Наричана още Лорена

Една румънка с кодово име и досие в Секуритате показва колко се е променила НАТО

"Преди 21 години би било немислимо някой като мен да работи в НАТО." Така започва разговорът на "Капитал" с Оана Лунджеску, новият говорител на алианса. В над 60-годишната история на организацията тя е първата представителка на нежния пол и първата източноевропейка, която застава на този пост. Назначаването й е символ на това колко се е променила НАТО.

"Всъщност алиансът е много по-малко доминиран от мъже, отколкото изглежда на пръв поглед. Моята заместничка също е жена - Кармен Ромеро, бивша колежка от испанската агенция EFE. Има още няколко изключително силни дами в редиците на НАТО - посланиците на Великобритания и Франция, както и министрите на отбраната на Дания, Литва, Норвегия, Словения и Испания", допълва Лунджеску. Тя със задоволство цитира резолюция 1325 на Съвета за сигурност на ООН. При­е­тият на 31 ок­том­в­ри 2000 г. документ признава ролята на же­ните в раз­ре­ша­ва­нето на кон­ф­лик­ти и безспорно стана причина мно­го дами да пре­о­до­ле­ят видимите и невидимите ог­ра­ни­че­ни­я­ и да за­е­мат длъж­нос­ти, тра­ди­ци­он­но по­ве­ря­ва­ни на мъ­же. "НАТО гледа изключително сериозно на тази резолюция. Ролята на жените не е само в щабквартирата, но и във водещите операции и мисии на НАТО по света", допълва Лунджеску.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  jj avatar :-?
  J.J.
  • + 6

  "Заради натиска на Секуритате през 1985 г. Оана заминава за Германия при майка си. Малко след това започва журналистическа кариера в румънската секция на Би Би Си в Лондон."
  Нещо тук не ми се връзва. Как точно е напуснала Румъния и е отишла да живее при майка си? Къде точно, в ГДР или в Западна Германия? Ако емиграцията в изтока е била възможна, то във Лондон или Западна Германия по легален път е било напълно невъзможно, още повече пък за румънка. Всички знаем как се е емигрирало едно време: или чрез бягство или с връзки и вид мисия. Ако е второто, блазе му на НАТО...

  Нередност?
 • 2
  k_ avatar :-|
  k_

  По всички критерии на нашите ДС милиционери тая румънка отказвайки да работи за Секуритате се явява нещо като народен враг на родината, предал световното революционно движение по ръковдството на КПСС и винаги трябва да се има едно наум с нея.

  Нередност?
 • 4
  marin avatar :-|
  Марин
  • + 4

  Заглавието на статията е доста двусмислено. Хрумна ми следният израз за България:

  Наричан още Гоце
  Един българин с кодово име и досие в ДС показва колко се е променила НАТО ...

  Нередност?
Нов коментар