Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

По балканските следи на Булдозера

Дейтънското споразумение остана върховото постижение в богатата кариера на Ричард Холбрук

Последната мисия на Холбрук (в средата) като специален пратеник за Афганистан и
Пакистан на президента Барак Обама остана недовършена
Последната мисия на Холбрук (в средата) като специален пратеник за Афганистан и
Пакистан на президента Барак Обама остана недовършена
Последната мисия на Холбрук (в средата) като специален пратеник за Афганистан и Пакистан на президента Барак Обама остана недовършена    ©  reuters
Последната мисия на Холбрук (в средата) като специален пратеник за Афганистан и Пакистан на президента Барак Обама остана недовършена    ©  reuters

През 1998 г. булдозерът мина мимоходом и през България. И предизвика скандал. Покрай представянето на мемоарите си "Да спреш една война" Ричард Холбрук разви мрачен сценарий, в който Македония се разпада, а България захапва апетитно парче от нея. Изказването събуди буря, български дипломати искаха официално опровержение от Държавния департамент, а тогавашният премиер Иван Костов дори обясни хипотетичната прогноза на американския дипломат с факта, че "той бил добър приятел на Милошевич".

Моментът беше много напрегнат, тъй като в Косово вече се разгаряше конфликтът, довел до отделянето на анклава от Сърбия десет години по-късно. Прогнозите бяха, че войната може да се разпростре и върху Македония - нещо, което се случи малко по-късно. Реакцията в София обаче беше истерична. Така с един случаен изстрел Холбрук, човекът в американската дипломация, който разстрелваше проблемите (The troubleshooter), изкара всички български комплекси резултат на историческа неудовлетвореност, несигурност и свръхподозрителност към изказванията на чужди авторитети.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 3
  • + 3

  За умрелите или хубаво или нищо...... войната в Югославия започна от "недоглеждането" и непознаването на Балканите от страна на Бущ старши 1992 и затова нямаше как да се оправи работата от раз та даже и от политик от ранга на Холбрук..... но все пак човекът се справи войната спря и работите се оправят от само себе си....

  Нередност?
 • 2
  pesheff avatar :-|
  Пешката
  • - 1
  • + 1

  Лостов го видяхме колко е политик - но наистина защо крещеше срещу Холбрук - човека си каза истината и дори нямаше нищо в ущърб на България в този евентуален изход от войната в македония! Но нали ни управляват предатели вече не се учудвам! Вместо да работим да си защитаваме интересите (като гърци и турци) ние сме първи евро-атлантици! Това ми напомня на 16тата република на ссср-то!

  Нередност?
 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • + 1

  До коментар [#2] от "Пешката": лостов е даскал по политикономика на цоциализъма и живее в населено място без канализация, случайно станал министър председател щото виденката изтърва сапунчето, къде го търсиш да е в час в голямата политика, а и то на нивото на Холбрук, сравняваш к.р с палец май..... бебешки....

  Нередност?
 • 4
  desjardinseli avatar :-|
  desjardinseli

  Щатите бяха обещали и на Милошевич имунитет при условие, че се откаже от политиката, но той не го направи и започнаха да го чернят. Да бъдем по-точни, Балканите бяха сринати из основи от американската война в Европа. Една Европа, която трябваше да се съедини, но непознатите за славяните алчност и коварност на западноевропейците свързани с американската завоевателна политика чрез атлантическия съюз цели 50-сет години, една политика на лъжи и измами доведе до геноцид на Балканския полуостров. Защо беше нужна тя ?
  Заграбили на безценица петролните и газови кладенци в съветеските републики Азербейджан, Русия (при Елцин), Казахстан, Узбекистан, Тюркменистан, още от 1980г. петролните кланове Буш, Рокфелер и Клинтън преначертаха картата на Източна Европа и на Средна Азия. Големите шахматисти превърнаха Балканите и Средна Азия в територии, необходими им, за да прекарат петролопроводите и газопроводите. Проекта на петролопровода Транс- Балкан на АМБО, ще послужи като връзка към петролопродните коридори между Черно море и Басейна на Каспийско море, сърцето на петролните резерви, най-големите, още неексплоатирани. Военизирането на тези различни коридори беше част от проекта на Вашингтон.
  Политиката на САЩ за „защита на трасетата на черните горива” идващи от Басейна на Каспийско море (и пресичащи Балканите) е била определена от сектретаря за енергията на Клинтън, Бил Ридчарсън едва няколко месеца преди бомбардирането на Югославия през 1999г. : Отнася се до енергийната сигурност на Америка ! Това също, да се попречи на създаването на вътрешни стратегически пътища от тези, които не споделят нашата стойност. Ние ще се опитаме да изтеглим тези нови независими страни към Запада.”
  Ето част от текста : „Ние бихме желали да видим зависимостта на тези страни от търговските и политическите интереси на Запада, по-добре отколкото те да тръгнат в друга посока. Ние направихме значителни политически инвестиции в Каспийско море, и това е много важно за нас наведнъж картата на петролопроводите и политиката там да станат както трябва.”

