Държава на системи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Държава на системи

Бог, природата или хората са най-отговорни за провала на Хаити?

Държава на системи

Година след земетресението Хаити още е изцяло зависимо от външна помощ. Това вече е политически, не хуманитарен проблем

Огнян Георгиев
3596 прочитания

Бог, природата или хората са най-отговорни за провала на Хаити?

© Reuters


Всички вече знаят, че не е лесно да оправиш Ирак или Афганистан. Но колко трудно може да е да оправиш Хаити? Страната е слънчева, в средата на Карибите, няма лоши съседи, няма етнически конфликти, нито петрол. Няма местни племена, които да воюват срещу международните сили, а местното население би било повече от радостно някой отвън да помогне на островната държава в развитието й. Една година след тежкото земетресение, което разруши Хаити обаче, упражнението по изграждане на държава, в което се оказаха замесени САЩ, ЕС и ООН, отново се оказва трудно и засега неуспешно.

Последиците от бедствието не само не са преодолени, но ситуацията периодично се влошава. В момента над милион хаитяни все още живеят в палаткови лагери, огромна част от хората нямат достъп до канализация и чиста вода, икономиката функционира едва-едва, безработицата на места достига почти 90%, а резултатите от президентските избори в края на миналата година най-вероятно са фалшифицирани и ще доведат до нов политически хаос. В началото на 2011 г., Хаити е държава на системи, която зависи изцяло от парите на донори и от силите на ООН (виж инфографиката).

Хаитиянският журналист Анди Лимонта подчертава пред BBC тъжния контраст между епичното начало на държавността в Хаити с въстание на робите срещу Франция (това е първата "черна" република в света) и мизерното настояще на една почти провалена държава. Как се случи така?

Напаст след напаст...

Голяма част от отговора, разбира се, е в поредицата от фатални събития, които връхлетяха Хаити през миналата година с такава последователност, че малката държава заприлича на мащабно световно упражнение по хуманитарна дейност. След като земетресението с магнитуд 7 по Рихтер удари столицата Порт-о-пренс, разруши стотици хиляди сгради и отне живота на над 220 хил. души, през ноември ураганът Томас мина през острова и доразби живота на онези 1.7 млн. без покрив. В допълнение сред палатковите лагери избухна епидемия от холера - първата в историята на Хаити.

Дори преди бедствието полицията имаше едва 7 хил. служители (за близо 10 млн. население), а след него още по-малко, докато 60% от затворниците избягаха в хаоса след труса. Фермерите в северозападната част вероятно ще изгубят огромна част от оризовата си реколта тази година заради опасения от заразена с холера вода, а тъй като инфекцията най-вероятно е пренесена от непалски миротворци от контингента на ООН, местното население се настрои против международните сили.

"Проблемът ни е в достъпа", каза пред "Капитал" Франсоа Дюбок - представител за региона на европейската генерална дирекция за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи. "За да лекуваме холерата, имаме нужда от достъп. Парите и решимостта ни са там, но ситуацията е трудна." Според него парламентарните и президентските избори в страната миналата година и демонстрациите покрай тях са попречили на хуманитарните операции, тъй като много дейности са замрели в очакване на ново управление.

Възстановяването също върви много бавно - от 500-те хил. души, напуснали палатковите лагери, някои са били прогонени от собствениците на земята, някои са се върнали в полуразрушените къщи, а едва около 100 хил. са преминали във временни приюти. Огромната част от разрушените сгради все още не са почистени - няма нито техника, нито инфраструктура, която да позволи подобно мащабно прочистване. Парите, предоставени от донорите, също не са толкова, колкото се очакваше - едва около 40% от обещаното е дадено.

Координацията между местна власт и международна общност, която става с Временната комисия за възстановяване на Хаити под ръководството на премиера Жан-Макс Белрив и бившия американски президент Бил Клинтън, не работи ефективно, твърди в последния си доклад неправителствената организация Оxfam.

.. и голямата чума

По-голямата драма на малката карибска държава обаче не е свързана с природата, а с политиката. На същия остров се намира и Доминиканската република, която е с близо 60 места пред съседа си в индекса на човешко развитие на ООН. Единствената причина за провала на Хаити са управниците му, които през последния половин век са или диктатори, или популисти, управляващи в интерес на много малък елит.

Дори преди земетресението показателите на Хаити бяха потресаващи и разделението между много бедни и много малко богати беше чудовищно. Над 70% от населението оцеляваше с под 2 долара на ден, а над половината - с под 1. Износът стигаше едва 10% от БВП, при това в държава, която се намира близо до САЩ, може да изнася безпрепятствено по море и има законови облекчения от американския Конгрес за текстилната си промишленост. Това е резултат от почти пълната липса на адекватна инфраструктура - още през 2004 г. едва 5% от пътищата са се намирали в добро състояние. Ако сега достъпът до чиста вода и канализация е труден, то той не е бил по-лесен и преди: от 1989 г. до 2007 г. процентът на хората с такъв достъп се е вдигнал от 52 на едва 57%. През 2002 г. Хаити бе обявено за втората най-корумпирана страна в света, а през 2004 г. дойдоха "сините каски" на ООН, защото правителството де факто изгуби контрола върху страната.

