Свобода без демокрация
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Свобода без демокрация

Андрей Динко

Свобода без демокрация

Беларус, 15 години по-късно, или как Лукашенко 1.0 се различава от Лукашенко 4.0

5281 прочитания

Андрей Динко

© Капитал


За президентските избори в Беларус на 19 декември режимът на Александър Лукашенко допусна рекорден брой кандидати - 10 души. Този път и външната подкрепа е парадоксална: Москва поддържа опозицията, а Западът, мълчаливо - Лукашенко. За Беларус такава предизборна ситуация е нещо небивало. Но има ли и друго ново в страната? И стават  ли истински промени?

Например по кината в Минск при пълни салони върви новият беларуски филм на ужасите "Масакра". Преди това би било невъобразимо - беларуски филм на ужасите? Но по-интересното е, че ужасите се случват на фона на едно въстание от ХІХ век - на беларуси против руското господство. Предишният филм на режисьора на "Масакра", Кудинов, в Беларус беше забранен. А за снимане на новия си филм той е получил 2 млн. долара държавни средства.

Беларус много се е променила за последните 15 години. Въпреки диктатурата. А някои казват - благодарение на нея.

Икономическият растеж е два пъти по-голям, отколкото в съседна Украйна. Благодарение на възприетия китайски или по-точно сингапурски модел. Лукашенко е убеден, че такъв модел е най-подходящ за беларуския манталитет. Не всички обаче са съгласни с него.

За тези години на диктатура израсна едно паралелно общество. Рок, самиздат, дискусионни клубове - сега всичко това е в разцвет. За да остане на вълната, Лукашенко е готов да обсеби  дори доскоро скандалния опозиционен лозунг "За свободата!". "В страната ще бъде внедрен принципът "разрешено е всичко, което не е пряко забранено" - пише той в програмата си, публикувана във всички държавни вестници.

"Обогатявайте се!"

По пътя към своя четвърти мандат Лукашенко обещава "икономика first" и приближаване към европейските стандарти. Гуд бай, СССР! Няма ги мечтите за "възраждане на великата страна". Задачите, поставени в програмата му, са популистки, но и реалистични. "Беларус трябва да влезе сред първите 50 страни с най-висок индекс за развитие на човешкия потенциал" - пише Лукашенко. "Да укрепим нацията" и "Да станем по-богати" са първите точки в раздела "Нашите главни цели".

Наистина под укрепване на нацията се има предвид само подпомагане на демографския растеж. Що се отнася до обогатяването - там всичко е правилно.

"Ще се развива частната собственост", уверява Лукашенко. Същият, който преди 10 години наричаше предприемачите "бълхи въшливи", а строя в страната - "пазарен социализъм". "По опростяване на бизнес дейностите Беларус влезе в четворката на най-добрите реформатори в света", с гордост заявява сегашният Лукашенко.

В някои пунктове програмата му е доста конкретна за разлика от шаблонните лозунги на опозиционните кандидати. Лукашенко 4.0 например обещава електронно административно обслужване и съдебна реформа.

Лукашенковският НЕП

Лукашенко 1.0 вярваше, че ще завоюва кремълския трон. Лукашенко 2.0 се стремеше на всяка цена да провали цветната революция. Лукашенко 3.0 искаше да влезе в световната трийсетица по добри условия за правене на бизнес.

Преди изборите се очаква Лукашенко 4.0 да подпише декрет за икономическа либерализация, според който за икономически престъпления няма да се прилага арест преди влязла в сила присъда.

Човек с вроден популизъм, Лукашенко не може да не следва общественото мнение. През 1995 г. 70% от беларусите бяха за възстановяване на СССР, а сега - едва 10%. Това е три пъти по-малко, отколкото в Украйна. Причината? Хората никога не са живели така добре, както в независима Беларус. Пазарните реформи от 90-те години дадоха ефект. "Ние ще продължим строителството на една независима, самобитна Беларус. Ние не избираме между Изтока и Запада и нямаме намерение да бъдем придатък на когото и да било", пише в програмата.

В замяна на икономическата свобода и защитата на независимостта Лукашенко иска само едно: не докосвайте моята власт.

"Нарушения на опозицията"

"В нашата страна никога не е било парламентът и президентът да се избират недемократично, каза Лукашенко в очите на министрите на външните работи на Полша и Германия. Аз вече казах искрено: затворете си очите пред всичките нарушения на опозицията." Бездруго, изборите няма да са по-лоши от предишните. В избирателните комисии има опозиционери - те са 0.25%!

В медиите: без промени

Опозиционните кандидати ще получат екранно време - като говорещи глави - точно толкова, колкото изисква либерализираният избирателен закон. Законовият минимум ще бъде спазен. Но ни минута повече.

"Опозицията е нужна, защото така иска Западът!" - направо казва Лукашенко за вътрешната аудитория. "Само да сте посмели да шавнете нещо!" - добавят си наум неговите чиновници.

От тая железобетонна конструкция на идеалната диктатура дори и да бъде изваден някой елемент - пак ще се получи зададеният резултат. Редовите беларуси помнят, че съветския НЕП е бил последван от репресии.

Конфликт с Русия? За продан!

"Русия и Западът на тези избори си смениха местата" - казва Виталий Силицки, директор Беларуския институт за стратегически изследвания. Този най-значим беларуски think tank независимо от размразяването както и преди функционира от Литва и Украйна, предимно с американски пари. Но сътрудниците му свободно живеят в Беларус. Беларуският авторитаризъм приема такава игра.

Силен сигнал от западна страна даде президентът на Литва Далия Грибаускайте. "Лукашенко е гарант за икономическата и политическата стабилност на Беларус и за нейната независимост", била казала тя на закрита среща с посланиците от страните на ЕС. След заявлението на Грибаускайте опозиционните сайтове в Беларус се нажежиха: "Европа демонстрира политическа проституция!", кипеше сайтът "Харта-97". Лидерите на гражданското общество също се боят от предателство от Запад. Боят се, че ще бъдат оставени насаме с авторитаризма - забравени и пренебрегнати.

Преди в Москва казваха за Лукашенко: "Кучи син, ама наш кучи син!" Сега полските и литовските дипломати в Минск току разпитват местните експерти: готов ли е Лукашенко да функционира в условията на една "управляема демокрация"? Готов ли е хем да държи властта, хем да спазва приличие?

"Признаването или непризнаването на изборите трябва да се определят не от [политически] сметки, а изключително от самите избори", казва политологът Силицки.

Хардуер: същото

"Ние сме прилежни ученици, ние сме готови да се учим от вас, от европейците, на всичко, което отговоря на интересите на беларуския народ, казва Лукашенко. Но ако ни поставяте условия, тази политика никога няма да срещне разбиране у нас."

Значи, "ако нещо…", Минск може отново да се обърне с гръб към Европа и с лице към Русия.

За разлика от украинския президент Виктор Янукович Лукашенко подписа митническия съюз с Русия и Казахстан. Беларус се приближава към подписване на договор за Единно икономическо пространство (ЕИП). ЕИП, както и митническият съюз, са любими проекти на Владимир Путин. С помощта им той се надява здраво да привърже беларуската и казахската икономика към Русия. Идеята е, че по този начин с времето ще се създаде един "Руски свят", алтернативен на ЕС.

Евентуалното присъединяване на Беларус към ЕИП беше предшествано от натиск с цел Лукашенко да бъде заставен да подпише неизгодните за Беларус съглашения за митническия съюз. Отначало Минск отказа, но след пускането по руската НТВ на първия от документалните филми под заглавие "Кръстникът", атакуващи Лукашенко, той сложи подписа си.

Тази есен Москва форсира преговорите за ЕИП. Там смятат, че преди изборите Лукашенко ще бъде склонен към отстъпки.

Официално Минск никога не е разглеждал възможността да се откаже от строителството на единното икономическо пространство с Русия в полза на евроинтеграцията. Софтуерът се мени, но хардуерът - не.

Той се страхува от Русия

ЕС в партньорство с беларуската опозиция днес повече от всякога има инструменти за въздействие. Защото Лукашенко се страхува от Русия - и от Путин, и от Медведев.

По-рано мнозина го възприемаха като ирационален диктатор, като Калигула с хокеен стик.  Лукашенко доказа, че може да се променя. Преди 10 години Беларус беше най-проруската и една от най-недемократичните страни от бившия  СССР. Днес вече не е така.

Затова е погрешно клишето, че никоя политика на Запада към Беларус - нито политиката на изолация, нито политиката на ангажиране - не е имала успех. Точно обратното. Западът проявяваше и твърдост и гъвкавост в нужното време и с нужната мяра.

Ако нефтът и газът потекат, подминавайки Беларус, през "Северен поток" и нефтопровода БТС-2 - а това ще стане още през 2012 г. - икономическата еволюция ще тласне Лукашенко още по на запад. Докато политическият напредък е невъзможен, най-добрата подкрепа за независимостта на  Беларус е икономическото сътрудничество, поддържане на беларуската култура, на гражданското общество и отваряне на границите за беларусите.

Първият диктатор в Европа

В програмата на Лукашенко няма нито дума за националната идентичност и беларуския език. Нито пък за демокрация и разделение на властите. Той иска Западът да го приеме такъв, какъвто е.

Кондолиза Райс на времето го нарече последния диктатор в Европа. Той иска да стане първият диктатор в Европа - мълчаливо приет. Готов е да стане клиент на Запада. Само да не изискват от него толкова много!

*Андрей Динко е главен редактор на седмичника "Наша Нива", отново легален от 2008 г. под натиска на ЕС. Арестуван около изборите през 2006 г. Лауреат на международните награди Oxfam-Novib, Lorenzo Natali, а също "За журналистическо мъжество и професионализъм" на руския Първи канал. Вацлав Хавел му подарява премията си Ellenbogen, наричайки "Наша Нива"  остров на независимостта. Седмичникът е лауреат на норвежко-немската награда Gerd Bucerius /Fritt Оrd.

Как се пробива бетон?

"Със собствената глава!" - казвал Пилсудски.

Но няма общ план къде да ударят главите. Затова опозицията отива на тези избори раздробена. Имаше един човек, способен да сплоти опозицията, твърд противник на Лукашенко - предприемачът Николай Автухович. Той, ветеранът от войната в Афганистан, обяви в своя градец на границата с Полша война на корумпираните данъчни и милиционерски власти. (В Беларус още има милиция. Както и КГБ.) Той бе готов и за силови действия. Една година преди изборите го прибраха в затвора.

Изявеният лидер на беларуската опозиция Аляксандър Милинкевич отказа да се кандидатира. "Не искам да участвам в спектакъл, където всичко се определя от един режисьор."

Бойкотът обаче се смята за безплоден. Затова либерално-консервативният лагер номинира кандидати, макар и слабо известни. Консерваторът Григорий Костусев, християндемократът Виталий Римашевски и либералът Ярослав Романчук - нито един от тримата не е дори лидер в своята партия.

Появи си обаче трета сила. Тя се нарича кампания "Казвай истината!". Разполага с невиждани в  Беларус финансови средства. "Казвай истината - откъде са парите?" - шегуват се другите опозиционери.

Кампанията "Казвай истината!" се оглавява от човек, който сякаш не би могъл да разчита на успех в Кремъл. Владимир Некляев - бивш телевизионен водещ, беларускоезичен поет и автор на еротичен роман. В кампанията си Некляев призовава към подобряване на отношенията с Русия. В програмата на Лукашенко Русия не е спомената.

Лукашенко твърди: "Владимир Некляев, Андрей Санников - това са хора, които днес ги финансира Русия."

 

За президентските избори в Беларус на 19 декември режимът на Александър Лукашенко допусна рекорден брой кандидати - 10 души. Този път и външната подкрепа е парадоксална: Москва поддържа опозицията, а Западът, мълчаливо - Лукашенко. За Беларус такава предизборна ситуация е нещо небивало. Но има ли и друго ново в страната? И стават  ли истински промени?

Например по кината в Минск при пълни салони върви новият беларуски филм на ужасите "Масакра". Преди това би било невъобразимо - беларуски филм на ужасите? Но по-интересното е, че ужасите се случват на фона на едно въстание от ХІХ век - на беларуси против руското господство. Предишният филм на режисьора на "Масакра", Кудинов, в Беларус беше забранен. А за снимане на новия си филм той е получил 2 млн. долара държавни средства.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

24 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  От кога ви казвам не продавайте протестантска демосрация на изток от Земун, само проблеми за хората ..... даже Лукашенко се справя по добре от нашите поплювковци.... слуги на брюкселските зелки.... слугинажът не винаги води до кревата на чорбаджията, щото слугини много.... креватът един а чорбаджията стар....

 • 2
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов

  Не ми стана ясно защо моделът в Беларус е сингапурски, а не китайски.

 • 3
  dobrich avatar :-?
  dobrich

  И на мене не ми е ясно какъв точно е модела в Беларус?

 • 4
  boby1945 avatar :-|
  boby1945

  До коментари [#2] от "Никола Йорданов": [#3] от "dobrich": ей много станахте тези дето не ви е ясно защо моделът в Беларус ....
  Беларус е малка страна и там важи сингапурският модел, един лидер чрез една партия прави най- доброто за страната си, поне както го разбира ... в Сингапур партията на лидера е на власт от 1965 година и определено постигна много за тези 45 години (явно 45 години не стигат). Същото се опитва да прави Лукашенко в Беларус и както четем от статията успешно за белоруският народ, не е добре за световната демосрация но за беларусите е добре...
  Китай, Китай е друга песен огромна страна където един лидер не може да управлява чрез една партия (Мао Цзе Дунг се провали тотално), затова една Партия управлява чрез подходящи лидери ...
  Казахстан се клати някъде по средата по близо до Сингапур, но и с едно око гледа в Китай........ Индонезия и Южна Корея определено го раздават "сингапурски"....

 • 5
  dobrich avatar :-P
  dobrich

  Боби, елементарно обясняваш? Партията на лидера управлява 45 години и......све у реду!? .........

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#5] от "dobrich": точно мой човек си схванал, в повечето страни на изток от Земун важи това правило, един лидер с помощта на една партия въвеждат ред, просперитет и прогрес в рамките на закона, както те го разбират .... и хората са им доволни, повечето....
  Затова му викат сингапурски модел, за разлика от китайският, руският и японски модели, но те са по сложни не са за форум...
  -------------------------------
  Затова винаги съм твърдял че изнасянето на протестантска демосрация и управление тип "брюкселски зелки" на изток от Земун е обречено на тотален провал....

 • 7
  jiggy avatar :-|
  jiggy

  До коментар [#6] от "boby1945":

  В смисъл на изток от Земун живеят изроди, които обичат диктатори и мизерия - "един лидер с помощта на една партия въвеждат ред, просперитет и прогрес в рамките на закона, както те го разбират" - това много ми напомня за друг социалистически изрод на запад от Земун, на запад чак до Берлин.
  "Протестанската демокрация" - не мога да разбера ти атеист ли си или ходиш всяка неделя на църква като един добър православен. Имам чувството че си едно абсолютно нищо.
  Демокрацията е демокрация, простотията си е простотия, интернет няма да промени това.

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#7] от "jiggy": въпреки лозунгите дето попръцкваш, простотията ти личи от всякъде, православните не са протестанти нито католици, и не приемат тяхната ценностна система, когато им я налагат със сила ги бият през пръстите ...
  Берлин е по скоро на север от Земун.... а на изток от Земун живеят хора които разбират живота по свой начин и не искат този и онзи да им се бърка и да им дава акъл.... всички такива опити, от времето на кръстоностните походи насам, са завършвали с як провал.
  Хората дето попрочитат това онова го знаят... опита на Беларус, който в момента коментираме, показва именно това...
  Нищо лично, така да се каже просто човешка природа, хора разни...

 • 9
  dobrich avatar :-P
  dobrich

  Боби, щом си толкова навътре в Лукашенковия модел, дай повече подробности? Не се оттървай само със сравнението Сингапур.....И до колкото знам белорусите и лично "батька" не са толкова религиозни, че да правиш паралели с православието? А и те пият водка с водната чаша...

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#9] от "dobrich":пиенето на водка с каквито и да е чаши е най-малкият проблем в Беларусь и на изток от там .... това хората там го могат и въобще не го обсъждат.....
  Сменяне на едни гладници на власт с други, както става у нас, е много лошо за хората там... те не искат барабойковска говорилня или дедивски "нов морал в политиката", "който не скача е червен" или "с малко но завинаги", не искат двойните стандарти на брюкселските зелки, не искат протестантска демосрация, те искат ред, относителен, но ред за дълго, не ги вълнува дали брюкселските зелки ги харесват и са ги похвалили или не, ред и традиция това е .... както е в Сингапур между впрочем... и там едни задници се опитаха да правят протестантска демосрация преди десетина години и им навряха най-демократично врата в гъза..... който следи политиката знае случаят....!!!!
  ---------------------------------
  А Православието е в основата на всичко в дългосрочен план, а не в краткосрочен политически.... сложно е за обяснение по форум.....
  Най-просто казано не е важно какво пърдиш в медиите и колко копки правиш или ленти режеш или какво обещаваш, а какво собствено си направил ПРЕДИ да те изберат...Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.