Бунтовете в Египет следват тунизийския пример

Дали Тунис отключи ефекта на доминото в Близкия Изток?

Националният ден на полицията в Египет - 25 януари, бе отбелязан с протести, в които се включиха над 80 хил. египтяни.
Националният ден на полицията в Египет - 25 януари, бе отбелязан с протести, в които се включиха над 80 хил. египтяни.
Националният ден на полицията в Египет - 25 януари, бе отбелязан с протести, в които се включиха над 80 хил. египтяни.
Националният ден на полицията в Египет - 25 януари, бе отбелязан с протести, в които се включиха над 80 хил. египтяни.
Според скорошно проучване, около 100 хиляди египтяни са мислели за акт на самозапалване в знак на протест срещу бедността.

Националният ден на полицията в Египет - 25 януари бе отбелязан с протести, в които се включиха над 80 хил. египтяни. Вдъхновени от популярния вече бунт в Тунис, младежите, организирали протестите, съобщиха, че ще отбележат "деня на революцията срещу мъченията, бедността, корупцията и безработицата".

Първите последици от въстанието в Тунис се появиха миналата седмица, когато в Египет се подпалиха няколко души, опитвайки се да го извършат пред парламента и министерския съвет. Действията им несъмнено са повлияни от примера на Мохамед Бузизи, човекът, който запали фитила на демонстрациите в Тунис и изгони президента Бен Али след 23-годишно управление. Тази седмица, с помощта на социалните мрежи Twitter и Facebook, организираните протести вече придобиха много по-голям размах.

Има ли предпоставки за бунтове в Египет?

Първите сериозни признаци на общественото недоволство се появиха още миналата година, когато полицаи убиха жестоко младеж, дошъл да види роднините си в Кайро. Името му, Халед Саид, стана нарицателно за полицейската бруталност, характерна за властта на Хосни Мубарак, а смъртта на момчето доведе до създаването на бунтовни настроения.

Опозицията в Египет също не бива да се пренебрегва. За разлика от Тунис, в Кайро има действаща опозиция, сред чиито лидери са Айман Нур и Мохамад Барадей - бившият шеф на атомната агенция. Заради силното си име и стабилна репутация, Барадей не може да бъде репресиран от режима на Мубарак, още повече, че Барадей има подкрепата на САЩ и арабските страни, съответно и на обществото. Не такава съдба има Айман Нур, който едва миналата година излезе от затвора, пак не без помощта на външния опозиционен натиск. 

От 80 милиона души население, почти половината живее в бедност или на прага на бедността, като според ООН много хора от ниските съсловия живеят с по два долара на ден. Лошото качество на образованието и високата безработица образуват огромната пропаст между властта и общество, в която може да падне режимът на Хосни Мубарак. А основания за притеснения сред управляващите има достатъчно.

Първоначално правителството омаловажи опитите за самозапалване, като премиерът Ахмед Назиф заяви пред репортери в понеделник, че тези, които са извършили това деяние, са водени от "лични проблеми". От миналата седмица до днес, не минава ден без опит за самозапалване. Според скорошно проучване, около 100 хиляди египтяни са мислели за акт на самозапалване в знак на протест срещу бедността. Фактите са потресаващи, имайки предвид, че става дума за 2010 година - време, в което режимът на Мубарак всячески се опитва да намали недоволството.

В този контекст, днешните протести на младежите са повече от важни за проследяване. От началото на демонстрациите, телевизия Al Jazeera проследи движението на активистите по улиците на Кайро. Това сякаш даде и възможност хората да се почувстват по-сигурни в исканията си, тъй като пред камерите на пресата, особено на Al Jazeera, полицията не смее да показва другото си лице. Още вчера, организаторите на протестите заявиха, че не са по-малко от Тунис и ще докажат, че в Египет може да има промяна, въпреки страха от репресии. На самата страница на протеста във Facebook има указания за хода на протеста, да бъде мирен и да не се стига да сблъсъци. Такива имаше, но само на отделни улици, главно с активисти на единствените легални партии, които не подкрепят Мубарак - либералната Wafd и опозиционната Al Ghad. На 25 януари бе дадено началото на протести срещу властта в Египет. Само за този ден бяха разпространени над 150 000 листовки с призиви към хората да излязат по улиците и да протестират срещу политиката на Хосни Мубарак и неговия кабинет.

При всички положения, ако властта иска да запази своите привилегии, в никакъв случай не бива да си затваря очите за проблемите на обществото. В противен случай, бунтът в Тунис ще се пренесе и по улиците на Египет.

Пълния текст можете да видите тук

Фотогалерия: Гневът на египтяните

1 2 3 4 5 6 7 8 9
Цялата галерия
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 2
  jamal avatar :-|
  jamal

  айде после след Египет и Кадафи да пада!!!

 • 3
  desjardinseli avatar :-|
  desjardinseli

  Наскоро прочетох за предвидената програма на САЩ да осигури контрол над арабските страни (както направиха у нас), като Тунис, Мароко..., вероятно вече програмата за превратите е в ход. Сега ще пуснат МВФ, Световната банка и Международната Търговска Организация и ще потопят тези страни в криза. И все пак, искрено се надявам да не успеят. Тази програма е част от Новия Межународен Ред.

 • 4
  dimiterptsvetkov avatar :-?
  uran

  Това да не са някакви оранжево-ислямски революции?

 • 5
  ruslantrad avatar :-|
  Ruslan Trad

  До коментар [#4] от "uran":

  Не,не са ислямистки революции,макар да е разбираем западният страх от подобно развитие. В случая,както с Тунис,става дума за протест на младото население, на което му е омръзнало от режими. Може да се каже,че се наблюдава възраждане на арабския национализъм,който бе притиснат от ислямизма. Смятам,че в момента (а и скандиранията са такива) не става дума за нищо религиозно.

 • 6
  garga_ro6ava avatar :-?
  A.K

  До коментар [#5] от "Ruslan Trad":

  Точно за религиозно става дума. И в Тунис както сега и в Египет стриктните мюсулмани излизат да протестират , нищо че от тях има доста млади.В Тунис ако забелязваш след като изгониха президента нищо не се смени и няма да се смени към да кажем демокрация. Останаха си почти същите министри а ако се смени някой ще е от ислямизирани тикви.Мубарак е мюсулманин но комунист и подкрепян от САЩ , защото всички са наясно какво ще е ако е друг не като него.Сега президента си прави каквото иска в държавата но слуша американците , дойдат ли промитите ислямизирани мюсулмани прекланящи се пред Саудитска Арабия , с Египет е загубено както с целия район там и влиянието на САЩ. Хубаво е да се сменят режимите но към нещо по-добро , не към модела Ливан и Сирия.

 • 7
  npaine avatar :-|
  NPaine

  Най-голямата трагедия за хората в северните африкански страни ще бъде ако един тираничен режим, бъде заменен с друг такъв само че ислямистки.

  Да не говорим, че в чисто политически план Средиземноморието, а и цяла Европа ще бъдат изключително сериозно засегнати.

  Предстоят интересни времена, ако ме питате мен.

 • 8
  manager avatar :-|
  Зам. Директор

  Не бойте се, другари! Всичко е ъндър кънтрол.

  Това се революцийки, които НЯМА да променят света!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход