Нито партньори, нито съперници

Срещата на Барак Обама и Ху Дзинтао показа, че проблемите между САЩ и Китай са далеч по-големи от липсата на директна комуникация

Когато Ху срещна Барак - недоверие, безпокойство и много теми за разговор
Когато Ху срещна Барак - недоверие, безпокойство и много теми за разговор    ©  Reuters
Когато Ху срещна Барак - недоверие, безпокойство и много теми за разговор
Когато Ху срещна Барак - недоверие, безпокойство и много теми за разговор    ©  Reuters

Парадоксално, но колкото повече Вашингтон се опитва да подобри отношенията с Пекин, толкова по-явни и дълбоки стават противоречията между двете суперсили. Пищните церемонии, с които бе посрещнат през изминалата седмица президентът Ху Дзинтао в Белия дом, не можаха да скрият нито американската нервност, нито китайската неотстъпчивост. Съвсем очаквано визитата донесе малко реални резултати. Може би най-важният от тях, по ироничната забележка на почетния председател на Council on Foreign Relations Лесли Х. Гелб, бе да демонстрира, че и двете страни са твърди в своите позиции: Америка - че ще настоява твърдо по икономическите въпроси и човешките права, Китай - че още по-твърдо няма да отстъпи.    

Китай и Америка днес са в странната ситуация да са като скачени съдове в икономическата сфера и да си противоречат в почти всички други. Двата колоса не са изправени пред прага на нова Студена война, но липсата на работещо партньорство помежду им със сигурност повишава напрежението в международните отношения и утежнява не една световна криза. Въпреки разтръбената новина за сключените сделки на закупуване на самолети Boeing и други американски стоки на стойност 45 млрд. долара, при обсъждането на по-важните въпроси като стойността на юана и човешките права президентът Ху не отстъпи и на милиметър. САЩ виждат в ниските нива на валутата нечестна практика, оскъпяваща изкуствено американските стоки и поддържаща рекордния търговски дисбаланс между двете страни от 270 млрд. долара. Пекин от друга страна подозира в предложенията на Вашингтон за диалог по проблемите на човешките права едва прикрити опити за ограничаване на китайската роля в голямата политика.  


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал