Новият брой:
Скъпото спасяване на Силициевата долина

С нова данъчна сила

Румъния вече усеща негативните ефекти от повишения ДДС

Пресичането на границата с България е една от алтернативите пред румънските компании след данъчния удар
Пресичането на границата с България е една от алтернативите пред румънските компании след данъчния удар
Пресичането на границата с България е една от алтернативите пред румънските компании след данъчния удар    ©  Цветелина Ангелова
Пресичането на границата с България е една от алтернативите пред румънските компании след данъчния удар    ©  Цветелина Ангелова

Преминаване под знака на сивата икономика или ускорени уроци по бизнес български - това изглежда са двата предпочитани варианта пред румънските фирми след повишаването това лято на ДДС в страната от 19% до 24%. За румънските потребители пък това увеличение наред с липсата на каквито и да било адекватни антикризисни мерки от страна на правителството означава още по-високи цени, още по-празен хладилник и още по-студена зима. Накратко - инфлацията расте, потреблението се свива, а в политиката царят хаос и борба за власт. И всичко това идва на фона на орязаните с 25% заплати в бюджетната сфера и нарастващата безработица, която удря както държавния, така и частния сектор.

Според данни на Евростат инфлацията в Румъния на годишна основа през октомври е най-високата в ЕС - 7.9%. Румънската централна банка пък преразгледа прогнозата и вече очаква в края на годината си инфлацията да достигне 8.2% вместо прогнозираните преди 7.8%. Същевременно румънският Национален статистически институт отчита, че потреблението се е свило с 5% за периода януари - септември наред с мрачни новини от сектори като строителния, където продажбите продължават да падат. Бизнесът обаче


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
20 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • - 48
  • + 2

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/12/blog-post_03.html

  България пък не усеща почти никакви позитиви от "най-ниските" данъци в Европа (освен рязкото влошаване на нормалното функциониране на държавата ни, но това не е позитив). Също, не е известно в държави като Бахамските острови (офшорна зона, която се слави с най-ниските данъци в света за момента) да има кой знае какви мащабни инвестиции в значими материални производства (такива, които да направят офшорните зони най-развитите икономики на света).

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/11/blog-post_18.html

  Нередност?
 • 2
  chimi_frog avatar :-|
  Чимиджимичамиджоми
  • + 36

  По всяка тема ли имаш мнение, бе Янков? А спри се малко! То бива човек да ти прескача глупостите, ама ти вече съвсем почна като овцете да ги ръсиш тези дърдонки...

  Нередност?
 • 4
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • - 36

  До коментар [#2] от "Чимиджимичамиджоми":

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/12/blog-post_03.html

  Нямам мнение по всяка тема. Можеш да се увериш, като погледнеш в "коментирано", по колко теми все още няма никакъв коментар. Иначе, ти имаш ли някакво конкретно възражение по твърденията ми? И ти ли считаш като Дянков, че ръстът на българския БВП за 2011 година ще бъде 3,6 % ?!

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/11/2011.html

  Нередност?
 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 1
  • + 14

  Освен по етикетите в магазина, повишеното ДДС удря много здраво по износителите. Те не фактурират ДДС, т.е. винаги чакат възстановяване. Решение като румънското (скок на ДДС-то с 1/5) значи всички износители да теглят по още 1/5 отгоре оборотен кредит за тази цел. Кои успеят, кои не успеят....

  Нередност?
 • 6
  pesheff avatar :-|
  Пешката
  • + 18

  Не е лоша новина за България ако успеем да привлечем повече фирми отсам - те затова е нужна инфраструктурата и добре че се прави нещо по въпроса
  Индустриялна зона Русе трябва да е много активна в момента - да пуснат клипчета и билбордове в Букурещ!

  Нередност?
 • 7
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • - 31
  • + 3

  До коментар [#6] от "Пешката":

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/12/blog-post_03.html

  За голямо съжаление е лоша новина, защото всичкото това за "наплива" на "големи" чужди инвестиции заради критично-ниските данъци в България е най-обикновен блъф. Целта е да се отклони вниманието и да се тушира донякъде напрежението, породено от разпадащата се социална структура на държавата. Разпад, заради безумната, видимо деструктивната политика на Дянков и Борисов. Ето един много показателен текст, за който, за мое най-голямо съжаление, не мога да си спомня, откъде го изнамерих"

  "Инвестициите в Норвегия стават все по-атрактивни. Норвегия е на път да се превърне в новото убежище за инвеститорите в Европа, пише Блумбърг. Привлекателността на дълговия и валутния пазар в страната расте на фона на фискалния смут сред някои от членовете на еврозоната.

  Бюджетният излишък на скандинавската държава за 2009 г. беше 10.3 %, а приходите от петролния износ и най-ниското ниво на безработица в Европа я предпазиха от катаклизми в публичните й финанси, преживявани от страни като Гърция и Ирландия. Движението на цените на норвежките държавни ценни книжа осигури на инвеститорите по-голяма възвръщаемост дори и от германските и швейцарските облигации. Прогнозите също са оптимистични, като според оценките на централната банка брутният вътрешен продукт ще нарасне с 3 % през 2011 г., а бюджетният излишък ще се задържи около 10 %.

  "Не бяхме засегнати много от дълговата криза в Европа, защото нашата фискална позиция е съвсем различна", заявява в интервю за агенцията управителят на централната банка Свен Гедрем. Избягването на шока от непредвидените промени се дължи най-вече на мощния държавен инвестиционен фонд, втори по големина в света. В него се влагат солидна част от приходите от износа на петрол.

  И въпреки че ликвидността на местната валута държеше в миналото инвеститорите надалеч, според Гедрем врявата около фискалната ситуация в еврозоната е нов аргумент в полза на норвежката крона да поеме по нов път и да се превърне в безопасна и сигурна инвестиция. Покачването на кроната спрямо долара с 11 % от юни насам все още оставя перспективи за по-нататъшни печалби, твърди Пар Магнусон от Royal Bank of Scotland. А според валутния анализатор на най-голямата норвежка банка Den norske Bank Камила Виланд за дългосрочните инвеститори курсът на кроната в момента предлага добри възможности за покупка."
  ----------------------------------------------

  Както ясно се вижда, България е последното място, където сериозен инвеститор би дошъл, даже ако данъците ни бяха станали не най-ниските в Европа, ами най-ниските в света. Единственото, което Дянково-Борисовата политика постига, е продължаващото унищожаване и разграбване на държавата.

  Вместо да се баламосваме с псевдо-"наплив" на чужди инвестиции, какъвто реално няма, това което трябва да следим най-внимателно е икономическия растеж. Това е най-действителния показател за реалното състояние на икономиката ни. И растежът показва, че България съвсем не е държавата в ЕС с най-висок ръст на БВП (както би следвало да се очаква от най-ниските данъци в ЕС). Нещо повече! За 2010 година България ще бъде с икономически растеж около нулата (докато Швеция, държава със съвсем немалки данъци и осигуровки, гони четирита процента, а Германия - двата процента икономичмески растеж). Мисля, че тези факти ясно показват нуждата от смяната ГЕРБ и то преди всичко, за да бъде разкаран вредния за икономиката и за социалната ни стабилност Дянков.

  Нередност?
 • 8
  mgmst avatar :-|
  mgmst
  • - 1
  • + 5

  Офшорните зони не са място за инвестиции, а място за намаляване на данъчната тежест. Сами по себе си са доста богати: Лихтенщайн, Монако, други подобни. Нормалното функциониране на държавата е функция на гражданския и държавнически капацитет в страната, а не на обем изливани в това средства. Да коментираме ли темата?

  Нередност?
 • 9
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • - 21

  До коментар [#8] от "mgmst":

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/12/blog-post_03.html

  Аз отдавна съм си мислил, България да направи някой от крайморските ни градове офшорна зона (място в България, с най-ниските данъци в света). Както Китай си има Хонг Конг, както САЩ си има Делауеър, както Европа си има Лихтенщайн и Монако (от гледна точка на последното - не е необходимо и България да става офшорна зона, защото Европа вече си има две, ако се съобразяваме с коментар номер 8 и, очевидно, областта на офшорните зони в Европа е пренаселена с офшорки с отдавнашни традиции и с изградено реноме. Реноме, което не включва бедност, корупция и престъпност.).

  Това, че някои офшорки са станали богати В ТЕЧЕНИЕ НА СТОЛЕТИЯТА (това не става бързо) въобще не означава, че и България ще стане богата, като се превръща в офшорка. Но че някои у нас отново ще забогатеят чрезмерно за сметка на мнозинството останали - това е гарантирано! Икономическите глобални сили в момента (САЩ, Китай, Япония, Германия...) до една НЕ СА офшорни зони.

  Нито един граждански и държавнически капацитет в произволна страната не може да осигури нормално функциониране на държавата при фрапантен недостиг на средства за целта. Който не е съгласен с това - да пробва да си поддържа в същото изправно състояние личния автомобил, но с половината от средствата, с които го прави до сега. Дянковия почин, да намалява парите за обществени функции на държавата на произволна основа (без никаква ясна идея, как тези области да се реформират, без да увредят функционирането си и дори като го подобрят) е най-обикновено безумие и води като резултат само до разпад на държавността и до СМЪРТ!

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/12/blog-post.html

  Нередност?
 • 10
  mgmst avatar :-|
  mgmst
  • + 13

  Уважаеми Янков, не коментирам стуса и функциите на офшорните зони, не препоръчвам или отричам тяхната полезност. Това, което отбелязах е, че те са създадени за намаляване на данъчното бреме. Като модел са ярък израз на глобалното фискално лицемерие (неравнопоставено третиране). Държавите се издържат от масовите данъци, събирани от масовите данъкоплатци: ДДС, имотни, подоходни, общински, социални, здравни и прочие, начислявани върху неголеми, регламентирани и добре отчитани приходи. Офшорните зони обслужват бизнеса. Не съм антиглобалист. Разпадът на държавността е функция на моралът в държавното управление, а не на слаба финансираност. Това е тезата, която изложих.

  Нередност?
Нов коментар