"Колкото и тежко да беше земетресението, то не беше най-големия проблем на Хаити, каза пред "Капитал" комисарят по международно сътрудничество и хуманитарна помощ Кристалина Георгиева. Най-големият проблем беше отсъствието на развитие и на институции, които да помогнат на страната да върви напред. Буквално всички, с които говорих след труса - и пострадали, и нашият екип, ми казваха "не давайте пари на правителството, то не може да се справи". Това значи, че ние имаме много важната задача да помогнем за едно управление, което да е достойно за гражданите им, което не само да реши последствията, но и да подобри условията на живот. Това изисква много време."

Тя разказва как, когато пристигнала за първи път, видяла в един от лагерите дълга опашка от хора пред лекарския кабинет. "Попитах защо има толкова много болни. Отговориха ми, че не са болни - просто никога в живота си не са виждали лекар."

Да крепиш кули от карти

Това се оказа капанът, в който мнозина подозираха, че ще попаднат международните организации - идвайки да помогнат на пострадалата нация, те сега няма как да я оставят на собствената й съдба, без да помогнат и за изграждането на институции, които да подкрепят развитието. Колко трудно ще е това, стана ясно и от изборите - дори в тази най-тежка година изборният резултат е бил манипулиран. Тази седмица Организацията на американските държави призова за отстраняване на Джуд Селестин от втори тур на президентските избори, тъй като е имало мащабни фалшификации в негова полза.

"Неспособността на хаитянското правителство да се справи с урагани, земетресения и вътрешни конфликти не е следствие само от бедността на страната и няма да бъде поправено с изливането на пари, независимо колко щедро", заключават в мащабното си проучване на страната експертите от "Ранд". "Бедността всъщност, както и слабостта на властите, е продукт на политическата култура. Затова всяко усилие да бъде изградено едно по-силно и устойчиво Хаити, ще зависи не от външната помощ, а от промяната на тази култура." Предвид изборите този проблем ще продължава да е там дори когато (или ако) извозването на бетонните отпадъци приключи.

Всички вече знаят, че не е лесно да оправиш Ирак или Афганистан. Но колко трудно може да е да оправиш Хаити? Страната е слънчева, в средата на Карибите, няма лоши съседи, няма етнически конфликти, нито петрол. Няма местни племена, които да воюват срещу международните сили, а местното население би било повече от радостно някой отвън да помогне на островната държава в развитието й. Една година след тежкото земетресение, което разруши Хаити обаче, упражнението по изграждане на държава, в което се оказаха замесени САЩ, ЕС и ООН, отново се оказва трудно и засега неуспешно.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Е да, ама Кристалина е комисар на годината, а САЩ продават демосрация от Мароко та чак до Иран, а хаитяните, хаитяните кучета ги яли.... сами пишете няма петрол!

 • 2
  jj avatar :-|
  J.J.

  Истината е проста: и преди земетресението, и след, Хаити си остава една от най-бедните държави в света с изключително много корупция и никакви адекватни държавни структури. Нито земетресението е причината за това, нито липсата на чужда помощ. Затова преди да се наливат пари и т.н., трябва да се мисли!

 • 3
  sinbad avatar :-|
  Сандокан

  Ало автора, или сложи Хаити в среден род, както обичате да говорите в провинцията или поправи прилагателното в женски род.

  Що за журналя? Редактори няма ли в е-изданието?

  ПП Може да добавиш и един съюз "а" пред отрицателното "не" за да избегнеш фрагментацията.

  ППП Ако го поправиш може и да прочета какви си ги дробил след заглавието.

 • 4
  jiggy avatar :-|
  jiggy

  Единственият проблем на Хаити са хаитяните. Ако те не си създадат действаща държава, няма кой да го направи вместо тях.

 • 5
  ajsajder avatar :-|
  ajsajder

  Бог, природата или хората са най-отговорни за провала на Хаити?
  -----------------------------------------
  Хаити,преди "революцията" когато негрите се "освобождават" избивайки белите на острова се е смитало за Антилската Перла на Франция..
  Свободата си има цена-не са френска колония,а са освободени-да се оправят!

 • 6
  cashe avatar :-(
  Aleko

  Неприятна е ситуацията със Хаити и за съжаление не виждам изход. Ще минат много много години докато хаитяните разберат , че трябва да се работи и произвежда. Но първо трябва да дойдат на власт хора със морал и желание за по-добро бъдеще.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.