Телеграмна дипломация

Изтеклите през WikiLeaks секретни документи на американските посолства са любопитни. Но оповестяването им няма особена стойност.

WikiLeaks осигури работа на медиите и на Държавния департамент, който ще трябва да гаси дипломатически пожари
WikiLeaks осигури работа на медиите и на Държавния департамент, който ще трябва да гаси дипломатически пожари
WikiLeaks осигури работа на медиите и на Държавния департамент, който ще трябва да гаси дипломатически пожари    ©  Reuters
WikiLeaks осигури работа на медиите и на Държавния департамент, който ще трябва да гаси дипломатически пожари    ©  Reuters

Не, последните разкрития на WikiLeaks няма да променят света. Нито ще ви кажат страшно полезни неща, които непременно трябва да знаете. Но със сигурност предизвикаха медийна буря и дипломатически пожари, които Вашингтон (и не само) ще трябва дълго да гаси.

Информацията в разпространените чрез сайта WikiLeaks стотици хиляди секретни документи на американските посолства и Държавния департамент е безспорно любопитна. Заявката на интернет портала обаче, че огромният масив от документи доказва как САЩ лъжат, напомня малко на сензационно заглавие на жълт вестник.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
49 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  donio avatar :-|
  donio
  • - 12
  • + 10

  Тази информация абсолютно с нищо не изненадва света.Тези всичките неща си ги знаем,че даже и повече.Изненадани остават само лелките в детските градини.Всичките в ла....а само пишещите в бяло.Хайде холам.Другото е интересно.Продъниха ни ушите с информация за международните спекуланти атакуващи еврото,но никой ама абсолютно никой не казва поименно кои са те как спекулират в полза на кого спекулират кой печели от спекулата.Но те са извъземни и недосегаеми за тях няма Уйклик.Дипломацията и специалните служби са подсъзнанието на държавата.И много често истината е там,а не в официалните срещи и фамилни снимки където виждате хилещи се идиоти,който даже не си дават сметка,че клупът виси над главата им.
  Та такива ми ти работи.

  Нередност?
 • 2
  zumz avatar :-|
  zumz
  • - 12
  • + 7

  Съгласен с 'donio', цялата тази шумотевица е кьорфишек, дори може би опит на естаблишмента да отклони вниманието от същинските проблеми - икономика, безработица, нарастващо социално напрежение.

  Нередност?
 • 3
  jddi avatar :-?
  Димов
  • - 3
  • + 39

  Уикилийкс е само началото на информационната политическа свобода.

  Националностите постепенно губят поляризиращата си сила и предстои раждането на един нов, либерален, цялостен свят, обединен от разумното мислене и загрижен за правата на индивида.

  Е, или това, или ядрена война :)

  Нередност?
 • 4
  schlupf avatar :-|
  Нищо лично
  • - 2
  • + 30

  Някак между другото остана според мен най-важния абзац на статията:

  Сред по-смущаващите неща е, че според инструкциите посолството трябва да събира доста лични данни за интересни хора, свързани с България, включително номера на кредитни карти и номерата им в програмите за често пътуване със самолет (frequent flyer account numbers). А за важните български "настоящи и изгряващи лидери и съветници" се искат сведения за уязвимостта им и личностните им особености, както и финансова, здравна и биометрична информация.


  Вие всички си мислите, че сте ги знаели тези неща, ама защото сте гледали прекалено много филми! Сега вече това е на бял свят и не знам защо, но само аз ли мисля, че това събиране на данни за всички е крайно смущаващо?

  Нередност?
 • 5
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 7
  • + 34

  Уважаеми автори на статията, която започвате с категорични мнения какво отражение ще дадат разкритите документи. Не знам как е в България, но тук - в САЩ, точно в този момент (вероятно часове СЛЕД като сте писали и публикували тази статия с толкова категорични изводи за съдържанието на ПРЕДСТОЯЩИТЕ разкрития), аз искам да ви попитам съвсем добронамерено:

  "А вие колко документа лично успяхте да прегледате?"

  Защото аз в момента гледам по телевизиата MSNBC и водещия зададе въпрос на представител на американското правителсто какво още може да се очаква, след като са разкрити една МНОГО МАЛКА ЧАСТ ОТ ВСИЧКИТЕ ДОКУМЕНТИ, КОИТО ПРЕДСТОЯТ ДА БЪДАТ ПУБЛИКУВАНИ?
  Досега са разкрити няколко стотин документи от над 250,000 и вие в България вече смятате, че сте в състояние да направите сериозен и обоснован извод на база на тази "представителна извадка"?
  Защото не мога да си представя, че български журналиств уважавана медия ще седнат да напишат поръчкова статия със спуснати им "отгоре" предварително изводи и указания, нали така...
  Тогава остава третият вариант, който - от възпитание, ще си спестя, но за който съм уверен, че много от читателите нямат проблем да се досетят...
  Едно време като бях малък си спомням как баба ми казваше в такива случаи: "Не бързай като пуле пред майка си!"

  --------------------------------------------

  "Не, последните разкрития на WikiLeaks няма да променят света. Нито ще ви кажат страшно полезни неща, които непременно трябва да знаете..."

  ---------------------------------------------

  Капитал, я ми кажете кои от нещата в най-новия ви брой наптимер бихте поставили в категорията "страшно полезни неща, които непременно трябва да знаеме", за да придобиеме по-пълна представа за критериите и обективността, а и (само)критичността ви:) От време на време сте наистина много весела медия...Не може ли да го давате малко по-сериозно, и с малко повече респект към аудиторията?

  Значи вие не виждате нищо важно и съществено в доказателствата за натиск на Саудитска Арабия да предизвика удари на САЩ срещу Иран? И то в светлината на току що сключените договори за военно оборудване над 60 милиарда (най-големите някога) между САЩ Саудитска Арабия?
  Ами давате ли си сметка за евентуалните паралели (а да оставиме настрана слуховете...)които някои с по-богато въображение от вашето могат да направят, ако заменят една от буквите в името на Иран и се взрат по-внимателно в една друга, този път не потенциална, а съвесем реално състояла се НАД 1 ТРИЛИОН ДОЛАРА война?
  Ами ако слуховете изведнаъж престанат да са слухове, а се превърнат в истина? Какво - и тогава ли ще твърдите, че нищо в света - и особено в Америка, няма да се промени?

  Нека да се поясня - аз, за разлика от вас все още не правя констатации, а просто задавам хипотетични въпроси...Само не ми казвайте, че те са малко възможни, за да не изпаднете пак в неловка ситуация...Пак ви напомням предложението си от преди - започнете след определно време от дадено събитие да публикувате ... какво вие, а и ние тук сме изразявали като мнение. Ще е много забавно и интересно, а и така се сверяват най-добре часовниците.

  Нередност?
 • 6
  balta__ avatar :-|
  balta__
  • - 2
  • + 19

  Абсолютно съм съгласен с по-горните 3 коментара като искам да добавя, че имам чувството, че нито един български журналист не прочел сериозно въпросния доклад за България или както каза един мой приятел: "Как може да четеш толкова дълъг текст супер ми затормози мозъчето" :D
  Няма ли да се намери някой сериозен да преведе и публикува този текст на български език, за да разберат хората до какви изводи са достигнали САЩ за България и какви изисквания и планове имат пред себе си.

  Нередност?
 • 7
  rapacious avatar :-|
  rapacious
  • + 18

  "Сред стотиците хиляди документи, само един е свързан с България."

  Ако си бяхте направили труда да си поиграете с WikiLeaks щяхте да забележите, че документите с таг България са 1,067 (точно между Норвегия и Панама), от които ~100 са Secret/NOFORN, Secret, или Confidential/NOFORN (21 са Secret/NOFORN).

  Нередност?
 • 8
  oggigeorgiev avatar :-|
  Огнян Георгиев
  • - 10
  • + 6

  до info111:

  Привет, ще пропусна намеците, които правите :) Разбира се, че в конкретния случай говорим само за документите, които са публикувани на сайта към дадения момент (те не са още толкова много и се преглеждат за няколко часа, особено по ключови думи).

  Не бихме могли да знаем какво предстои да бъде публикувано и ако в бъдещите документи има разтърсващи истини за света около нас, за които не сме подозирали, това ще бъде наистина нещо ново. Повярвайте ми, за мен като журналист, тези документи са истинска наслада - мога да чета с часове из тях, за да научавам онези малки, цветни подробности от пейзажа, които помагат да сглобиш цялата картина. В никакъв случай не бих искал да отричам ползата, която тези документи ще носят на журналисти, историци и дипломати по целия свят. Със сигурност един текст по тях може да бъде посветен изцяло на Иран.

  Това, което по-скоро опитваме да кажем е, че те със сигурност, поне засега, не "сглабят света" по различен начин, ако мога така да се изразя - това беше една от заявките на WikiLeaks. Да, новината за Саудитска Арабия и всички останали арабски страни е доста ударна, но предвид на отношенията между Иран и арабските държави, тя надали е толкова огромна изненада дори за самите иранци (Рияд е заявявал, че в случай на иранско ядрено оръжие ще започне ядрена надпревара или дори ще позволи стационирането на американски ядрени оръжия на нейна територия).

  Извън многото интересни подробности обаче (крал Абдула например признава, че има установен канал за комуникации с аятолах Хаменей, който в последните три години не е ползван нито веднъж), в депешите има много неща, които хората в тях не биха искали да видят публично. Това е същността на дипломатическата работа и тя няма да се промени към по-добро заради това, че повече хора ще видят черно на бяло мнението на дипломати и политици един за друг. Дори напротив, възможно е да я направи по-трудна, както мислят очевидно доста хора (http://www.bbc.co.uk/blogs/seealso/2010/11/daily_view_wikileaks_release.html).


  В заключение - не подценяваме по никакъв начин "новината WikiLeaks" (отделяли сме й доста място - http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2010/07/30/940294_pol_bradshou_wikileaks_sa_reshenie_na_problemite_s/). Просто си запазваме правото да сме скептични понякога :)  Нередност?
 • 9
  balta__ avatar :-|
  balta__
  • - 2
  • + 3

  А защо никой не превежда този документ на български?
  Да предположим, че не всички, които се интересуват от съдържанието му знаят английски ;) Не го казвам това защото на мен ми трябва помощ, а защото виждам, че са разгледани повърхностно само някои точки от доклада. Ето няколко откъса, на които трябва да се обърне внимание:
  "Indications of human rights abuses."
  "Links between money laundering groups and terrorists. Drug traffic involvement in money laundering. Use of money laundering as an influence-gaining measure."
  "Opposition, extremist, and fringe group plans and efforts to exploit financial crisis to achieve objectives."
  "Role of private businessmen in economic planning. "
  "Details about personal relations between Bulgarian leaders and Russian officials or businessmen. Senior leadership, intelligence officials, and ministerial-level vulnerabilities to Russian influence. Efforts to cooperate with or oppose Russia in support of, or opposition to, US policies. Leadership and public views about relations with Russia. Government and public attitudes about Russia,s strategic objectives in the region, and Bulgaria,s vulnerability to Russian coercion and influence. Views about Russian attempts to exploit historic and current ties in order to influence internal developments and advance Russia's interests in Bulgaria and throughout the region."
  "Plans and programs to manage perceptions, including through media manipulation."
  "Public support for or opposition to administration, as well as government strategies and tactics to increase, maintain, and exercise authority."
  "Illegal acquisition of government documents, such as passports and driver licenses. Links between terrorists, organized crime groups, and cyber criminals."
  "State reporting officers are encouraged to report on noteworthy Palestinians as information becomes available."
  "Reporting officers should include as much of the following information as possible when they have information relating to persons linked to Bulgaria: office and organizational titles; names, position titles and other information on business cards; numbers of telephones, cell phones, pagers and faxes; compendia of contact information, such as telephone directories (in compact disc or electronic format if available) and e-mail listings; internet and intranet "handles", internet e-mail addresses, web site identification-URLs; credit card account numbers; frequent flyer account numbers; work schedules, and other relevant biographical information."

  Нередност?
Нов коментар