Фотогалерия: Климатичната конференция в Канкун

Надежда Чипева, Марина Станева
61151 прочитания
В Канкун се провежда годишната конференция на ООН за климатичните промени. Тя започна на 29 ноември и ще продължи 2 седмици. Природозащитници от цял свят се събраха в мексиканския град и изразиха загрижеността си за глобалното затопляне чрез зрелищни инсталации и пърформанси.
Снимка: [Reuters]
Амбициозната задача, която стои пред представителите на 194 държави, участващи в конференцията, е да одобрят нови мерки за климата, които да наследят изтичащия през 2012 г. Протокол от Киото.
Снимка: [Reuters]
Противоречията между развитите и развиващите се държави с колко да бъдат съкратени парниковите емисии доведоха миналогодишната конференция в Копенхаген до провал. Тогава в последните дни от форума набързо бе изготвено споразумение с пожелателен тон, което не включваше конкретни задължителни мерки, а оставяше всяка страна сама да реши с колко ще намали емисиите си.
Снимка: [Reuters]
Общата цел на участниците в конференцията сега е да задържат глобалното повишаване на температурите до 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива. Смята се, че това е критичният праг, над който ще настъпят опасни изменения в природата.
Снимка: [Reuters]
Конференцията в Канкун трябва да придвижи напред преговорите в ключови области като ограниченията на вредните емисии, опазването на горите и събирането на финансови помощи за най-изостаналите страни.
Снимка: [Reuters]
Светът се е затоплил с 0.7 градуса по Целзий през XX век, а до края на XXI век температурите ще бъдат с 3 градуса по-високи, отколкото са били в началото на индустриалната революция.
Снимка: [Reuters]
Песимистичните прогнози за форума доминират. Някои дори нарекоха сегашната конференция Копенкун, за да внушат, че изходът от нея няма да е по-различен от този в Копенхаген. Сп. Time писа, че конференцията е "говорилня", в която никой не слуша какво казват останалите.
Снимка: [Reuters]
Природозащитник, облечен като Христос, демонстрира пред сградата, в която се провежда климатичната конференция.
Снимка: [Reuters]
Според климатичната агенция на ООН 2010 г. "вероятно ще се нареди сред сред най-горещите години, откакто се води статистика".
Снимка: [Reuters]
Учените алармират, че ледниците в южните части на Южна Америка и Аляска се топят с обезпокоителна бързина.
Снимка: [Reuters]
Природозащитници потопиха известни архитектурни символи, за да покажат какви ще са последиците от покачването на морското равнище, ако ледниците се стопят.
Снимка: [Reuters]

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    marin avatar :-|
    Марин

    Извинявам се на хората, които искат чистота на природата, но според мен показаните на снимките хора в голямата си част са платени от някое енергийно лоби, което има полза от закони за въглеродните емисии.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход