🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съседи с много възможности

Защо ЕС трябва да предложи план "Маршал" за Северна Африка и Близкия изток

Либийският град Бенгази - люлката на революцията срещу Муамар Кадафи
Либийският град Бенгази - люлката на революцията срещу Муамар Кадафи
Либийският град Бенгази - люлката на революцията срещу Муамар Кадафи    ©  Reuters
Либийският град Бенгази - люлката на революцията срещу Муамар Кадафи    ©  Reuters

През 1947 г., разкъсаната от война Западна и Южна Европа получи най-добрия подарък, който САЩ можеха да й направят - финансов план, който не само да я възстанови политически и икономически, но да й даде бъдеще и самочувствие. Т. нар. план "Маршал" (по името на държавния секретар Джордж Маршал - бел. ред.) беше мащабна програма за модернизация на икономиките и създаде онези съвместни институции, които белязаха началото на европейската интеграция. Резултатите му надминаха всички очаквания, а наследството му може да бъде усетено и днес.

Близкият изток и Северна Африка сега се намират в подобно състояние на несигурност, след политическите бунтове и дълбоките социални промени там. Ето защо, ако искаме процесите на възстановяване да се случат и да доведат до регионална стабилност и сигурност, е необходим също толкова мащабен пакет за помощ.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  shristov avatar :-|
  shristov
  • + 15

  При цялото ми уважение към автора, в статията му има фундаментална грешка - допускането, че северно-африканските страни са на това ниво на развитие, на което са били западните страни преди 65 години.

  Лично моето дълбоко убеждение е, че хората учат уроците си само по трудния начин. Няма бърз път от племенния строй и ислямския фундаментализъм до развитото общество. Грешка е да се мисли, че сегашните бунтове са резултат от узряването на хората - просто те са гладни, бедни, млади и много на брой. И го знаят.

  За голямо съжаление, освен това, арабите не вярват на европейците. За тях ние продължаваме да бъдем кръстоносците - неверници, които искат да унищожат културата и обществото им. Ситуацията през 1947 г. е съвсем различна, защото американците се възприемат като родствена и близка култура, която иска да помогне.

  Да не забравяме и че Планът Маршал всъщност представлява предоставяне на огромни *заеми* - нещо, което просто не е приложимо за страни, в които идеята за държавност е твърде обща и размита. Кое точно либийско племе ще връща заемите ... и кога? Как ще изработи тези пари, с какъв продукт? Само петролът не стига. В Европа след Втората Световна е лесно - ясно е, че хората искат да възстановят обществата си, ясно е, че знаят как и могат да го направят бързо.

  А в Северна Африка? Някой вярва ли истински, че там скоро ще има солидна икономика, а не безкрайно мъчително и несигурно възстановяване и чак след това - почти незабележимо развитие? Откъде ще дойде политическата класа, която ще управлява тези общества? А образованите хора, които ще могат да създават конкурентно-способни продукти? А кой ще намери пазарите за тях? И как европейските политици ще убедят гражданите си, че трябва да наливат огромни суми в толкова несигурно начинание, което на всичкото отгоре ще даде резултати след поне две поколения?

  Да, промени ще има и да, Европа може и ще е най-добре за самата нея да помогне. Чак аналог на план Маршал, обаче ... нека бъдем по-реалистични. Да си винаги там, когато те потърсят и да помагаш безвъзмездно (с разумни суми) е много по-сигурен път към бъдеща демократична и сигурна Северна Африка.

  Нередност?
 • 2
  vat69 avatar :-|
  Dwight Schrute
  • + 6

  До коментар [#1] от "shristov":

  Извънредно правилно! И аз съм на мнение, че случващото се е продиктувано единствено от глад, мизерия и липса на перспективи, а не от социално осъзнаване и някакво желание за принципно различно общество. Самата истина е, че тези общества има да извървят сами още дълъг път и е спорно дали инвазивна помощ от ЕС е най-доброто за тях. Както все още не съм удебен, че България трябваше да бъде приета в ЕС - съвсем не сме за там все още.

  Нередност?
 • 3
  1951 avatar :-@
  1951
  • - 1
  • + 7

  Хайде стига с тоя ш*бан алтруизъм!
  Повече от тия закъсали арабски държави са пълни с природни богатства и имат хилядолетна история. От какъв зор, аз/ние да ги спасяваме? Населението там не е израснало за да има демократично управление, а ние трябва да им бутаме пари. Колкото заемите на НРБ изградиха социализъм в Африка, толкова и заемите на ЕС ще направят демокрация и нормална пазарна икономика при арабите.

  Нередност?
 • 4
  dgdimitrov avatar :-?
  Quo Vadis?
  • + 2

  За реализиране плана "Маршал" САЩ използуваха натрупания огромен финансов ресурс след края на втората световна война. Определено не виждам откъде ЕС ще намери тези средства

  Нередност?
 • 5
  xon2003 avatar :-|
  Starsky

  ей, да! Малко им е на германците, че издържат цяла източна Европа, ами сега и Африка! Как не се сетихме по-рано!?

  Нередност?
Нов коментар