  Нередност?
 • 5
  desjardinseli avatar :-|
  desjardinseli

  Да, Щатите са направили инвестиции в Каспийско море, но дали стойността която заплатиха в страните в Каспийско море е тази, която биха заплатили в страната си ? Не! Те даже не спазиха и законите. В изпратените телеграми от сайта на Wikileaks се отбелязва, че договорите подписани за контрол над петролните и газови находища в Средна Азия не са коректни !
  Дали има цена, с която Щатите могат да заплатят за страданията и тероризма, който създадоха на територията на Балканите ?
  Не се намери нито един журналист, или политик да обясни на българския народ за каква демокрация става дума ! Да каже кой беше Желев, кой беше Костов ? Нека населението разбере как джикадистите, добре обучени в Афганистан от платения от ЦРУ и от НАТО Бел Ладен дойдоха на Балканите, за да се дескридитират демократичните правителства и за да се направят превратите, за да се поставят правителства марионетки. Не се намери един да информира българската нация, че не мюсолманизираното българско население е протестирало в България, а доведените отвън мюсолмани, от Турция и от Афганиста, за да се играе на религиозната основа, за да се раздели нацията ! Щатите измислиха тази религиозна разпра, те изиграха най-жестокия театър на Балканите и го пренесоха в страните в Каспийксо море, за да упражняват контрол над петролните находища.
  Благоприятстващo преговорите за петролопровода АМБО (Албания, Македония, България, петрол), правителството на САЩ директно даде своята поддръжка през Агенцията за Търговия и развитие TDA и Инициатива за развитие на Юг от Балканите (SBDI). TDA подчертава необходимостта Албания, Македония, България „да използуват регионалното взаимодействие върху което би могло да се облегне общественото и частното финансиране (Компанийте на САЩ) изцяло манифестирайки отговорността на правителството на САЩ „за да постави инициативата в действие”
  През юни 1999г., веднага след бомбардирането на Югославия, американските военнни са иззели 500 хектара земеделска земя на юг от Косово в Урешевиц, до границата с Македония, и са започнали конструкцията на Лагера Бондстел, който е проект за конструкция на най-голямата военна база на САЩ от времето на войната във Виетнам. Сега, защо Щатите построиха един така огромен лагер-затвор в Косово ? За да се анализира независимостта на Косово, е важно да се знае,че Косово не е получил независимост или също минимум автономия.
  То ще бъде ръководено от един висш представител и от институции определени от САЩ, Европейския Съюз, и НАТО. Един Вице- Крал, стил от старите колонии, и администратори на Империята ще имат контрол върху вътрешния и външен политическия живот. Това е същото нещо като властта упражнявана от Пол Бремер първите две години по времето на окупацията на Ирак от САЩ. Щатите просто засилиха своя директен контрол в една колония изцяло зависима в самото сърце на Балканите. Но това те направиха и у нас, чрез американския посланик, който непрекъснато се меси във властта и в съдебната власт !
  Един Международен Цивилен Представител (IRC) ще бъде именуван от САЩ и от отговорници от ЕС, за да контролират Косово. IRC ще има пълен и краен контрол върху всички министерства, митници, данъци, съдебна власт, всички съдилища, и затвори.
  Тези Институции и (IRC) ще имат последната дума върху която престъпността може да бъде преследвана и срещу кого ; те биха могли да обърнат или да анулират едно взето решение. Най-големия затвор в Косово се намира в американската база, в лагера Бондстел, където затворниците са задържани без произнесено обвинене срещу тях, без юродически контрол или легално представителство.
  САЩ обяви, че случая с Косово е единствен и, че отделилите се от други държави в Европа и от Балканите не биха се възползували с помощ и с поддръжка от големите сили. „Погрешно е да се гледа на това като прецедент и това не служи за нищо да се види като прецедент” , каза Алежандро Волф, постоянен вице представител на САЩ в ООН. Той може би има право, защото другите отцепници не могат да бъдат привлечени от страна на петролните гиганти.

  Нередност?
 • 6
  stoineff avatar :-(
  Даниел Стойнев

  За Сребреница и избиването на невинни
  http://www.inter-view.info/2011/07/srebrenica-15-godini-po-kysno.html

  Нередност?
Нов коментар