. (което е скоро след срещата през април между Хилари Клинтън и тогавашния български външен министър Ивайло Калфин).

Според грамата сред основните неща, от които се интересува Вашингтон, са корупцията, върховенството на закона и престъпността в България. Което едва ли изненадва някого.

Документът не е по някакъв важен дипломатически или друг повод, а е свързан с новата американска Национална директива за събиране на разузнавателни данни за хора (National HUMINT Collection Directive) и обяснява какво се очаква от посолството в София. Приоритетните области, в които трябва да се събира информация, са пет - национални лидери и управление; енергийна сигурност и външни отношения; икономика, финанси и обещствени предизвикателства; национална сигурност; телекомуникации и информационни системи. На базата на тези данни американските правителствени агенции ще вземат решения за разпределянето на ресурси.

Сред по-смущаващите неща е, че според инструкциите посолството трябва да събира доста лични данни за интересни хора, свързани с България, включително номера на кредитни карти и номерата им в програмите за често пътуване със самолет (frequent flyer account numbers). А за важните български "настоящи и изгряващи лидери и съветници" се искат сведения за уязвимостта им и личностните им особености, както и финансова, здравна и биометрична информация.

Отношенията между София и Москва също живо интересуват Вашингтон и то по всички линии, включително личните връзки между български и руски политици и бизнесмени. Според инструкциите трябва да се следят и нагласите в България за "опитите на Русия да експлоатира исторческите и настоящи връзки, за да повлияе на вътрешните развития и да наложи руските интереси в България и региона." Държавният департамент иска информация за общественото мнение в България по още един въпрос - "нагласите относно разполагането или дългосрочното базиране на войски на НАТО или САЩ на българска територия".

От американското посолство в София реагираха по следния начин: "Държавният департамент не коментира материали, включително и класифицирани документи, за които нерегламентирано е изтекла информация. Всяко неоторизирано оповестяване на класифицирана информация от WikiLeaks има вредни последствия за живота на отделните хора, изложени на риск от оповестяването й, както и за отношенията между държавите в глобален мащаб."

В отговора на посолството на запитване на "Капитал" (и други медии) се казва още: "Телеграмите отразяват вътрешни анализи и оценки, които са предмет на обсъждания, свързани с междудържавните отношения. Тези телеграми често са предварителни и непълни и не трябва да се разглеждат като самостоятелни документи или като израз на политиката на САЩ. Осъдително е отделен индивид или организация да се опитва да печели популярност или икономическа изгода за сметка на хора, които са имали пълното основание да разчитат на конфиденциалност при споделянето на информация. Отношенията между САЩ и България се основават на взаимно уважение, общи цели и споделени ценности. Нашите очаквания са да развиваме тези отношения в процеса на общата ни работа ни по широк кръг въпроси като върховенство на закона, сигурност и енергетика, както и в други области от взаимен интерес."

От българското външно министерство също осъдиха изтичането на документите. "Публикуването на конфиденциална дипломатическа информация винаги рискува да затрудни международните отношения и да подкопае доверието между страните. Този акт е незаконен, вреден и обслужва само интересите на тези, които  работят против партньорството между Европа и Америка. Българо-американските отношения са стратегически, базират се на общи ценности и съвпадащи интереси и не могат да бъдат поставени под заплаха от подобни действия", заяви  говорителят на МВнР Весела Чернева. И подчерта, че "МВнР не предоставя лични данни или друга информация, защитена от закона на чуждестранни институции и партньори."

Ред. 30.11. След забележка на читател, е необходимо да уточним, че за България се говори само в един от документите, излезли досега. В общия списък, публикуван само във вид графика, са посочени над 1000 документа с таг "България", които засега не са известни. Благодарим за корекцията. 

Не, последните разкрития на WikiLeaks няма да променят света. Нито ще ви кажат страшно полезни неща, които непременно трябва да знаете. Но със сигурност предизвикаха медийна буря и дипломатически пожари, които Вашингтон (и не само) ще трябва дълго да гаси.

Информацията в разпространените чрез сайта WikiLeaks стотици хиляди секретни документи на американските посолства и Държавния департамент е безспорно любопитна. Заявката на интернет портала обаче, че огромният масив от документи доказва как САЩ лъжат, напомня малко на сензационно заглавие на жълт вестник.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

49 коментара
 • 1
  donio avatar :-|
  donio

  Тази информация абсолютно с нищо не изненадва света.Тези всичките неща си ги знаем,че даже и повече.Изненадани остават само лелките в детските градини.Всичките в ла....а само пишещите в бяло.Хайде холам.Другото е интересно.Продъниха ни ушите с информация за международните спекуланти атакуващи еврото,но никой ама абсолютно никой не казва поименно кои са те как спекулират в полза на кого спекулират кой печели от спекулата.Но те са извъземни и недосегаеми за тях няма Уйклик.Дипломацията и специалните служби са подсъзнанието на държавата.И много често истината е там,а не в официалните срещи и фамилни снимки където виждате хилещи се идиоти,който даже не си дават сметка,че клупът виси над главата им.
  Та такива ми ти работи.

 • 2
  zumz avatar :-|
  zumz

  Съгласен с 'donio', цялата тази шумотевица е кьорфишек, дори може би опит на естаблишмента да отклони вниманието от същинските проблеми - икономика, безработица, нарастващо социално напрежение.

 • 3
  jddi avatar :-?
  Димов

  Уикилийкс е само началото на информационната политическа свобода.

  Националностите постепенно губят поляризиращата си сила и предстои раждането на един нов, либерален, цялостен свят, обединен от разумното мислене и загрижен за правата на индивида.

  Е, или това, или ядрена война :)

 • 4
  schlupf avatar :-|
  Нищо лично

  Някак между другото остана според мен най-важния абзац на статията:

  Сред по-смущаващите неща е, че според инструкциите посолството трябва да събира доста лични данни за интересни хора, свързани с България, включително номера на кредитни карти и номерата им в програмите за често пътуване със самолет (frequent flyer account numbers). А за важните български "настоящи и изгряващи лидери и съветници" се искат сведения за уязвимостта им и личностните им особености, както и финансова, здравна и биометрична информация.


  Вие всички си мислите, че сте ги знаели тези неща, ама защото сте гледали прекалено много филми! Сега вече това е на бял свят и не знам защо, но само аз ли мисля, че това събиране на данни за всички е крайно смущаващо?

 • 5
  info111 avatar :-|
  info111

  Уважаеми автори на статията, която започвате с категорични мнения какво отражение ще дадат разкритите документи. Не знам как е в България, но тук - в САЩ, точно в този момент (вероятно часове СЛЕД като сте писали и публикували тази статия с толкова категорични изводи за съдържанието на ПРЕДСТОЯЩИТЕ разкрития), аз искам да ви попитам съвсем добронамерено:

  "А вие колко документа лично успяхте да прегледате?"

  Защото аз в момента гледам по телевизиата MSNBC и водещия зададе въпрос на представител на американското правителсто какво още може да се очаква, след като са разкрити една МНОГО МАЛКА ЧАСТ ОТ ВСИЧКИТЕ ДОКУМЕНТИ, КОИТО ПРЕДСТОЯТ ДА БЪДАТ ПУБЛИКУВАНИ?
  Досега са разкрити няколко стотин документи от над 250,000 и вие в България вече смятате, че сте в състояние да направите сериозен и обоснован извод на база на тази "представителна извадка"?
  Защото не мога да си представя, че български журналиств уважавана медия ще седнат да напишат поръчкова статия със спуснати им "отгоре" предварително изводи и указания, нали така...
  Тогава остава третият вариант, който - от възпитание, ще си спестя, но за който съм уверен, че много от читателите нямат проблем да се досетят...
  Едно време като бях малък си спомням как баба ми казваше в такива случаи: "Не бързай като пуле пред майка си!"

  --------------------------------------------

  "Не, последните разкрития на WikiLeaks няма да променят света. Нито ще ви кажат страшно полезни неща, които непременно трябва да знаете..."

  ---------------------------------------------

  Капитал, я ми кажете кои от нещата в най-новия ви брой наптимер бихте поставили в категорията "страшно полезни неща, които непременно трябва да знаеме", за да придобиеме по-пълна представа за критериите и обективността, а и (само)критичността ви:) От време на време сте наистина много весела медия...Не може ли да го давате малко по-сериозно, и с малко повече респект към аудиторията?

  Значи вие не виждате нищо важно и съществено в доказателствата за натиск на Саудитска Арабия да предизвика удари на САЩ срещу Иран? И то в светлината на току що сключените договори за военно оборудване над 60 милиарда (най-големите някога) между САЩ Саудитска Арабия?
  Ами давате ли си сметка за евентуалните паралели (а да оставиме настрана слуховете...)които някои с по-богато въображение от вашето могат да направят, ако заменят една от буквите в името на Иран и се взрат по-внимателно в една друга, този път не потенциална, а съвесем реално състояла се НАД 1 ТРИЛИОН ДОЛАРА война?
  Ами ако слуховете изведнаъж престанат да са слухове, а се превърнат в истина? Какво - и тогава ли ще твърдите, че нищо в света - и особено в Америка, няма да се промени?

  Нека да се поясня - аз, за разлика от вас все още не правя констатации, а просто задавам хипотетични въпроси...Само не ми казвайте, че те са малко възможни, за да не изпаднете пак в неловка ситуация...Пак ви напомням предложението си от преди - започнете след определно време от дадено събитие да публикувате ... какво вие, а и ние тук сме изразявали като мнение. Ще е много забавно и интересно, а и така се сверяват най-добре часовниците.

 • 6
  balta__ avatar :-|
  balta__

  Абсолютно съм съгласен с по-горните 3 коментара като искам да добавя, че имам чувството, че нито един български журналист не прочел сериозно въпросния доклад за България или както каза един мой приятел: "Как може да четеш толкова дълъг текст супер ми затормози мозъчето" :D
  Няма ли да се намери някой сериозен да преведе и публикува този текст на български език, за да разберат хората до какви изводи са достигнали САЩ за България и какви изисквания и планове имат пред себе си.

 • 7
  rapacious avatar :-|
  rapacious

  "Сред стотиците хиляди документи, само един е свързан с България."

  Ако си бяхте направили труда да си поиграете с WikiLeaks щяхте да забележите, че документите с таг България са 1,067 (точно между Норвегия и Панама), от които ~100 са Secret/NOFORN, Secret, или Confidential/NOFORN (21 са Secret/NOFORN).

 • 8
  oggigeorgiev avatar :-|
  Огнян Георгиев

  до info111:

  Привет, ще пропусна намеците, които правите :) Разбира се, че в конкретния случай говорим само за документите, които са публикувани на сайта към дадения момент (те не са още толкова много и се преглеждат за няколко часа, особено по ключови думи).

  Не бихме могли да знаем какво предстои да бъде публикувано и ако в бъдещите документи има разтърсващи истини за света около нас, за които не сме подозирали, това ще бъде наистина нещо ново. Повярвайте ми, за мен като журналист, тези документи са истинска наслада - мога да чета с часове из тях, за да научавам онези малки, цветни подробности от пейзажа, които помагат да сглобиш цялата картина. В никакъв случай не бих искал да отричам ползата, която тези документи ще носят на журналисти, историци и дипломати по целия свят. Със сигурност един текст по тях може да бъде посветен изцяло на Иран.

  Това, което по-скоро опитваме да кажем е, че те със сигурност, поне засега, не "сглабят света" по различен начин, ако мога така да се изразя - това беше една от заявките на WikiLeaks. Да, новината за Саудитска Арабия и всички останали арабски страни е доста ударна, но предвид на отношенията между Иран и арабските държави, тя надали е толкова огромна изненада дори за самите иранци (Рияд е заявявал, че в случай на иранско ядрено оръжие ще започне ядрена надпревара или дори ще позволи стационирането на американски ядрени оръжия на нейна територия).

  Извън многото интересни подробности обаче (крал Абдула например признава, че има установен канал за комуникации с аятолах Хаменей, който в последните три години не е ползван нито веднъж), в депешите има много неща, които хората в тях не биха искали да видят публично. Това е същността на дипломатическата работа и тя няма да се промени към по-добро заради това, че повече хора ще видят черно на бяло мнението на дипломати и политици един за друг. Дори напротив, възможно е да я направи по-трудна, както мислят очевидно доста хора (http://www.bbc.co.uk/blogs/seealso/2010/11/daily_view_wikileaks_release.html).


  В заключение - не подценяваме по никакъв начин "новината WikiLeaks" (отделяли сме й доста място - http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2010/07/30/940294_pol_bradshou_wikileaks_sa_reshenie_na_problemite_s/). Просто си запазваме правото да сме скептични понякога :) • 9
  balta__ avatar :-|
  balta__

  А защо никой не превежда този документ на български?
  Да предположим, че не всички, които се интересуват от съдържанието му знаят английски ;) Не го казвам това защото на мен ми трябва помощ, а защото виждам, че са разгледани повърхностно само някои точки от доклада. Ето няколко откъса, на които трябва да се обърне внимание:
  "Indications of human rights abuses."
  "Links between money laundering groups and terrorists. Drug traffic involvement in money laundering. Use of money laundering as an influence-gaining measure."
  "Opposition, extremist, and fringe group plans and efforts to exploit financial crisis to achieve objectives."
  "Role of private businessmen in economic planning. "
  "Details about personal relations between Bulgarian leaders and Russian officials or businessmen. Senior leadership, intelligence officials, and ministerial-level vulnerabilities to Russian influence. Efforts to cooperate with or oppose Russia in support of, or opposition to, US policies. Leadership and public views about relations with Russia. Government and public attitudes about Russia,s strategic objectives in the region, and Bulgaria,s vulnerability to Russian coercion and influence. Views about Russian attempts to exploit historic and current ties in order to influence internal developments and advance Russia's interests in Bulgaria and throughout the region."
  "Plans and programs to manage perceptions, including through media manipulation."
  "Public support for or opposition to administration, as well as government strategies and tactics to increase, maintain, and exercise authority."
  "Illegal acquisition of government documents, such as passports and driver licenses. Links between terrorists, organized crime groups, and cyber criminals."
  "State reporting officers are encouraged to report on noteworthy Palestinians as information becomes available."
  "Reporting officers should include as much of the following information as possible when they have information relating to persons linked to Bulgaria: office and organizational titles; names, position titles and other information on business cards; numbers of telephones, cell phones, pagers and faxes; compendia of contact information, such as telephone directories (in compact disc or electronic format if available) and e-mail listings; internet and intranet "handles", internet e-mail addresses, web site identification-URLs; credit card account numbers; frequent flyer account numbers; work schedules, and other relevant biographical information."


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Светът през 2021

Светът през 2021

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK