Строго секретно
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Строго секретно

На американската дипломация й се наложи да се извинява лично и много

Строго секретно

Публикуването на тайните дипломатически грами от WikiLeaks предизвика дебат за проблемите на сигурността в Америка

Ваня Ефтимова
8897 прочитания

На американската дипломация й се наложи да се извинява лично и много

© Reuters


Някогашният първи дипломат на САЩ Хенри Кисинджър веднъж бе казал, че единствената причина да напишеш меморандум е да можеш после да го пуснеш да изтече в медиите. Публикуваните от WikiLeaks дипломатически телеграми не са първият случай на изнасяне на секретни данни в американската история, нито ще бъдат последният. За разлика от преди обаче огромният брой публикувани документи не са целенасочено изпускане на информация от страна на служители по високите държавни етажи с цел да насочат общественото внимание в една или друга посока. Затова тайните депеши разкриха неочаквано много от доскоро скритата голяма политика.

Добрата новина е, че както личи от документите, като цяло американските дипломати нито са наивни и лековерни, нито се държат като тексаски каубои на международната сцена. Лошата новина е, че анализите и самото им изтичане в интернет показват, че Америка все още търси успешната концепция за сигурност в новия вискотехнологичен и мултиполярен свят след 11 септември 2001 г. Публикуването на над 251 хил. дипломатически документа повдигна в САЩ сериозния въпрос как трябва да бъде реформирана системата за съхраняване и достъп до тайната и чувствителна информация. Зад него се крие обаче още по-важната тема, поставена също и от дебата за новите мерки за проверка по американските летища преди десетина дни - тази за цялостния дизайн на политиката по сигурността (виж карето).   

Редник Манинг и Лейди Гага в пустинята

Парадоксално, но сегашното изтичане на информация е признак, че Америка е научила някои от уроците от терористичната атака на 11 септември 2001 г. Тогава различните служби за сигурност имаха различни парчета информацията, но заради съперничества и дребни интереси те не бяха споделени и плановете на "Ал Каида" не бяха разкрити. Сега очевидно Държавният департамент обменя с Пентагона данни чрез секретната вътрешна мрежа SIPRNet (съкратено от Secret Internet Protocol Router Network). Така дори командирите в самите военни театри могат да сглобят "голямата картина" какво става по света и да преценят как техните решения на място могат да повлияят върху стратегическите цели на САЩ.

Като част от тази система заподозреният в изтичането на информацията към WikiLeaks 23-годишен редник Брадли Манинг, анализиратор на разузнавателната информация за 10-ата Планинска дивизия на американската армия, получава достъп до SIPRNet в малка оперативна база в Ирак. В последните години лекопехотната част често е използвана в операции по стабилизиране и изграждане на граждански структури като бариера срещу тероризма т. нар. nation-building (части на 10-ата Планинска дивизия участваха например също в хуманитарната мисия за възстановяване на Хаити след земетресението). Затова командният състав има нуждата от познания за регионалните играчи и политически процеси, която анализатори с разрешителни за работа със секретна информация като Манинг събират. Обикновено работата им е следена отблизо от висшестоящите, но там, където служи редникът през 2009 г., истински контрол липсва. Така според Пентагона Манинг записва хиляди мегабайти секретна информация на CD, симулирайки, че слуша Лейди Гага.  

Фактът, че един редник в пустинята може да чете доклади за преговорите за съкращаване на атомните оръжия в Москва, е показателен за безпрецедентното разширение на разузнавателния апарат в САЩ от 2001 г. насам. В момента например близо 2 млн. американци притежават разрешително за работа със секретна информация (само проверките на бекграунда за нови кандидати за него и поддържането на системата струват почти 1 млрд. долара годишно). Въпреки че е свързано с много стресов процес на пълно разследване от шест месеца до година,  разрешителното е особено желано от военните, защото след края на службата се превръща в билет за добре платен пост в частни фирми, работещи във военния и високотехнологичния бранш. Постоянно растящият отбранителен сектор в Америка пък изисква огромно количество проверени кадри, но както показва случаят с Брадли Манинг, това няма как да не се отрази на качеството. В този смисъл фактът, че за девет години война срещу тероризма се е случило само един разочарован и демотивиран войник да изнесе голям брой данни, всъщност е изненадващ.

Засега е ясно, че поне една реформа наистина ще последва от скандала с WikiLeaks. Пентагонът вече обяви, че ще

Затегне силно режима за достъп

до тайните доклади. Отсега нататък например информацията ще може да бъде сваляна от секретен компютър само от двама служители, а специален софтуер ще наблюдава за отклонения в обичайното поведение. Конгресът пък започна работа по закон, предвиждащ улесняване на докладването на нередности и проблеми в държавните институции от подчинените без страх от уволнение. Така администрацията на Барак Обама се надява да ограничи изтичането на критична информация към медиите и интернет от недоволни служители.   

Новият натиск за затягане на достъпа до секретните данни има и своите критици, опасяващи се от връщане към работата на парче. Засилената система за контрол може и да доведе до допълнителна бюрокрация и ръст на щата и в без това огромния американски апарат за сигурност. Затова наред с предложения за осъвременяване на закона за шпионажа от 1917 г. (по който може да бъде повдигнато обвинение срещу основателя на WikiLeaks Джулиън Асанж) други експерти, като например бившият юрисконсулт на ЦРУ Джефри Х. Смит призоваха за реформа на наредбите за засекретяване, защото твърде много информация се обявява за строго секретна, без в действителност да е такава. Външнополитическият наблюдател на в. Washington Post Дейвид Игнатиус пък коментира, че би искал дипломатическата информация, изчистена от деликатни детайли, оттук нататък да бъде публикува онлайн. В крайна сметка, ако американското правителство не намери начин да балансира секретността с обществения интерес, в сегашните интернет реалности хакери и анархисти като Асандж ще направят избора вместо него.   

Скандалът с WikiLeaks повдигна и сложния въпрос за посоката на международната политика на САЩ. Както секретните депеши показаха, американските дипломати добре познават световните реалности, но въпреки това проблемите си остават все така трудно решими. "Държавният департамент сега е по-отворен от когато и да е било и върши добра работа, що се отнася до дипломацията", коментира пред "Капитал" професорът по международни отношения в Колумбийския университет Таня Л. Доми. Тя допълва обаче, че икономическата криза и вътрешнополитическите проблеми на Америка подкопават международното влияние на Вашингтон. В крайна сметка, ако Америка беше суперсила без ограничения, на държавния секретар Хилари Клинтън нямаше да й се наложи да се извинява лично на една дузина страни.

Долу ръцете, чичо Сам!

Фактът, че в резултат на новите антитерористични мерки само 3% от близо двата милиона пътници, всекидневно минаващи през летищата в САЩ, са "опипвани" от служителите за сигурност, има малко общо с дебата, разгорял се тези дни в американските медии. От началото на ноември на 68 американски летища пасажерите трябва да избират между рентгенов скенер на цялото тяло и обиск от служителите за сигурност.

Откакто през 2009 г. нигериецът Омар Абдулмуталаб се опита да свали самолет над Детройт с експлозив, скрит в бельото му, Службата за транспортна сигурност на САЩ трескаво търсеше нов, още по-ефикасен начин за сканиране на пътниците от досегашните метални детектори. Новите рентгенови апарати, инсталирани на централните американски летища, обещават пълен и щателен преглед под дрехите на пътниците. Пълният обиск, т. нар.pat-down, се предвижда само когато някой откаже да мине през рентгеновия скенер или от него не се получи ясен образ.

Недискриминиращият подход за проверка на Службата за транспортна сигурност среща много критика, защото осемдесетгодишни дами и тригодишни деца също са обект на драконовските мерки. Другото възможно решение - това за целенасочено селектиране на пътници за проверка (т.нар. профайлинг), е неприемливо пък за администрацията на Барак Обама, защото американската конституция забранява дискриминацията на религиозна, полова и етническа основа. Може би най-сложният проблем си остава в реактивния характер на самите мерки. Докато терористите измислят нови пробиви в системата, Службата за транспортна сигурност продължава да се готви за вече предотвратения сценарий. Последните терористични опити като този на нигериеца Абдулмуталаб от миналата година и пакетите бомби от Йемен показаха например, че "Ал Каида" вече планира атаките си от по-малко охраняваните летища извън САЩ. Необходимостта терористите да прибегнат до подобно "аутсорсване" наистина демонстрира ефикасността на мерките в самата Америка. Но в днешния глобален свят това е слаба утеха и големият проблем как по принцип да бъдат спрени атаките остава.  

 

Някогашният първи дипломат на САЩ Хенри Кисинджър веднъж бе казал, че единствената причина да напишеш меморандум е да можеш после да го пуснеш да изтече в медиите. Публикуваните от WikiLeaks дипломатически телеграми не са първият случай на изнасяне на секретни данни в американската история, нито ще бъдат последният. За разлика от преди обаче огромният брой публикувани документи не са целенасочено изпускане на информация от страна на служители по високите държавни етажи с цел да насочат общественото внимание в една или друга посока. Затова тайните депеши разкриха неочаквано много от доскоро скритата голяма политика.

Добрата новина е, че както личи от документите, като цяло американските дипломати нито са наивни и лековерни, нито се държат като тексаски каубои на международната сцена. Лошата новина е, че анализите и самото им изтичане в интернет показват, че Америка все още търси успешната концепция за сигурност в новия вискотехнологичен и мултиполярен свят след 11 септември 2001 г. Публикуването на над 251 хил. дипломатически документа повдигна в САЩ сериозния въпрос как трябва да бъде реформирана системата за съхраняване и достъп до тайната и чувствителна информация. Зад него се крие обаче още по-важната тема, поставена също и от дебата за новите мерки за проверка по американските летища преди десетина дни - тази за цялостния дизайн на политиката по сигурността (виж карето).   


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

21 коментара
 • 1
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  Като резултат от изтичането на информация , е и огласяването на някои ОТДАВНА известни истини за Русия:
  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  WikiLeaks: Русия е мафиотска държава, твърди испански прокурор

  02.11.2010
  Дневник

  Русия, Беларус и Чечения са виртуални "мафиотски държави", като в никоя от тях не могат да се разграничат действията на управляващите от тези на организираната престъпност.
  Това твърди Хосе Гринда Гонзалес, испанският държавен прокурор по проблемите на корупцията и организираната престъпност, показват разкритите в четвъртия ден на аферата Statelogs документи от WikiLeaks, цитирани от в. "Гардиън".

  Обвиненията си Гонзалес е направил на 13 януари тази година в 17-страничен доклад, представен по време на среща на новоучредена съвместна работна група между САЩ и Испания за борба с тероризма и организираната престъпност.

  След 10-годишни разследвания върху дейността на руската мафия в Испания Гринда твърди в доклада си, озаглавен "Организираната престъпност и руската мафия", че последната има "огромен контрол" върху стратегически сектори в глобалната икономика, като например търговията с алуминий.

  Втората причина, поради която светът трябва да се страхува от руската мафия, е въпросът доколко премиерът на страната Владимир Путин е свързан с нея и дали я контролира, продължава Гринда в доклада си, чието съдържание дипломатически служител на САЩ в Мадрид е предал на Държавния департамент на 8 февруари.

  От документа се вижда, че Гринда е съгласен с твърдението, че зад убийството на бившия служител на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Александър Литвиненко през 2006 г. стоят руските тайни служби.

  Прокурорът обвинява руските разузнавателни служби в срастване с мафията, на която те възлагали "мръсната" работа в нелегалния трафик на оръжие, изнудване и подкупи, пране на пари и други дейности, водещи до облагодетелстване на хора от властта. Испанските разследващи власти са изготвили списък на руски прокурори, висши военни служители и политици, които поддържат връзки с организираната престъпност.

  Освен това изобличават Владимир Путин в незаконно забогатяване, "откак е на власт".
  Руският премиер е подозиран и в "престъпна връзка" с италианския си колега Силвио Берлускони, показват други американски дипломатически документи, разкрити също вчера.

  В това била убедена италианската опозиция, както и членове от партията на Берлускони "Народ на свободата", според които външната политика на Италия е напълно подчинена на интересите на Русия. Това става ясно от грами на бившия посланик на САЩ в Рим Роналд Споли.

  "Те вярват, че Берлускони и неговите приятели щедро са се облагодетелствали от многобройните енергийни сделки между Италия и Русия", се казва в изтеклите в WikiLeaks документи, цитирани от в. "Гардиън".
  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

 • 2
  john_3volta avatar :-P
  john_3volta

  Колко по-напред сме от Щатите, а? Допреди време, тук всеки втори беше ченге, а при тях САМО всеки 150-ти :-)

 • 3
  l avatar :-|
  |

  До коментар [#2] от "john_3volta":

  Какво общо има достъпа до секретна информация с етикета "ченге"?

 • 4
  l avatar :-|
  |

  А иначе, за секретната информация свързана с атомните оръжия има принцип наречен "need to know". Независимо дали имаш clearance или не, ако дадена информация не ти е нужна за работата, нямаш достъп до нея. Военните очевидно трябва да започнат да прилагат същия принцип.

 • 5
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/12/blog-post_03.html

  Основният проблем на Америка не е в сигурността на тайните, а в липсата на демокрация. Залитането на САЩ и на Европа към все по-голяма антидемокрация, вместо към обратното, само дава допълнителни козове (обслужва най-вече интересите) на Китай. Въвеждането на още повече антидемокрация е плоскост, в която САЩ и ЕС никога няма да могат да достигнат Китай, а само ще легализират азиатската държава като "демократична" най-голяма глобална икономическа сила, каквато водеща икономическа сила Китай ще стане неминуемо в обозримо бъдеще.

 • 6
  l avatar :-|
  |

  До коментар [#5] от "Станислав Янков":

  Дрън-дрън.

 • 7
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  До коментар [#6] от "|":

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/12/blog-post_03.html

  Страшна аргументация! Ха-ха! Идеален си за "десен", "демократичен" български политик (сто на сто и Костов и Мартин Димитров са на страната на щатските власти срещу "Уикилийкс").

 • 8
  l avatar :-|
  |

  До коментар [#7] от "Станислав Янков":

  Не отричам, че са ми забавни идиоти като теб, които коментират неща от които не разбират. Но пък чак да започна да те опровергавам? Не си струва :)

 • 9
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  До коментар [#8] от "|":

  http://polit-analizi.blogspot.com/2010/12/blog-post_03.html

  Обиди и бягство от дискусия! Ясно! Явно разбираш от демократични принципи и от национална сигурност на държавите по света толкова повече от мен, че (подобно на САЩ) предпочиташ да засекретиш вижданията си по тези теми. Да не би враговете да се възползват от знанията ти в твоя вреда! Лооол! Колко разумно!!! :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK