Превратът Wikileaks

Информационната ера отпразнува пълнолетие с гръм и трясък. Това ще промени медиите, властта и вероятно бизнеса

Shutterstock/Капитал    ©  Shutterstock/Капитал

Сто шейсет и шест години са били нужни след изобретяването на печатарската преса от Гутенберг през 1439 г., за да се появи първият вестник в света. През следващите столетия вестниците (и развитието на по-масовото образование) променили изцяло начина, по който хората виждали света около себе си, както и общуването между онези с власт и управляваните от тях.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
63 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • - 28
  • + 26

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/12/blog-post_03.html

  Беше направен първия опит от страна на управляващите по света (това не е само американска управленска кауза, макар американските власти да са най-активни), "устата" на WikiLeaks да бъде "затворена". Засега - неуспешно! Истинската журналистика ще просъществува още малко (дали това малко ще стане и повече - един Господ знае!).

  Нередност?
 • 2
  zumz avatar :-|
  zumz
  • - 37
  • + 21

  Няма да промени нищо, Огняне. От реакциите до момента става ясно, че Асандж е горе-долу сам срещу света, по-точно сам срещу силните в света. Режат му квитанциите от всички страни, сървърите, "Уикилийкс", става също така ясно, е заплаха срещу която всички, без разлика на пол, вероизповедание и политическа принадлежност, са обединени и мотивирани да неутрализират. Заедно са САЩ, Китай, Русия, Иран, списъкът можеш да си го продължиш, и са много по-мотивирани да клъцнат яйцата на Асандж отколкото която и да било резолюция на Съвета за Сигурност в ООН. Така че шансовете му да направи революция, не ми изглеждат прекалено високи. Учудва ме обаче, че "разкритията" до момента са такива, че всички сме ги знаели или поне подозирали. Това, че дипломати в частни разговори или поверителни съобщения казвали това или онова за някой политик? Или че арабите ги е страх от Иран точно толкова колкото и от Израел? Е, това ли не сме го знаели? Има и друг момент - в управлението на каквато и да било обществена структура, държавата примерно, е наложително (необходимост е) да съществува публична и поверителна информация и комуникация. Опитът на Асандж да предостави всичко за публично обсъждане не е показателен пример, води до анархия и до дискредитиране на иституции които иначе са необходими и полезни. Част от служителите на "Уикилийкс" напуснаха и твърдят, че не са съгласни с каквото Асандж прави и че има психически проблеми. Той явно се опитва да се изкара нещо като Робин Худ на 21-век, в моите очи поне това не се получава. Иначе анализът ти не е лош.

  Нередност?
 • 3
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • - 15
  • + 27

  До коментар [#2] от "zumz":

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/12/blog-post_03.html

  Не съм изцяло съгласен с теб. Държавната поверителност, държавната тайна, при демокрация има смисъл само, когато е кратковременна и води до относително бърз резултат. Не е така (или поне не иде реч за действителна демокрация), когато е предварително запланувано, тайните да са многогодишни, дори вечни. Точно във втория случай се стига и до парадокса, за който споменаваш и ти - да продължават да са "секретни" неща, които от много отдавна са се превърнали в публична "тайна". (Един вид - САЩ, които претендират да са "демокрация", да засекретят собственото си съществуване, макар всеки да знае, че подобна държава съществува!) Това вече не е демокрация, а съзнателно заблуждаване на обществото от управляващите го, за да не им потърси то сметка, защо не желаят да разрешат проблемите (или защо наливат обществени ресурси в неразрешими проблеми).

  Нередност?
 • 4
  kk avatar :-|
  k
  • - 25
  • + 11

  До коментар [#2] от "zumz":

  Напълно Ви подкрепям!!!

  Винаги ще има тайни! Свят в който всичко става открито пред очите на "световното обществено мнение" е утопия!

  Дори да приемем, че това наистина е пробив в системата, а не е контролирано изтичане - вредите ще са много!

  Страните, в които действително има върховенство на закона, ще станат още по пдозрителни. Представете си политиците от Канада, Австралия, Норвегия, Финладия /нрочно не споменавам САЩ/, какво си мислят в момента - "Ние може да сме следващите. Защо да сме толкова открити, защо да се отчитаме пред обществото". И така малкото страни в които човек се чувства свободен ще усетят сериозен натиск да станат по-консервативни и дори по-тоталитарни!

  Нередност?
 • 5
  eurorealiste avatar :-|
  еврореалист
  • - 4
  • + 38

  Най-напред трябва да отговорим на въпроса какво е ТАЙНА? Това е информация, която:
  1. е ВАЖНА, защото от нея зависи спечелването, запазването или увеличаването на ВЛАСТТА над процеси, структури и хора.
  2. трябва да се знае САМО от някои хора.
  3. ВСЕ ОЩЕ да не бъде правена публично достояние.
  Анализът на файловете, независимо доколко са автентични, показва, че съдържанието отговаря на първите два критерия. Не питам дали й е дошло времето да бъде разсекретена точно сега. Това вече не е важно. Въпросът е какво е отражението на нейното разгласяване точно В ТОЗИ МОМЕНТ.
  Мисля, че огласяването на тези данни по този начин най-малкото ще накара някои хора да се замислят как ги възприема Америка. Не че те не се досещат напълно или донякъде, но да го видят черно на бяло си е друго нещо. Може пък и да ги подбуди към някакво действие... Това е. Написанот оподбужда към вземане на мерки...
  Интересно е не само писаното за България, но и файловете за Италия и връзките на Берлускони и италианския бизнес елит с Русия. Как се прави хем проамериканска политика по сигурността, хем се играе по свирката на руската мечка, щом стане дума за пари...
  Между впрочем днес пуснаха материал за Румъния. Интересно е, че Чичо Сам се интересува от действията на северната ни съседка спрямо ... Македония...
  http://www.guardian.co.uk/world/us-embassy-cables-documents/212448
  "Plans and efforts to promote democracy in Eastern Europe and the Balkans, especially Macedonia."
  Защо "especially"? И защо във файла за България тази думичка липсва. Македония липсва и във файла за Словения, и за Унгария...

  Иначе това е добро четиво за студенти по международни отношения и за млади хора, излъгали се да работят за държавната администрация.

  Това е добро четиво и за експертите от Съвета по сигурността към МС, които работят по стратегиите... Добре е да прочетат какво е мнението на Вашинтгон за британската Стратегия за национална сигурност и къде са грешките на Лондон по отношение на документа... Хората на Р.М. да си отварят очите. Има полезни съвети. Да не се окаже след това, че и нашата, дето я чакаме с нетърпение, има трески за дялкане.
  http://www.guardian.co.uk/world/us-embassy-cables-documents/148982

  И за финал: как Щатите да се оправят с корумпирани афгански политици. Например, да не се срещат с тях, да не ги удостояват с обща снимка (няма снимка със знамето), да няма подаръци, да не им плащат за курсове ...
  http://www.guardian.co.uk/world/us-embassy-cables-documents/248828
  А пък ако корумпираният политик вземе, че се посапикаса, има снимка със знамето, има и фъндинг...:)

  Брей, това било цяло съкровище. Пещерата на Али Баба :)
  Утре товна ще влезе в учебниците като една от най-брилянтните информационни операции. А целта на всяка операция е да подбуди към действие в определена посока.

  Айде, че имам да чета още.

  Нередност?
 • 6
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • - 14
  • + 10

  До коментар [#4] от "k":

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/12/blog-post_03.html

  Въпросът тук не е, дали въобще да има тайни или не. Ясно е, че свят без никакви тайни е утопия, точно както са утопия идеална демокрация, идеален комунизъм, идеална диктатура, идеална пазарна икономика... Въпросът тук е в дела на тайните и на недемократичните практики (особено - на произволните убийствата без никакви съд и присъда. Утре и за мен САЩ могат да решат, че им преча с писанията си на "войната с тероризма" и да ми пратят убийци от службите, макар през живота си да не съм отнел и един човешки живот! И на Асанж може да му пратят убийци. Вече има подобни призиви в американския Конгрес - уж бастион на "демокрацията" и на човешките права.).

  Днес, посредством мантрата за "заплахите на глобалния тероризъм", антидемокрацията по цял свят се засилва и всичко протича по ефекта на доминото - всяка държава ползва упадъка на останалите, за да става все по-отвратителна и все по-отвратителна. И управленската извратеност по света се подхранва взаимно една друга. Бих приел подобна тенденция без никакво противодействие от моя страна, само ако АЗ съм несменяемия лидер на най-перспективната глобална супер-сила (за момента - Китай).

  Нередност?
 • 7
  dimhristov avatar :-|
  dreamer
  • - 10
  • + 17

  Всяка власт съществува за да обслужва властимащите. Това без тайни не става. Ако си представим общество без тайни, там власт няма да има. Аз съм сигурен, че такова общество не може да е достатъчно стабилно и да прави членовете си щастливи. Най-малкото в съществото на всеки човек е заложено да има тайни. Но и обратното е абсолютно вярно. Общество с много тайни не може да прави членовете си щастливи по простата причина, че многото тайни ще облагодетелстват в твърде голяма степен властимащите.

  Нередност?
 • 8
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • - 20
  • + 2

  До коментар [#7] от "dreamer":

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/12/blog-post_03.html

  Рядко си губя времето да оценявам коментарите с "плюс" и "минус" (това е твърде пасивно занимание, което не носи никакви полезни детайли и аргументация, макар че е добре, че тази функция я има - да я ползва, който желае). Написаното от теб обаче ми се струва твърде добро, за да пропусна да го оценя с "плюс".

  Нередност?
 • 9
  chyene avatar :-P
  chyene
  • - 33
  • + 13

  И тия с тия уЙки лийкс ми надуха главата. Направо го казвам в прав текст на всички които четат: Това за Уики Лийкс е една брилянтна пропаганда, бомба и раздухана медийна радиация предназначена да облъчи, не само най-неграмотните и скотоумни, ами и да се "внедри" и размъти мисълта и съзнанието на мислещите хора. Фактите в уЙки Лийкс са приказки за лека нощ за приспиване на ума и отвличане на вниманието. Хляб и зрелища. Нали знаете, лешоядите докато се бият и кълват мършата, хиените дебнат отстрани и опоскват най-хубавото, а в глъчката може и някой от лешоядите да бъде изяден.

  Нередност?
 • 10
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • - 17
  • + 5

  До коментар [#9] от "chyene":

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/12/blog-post_03.html

  И сигурно дипломацията на САЩ клейми сайта, та чак и полага реални усилия да го спре, само за да качва престижа му и интереса към него?!!! И с всичко това - да си създава неудобства (не непреодолими, но САЩ мразят да им "изтича" секретна информация, дори ако иде реч за дреболии и пикантерии). Яка логика!

  Нередност?
Нов коментар