Революция с аромат на жасмин

Един автократичен режим в арабския свят беше свален с улични протести. "Тунизийският сценарий" е новият кошмар на деспотите в Близкия Изток

Двайсет и три години след като безкръвният "жасминов преврат" доведе на власт в Тунис Зин ал Абидин бен Али, той бе свален с "жасминова революция". Така в страната, която за 45 години независимост е имала само двама държавни глави, сега за 48 часа смени цели трима президенти. След скоростното бягство на Бен Али в Саудитска Арабия, неговият приближен и премиер Мохамед Гануши се опита да поеме властта и за кратко успя. Все пак въпреки революционния хаос конституционните разпоредби бяха спазен и на президентския пост като изпълняващ длъжността бе въдворен председателя на парламента Фуад Мебаза.

На фона на нестихващите вече близо месец бурни протести, днес Гануши обяви състава на новото "правителство на националното съгласие", което трябва да подготви страната за извънредни президентски избори след 60 дни. Ключовите министри на отбраната, външните и вътрешните работи запазват постовете си, в кабинета влизат няколко представители на опозицията, а Министерството на информацията се разпуска. Премиерът съобщи също така, че всички политически затворници ще бъдат освободени.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се