На Запад, но не в рая
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

На Запад, но не в рая

В едно от помещенията на граничната полиция в Тихеро хората са принудени да спят на пода до тоалетните

На Запад, но не в рая

Лекари без граници рисуват стряскаща картина на ежедневието в центровете за нелегални имигранти в Гърция

7282 прочитания

В едно от помещенията на граничната полиция в Тихеро хората са принудени да спят на пода до тоалетните

© Julia Kourafa, Лекари без граници


В Европейския съюз е подсъдно да държиш куче в пространство, по-малко от половин квадратен метър. Заловените нелегални имигранти в граничния район Еврос край гръцко-турската граница обаче са принудени да живеят на тясно в продължение на седмици и дори на месеци, разказват от международната неправителствена организация "Лекари без граници". От миналия декември неин екип помага на място на задържаните бежанци. Писмо на един от тях е публикувано на интернет страницата на организацията. В него пише: "Държат се с нас като с животни, по-лошо, отколкото с животни." Името, националността и центърът, в който е задържан авторът на писмото, не се упоменават поради деликатната ситуация, в която се намира той или тя.

Вече около 1000 имигранти обитават четирите центъра в Еврос, но само един от тях - този край пограничното гръцко селце Филакио, е пригоден за целта. В седемте му стаи има отопление, много тоалетни и легла с матраци, казват от "Лекари без граници". По проект неговият капацитет е за 220 души, но в момента вътре живеят почти 600 човека. Въпреки това ситуацията им е по-добра от тази на попадналите в останалите три центъра в селата Тихеро, Суфли и Ферес. Това всъщност са офиси на граничната полиция, в които в момента се държат нелегални имигранти. Всеки от тях е с капацитет от 35-40 човека, но сега ги обитават по около 160 души.

Те нямат легла и нерядко

Спят направо върху бетонния под

при минусови температури и често липсващо отопление. В действителност за нормално спане не може да се говори - стаите са толкова претъпкани, че хората вътре нямат място да изтегнат телата си нормално. В един от центровете, където двете тоалетни така или иначе са недостатъчни, едната е била покрита с картони, за да може също да се използва като спално помещение. "Хората се бият помежду си. Толкова много сме вътре, че не можем да се движим, да дишаме", пише още в писменото си свидетелство безименният имигрант. Думите му, изглежда, не са пресилени. "Ако натъпчете тези хора в много малко помещение, само по себе си това е като мъчение. Може би не е активно мъчение, но е пасивно такова", отсича пред "Капитал" Танасис Спиратос, координатор на тима на "Лекари без граница" в Еврос.

Проблемът с бежанците не е нов. Гърция е имала на разположение месеци, за да намери разрешение на въпроса с подходящ център за тези хора. Една от теориите, които обикалят пространството в граничния район, е, че властите не искат да им създадат по-добри условия на живот, за да обезкуражат нови кандидат-имигранти да поемат към страната. Спиратос обаче лично за себе си е убеден, че отговорните институции просто "са се загубили в бюрокрация и неефективност".

Всяка сутрин в 8 ч. екипът на "Лекари без граници" се събира в лобито на малък хотел в Суфли, за да планира предстоящата през деня работа и да обсъди видяното в центровете през предишния ден. "Грижете се за себе си. Много е важно да останете в добро душевно здраве", предупреждава един от по-опитните членове на групата. Основното задължение на тима са прегледите на физическото здраве на задържаните. "В Суфли и Тихеро изобщо няма държавни лекари за имигрантите", казва Спиратос. Онези, които имат нужда от по-сериозно лечение, се изпращат в местни болници. Често в зимните месеци това са хора с премръзнали крайници от прехода през турско-гръцката граница. "Всеки ден имаме по около четири такива случая", споделя друг член на тима, който пожела да остане анонимен, понеже не е оторизиран да дава официални изявления.

Възпаления на дихателните пътища, стомашно-чревни и кожни инфекции са най-често срещаните заболявания сред имигрантите в центровете "заради лошите условия на живот", пише в призив на "Лекари без граница" за незабавно действие от страна на гръцките власти. Психическото здраве на бежанците е също сериозно разклатено заради стреса, на който са подложени, и те често страдат например от необясними болки в някоя част на тялото, разказват лекарите. "Ако ги изведеш от килията за половин час и си поговориш с тях за пет минути, започват да пърхат щастливо като птички и всички болежки им минават", установил е Спиратос. В екипа му има и психолог.

Понеже в центровете има

Недостиг на лекарства

екипът му също така раздава медикаменти. "Освен медицинската работа осигуряваме и някои други неща за тези хора, които смятаме необходими за оцеляването им", обяснява полевият координатор на "Лекари без граници". В списъка с такива предмети влизат спални чували, чорапи, ръкавици, шапки и хигиенни продукти от първа необходимост като сапун, паста и четка за зъби. "Като излязат от реката (Марица, по която минава гръцко-турската граница - бел. ред.), тези хора обикновено са в лошо състояние. Мокри и кални са. Замръзнали, ако е студено. До центровете за задържане има - да ги наречем, други помещения, в които ги настаняват. Но в Тихеро и Суфли тези помещения са отворени и бежанците няма къде да стоят на топло. Това е открито място - само заслон с покрив отгоре. Понякога имигрантите могат да останат там четири дни - ако е събота и неделя например, докато европейската гранична агенция FRONTEX дойде да помогне с регистрацията им", разказва Спиратос. Само преди дни температурата в района на Еврос е паднала до минус 8 градуса.

Веднъж попаднали вътре в центровете, те не могат да излязат навън със седмици и понякога с месеци. Неотдавна след опит за бягство на имигранти охраняващите ги полицаи били наказани с отстраняване от работа и намаляване на заплатите за няколко месеца. Голямата персонална отговорност, която носят униформените, ги кара да са изключително предпазливи и за да се презастраховат срещу всякакви рискове - те просто не пускат никого навън дори за разходка под охрана в двора на центровете.

Понеже в помещенията няма място за хората да се подредят на опашка

Храната им се подбутва през вратата

в кутии и кандидат-бежанците сами трябва да се грижат за раздаването й, казват от екипа на "Лекари без граници". До тях са достигнали разкази за сформирани групи от онези, които са в центровете по-отдавна. Те обсебвали дневните дажби на останалите и ги принуждават да плащат за всеки къс хляб. "Имаме оплаквания, че хората не се хранят нормално. През някои дни ядат, през други не", казва Спиратос. Продавали се места за спане, дрехи и дори безплатните медикаменти, които получават.

"За щастие жените са отделени от другите. Направиха място във Ферес - голяма стая, в която държат всички жени, но това място е без отопление, без тоалетни... Много е студено", продължава координаторът на екипа доброволци. Вече повече от 50 жени живеят на това място, казва той. Има и друго помещение - за семейства с деца. Останалите млади кандидат-бежанци на по 15-16 години обаче са на едно място с възрастните и до "Лекари без граници" са достигали истории за насилие над тях. По-възрастните бежанци карали тези практически още деца да им перат дрехите или пък им вземали облеклото и обувките, които после продавали. "А не знаем нищо за сексуално насилие", казва Спиратос и добавя: "Може би не искат да говорят. Може би имат нужда от психологическо лечение и от това да се изгради доверие между тях и психолога, за да започнат да говорят."

"Това е нехуманна ситуация", отсича Спиратос за цялостното положение в четирите гръцки центъра за нелегални имигранти край турската граница. Там след миналогодишния пик, когато 300 души бяха залавяни от гръцките полицаи ежедневно, броят им сега е намалял до около 15-ина на ден, казват граничните власти. Потокът обаче не е спрял напълно и нови попълнения непрекъснато прииждат към центровете. Мястото в тях очевидно не стига и в момента се обсъжда ремонтът на сграда в граничното градче Орестиада, която да приюти 3000 имигранти. Местните жители обаче са против това. Както и срещу идеята пришълците да се настаняват в огромен кораб, който да акостира в Егейско море край брега на град Александруполис. Подобно отношение към имигрантите, казват, би било нехуманно.

Веднъж попаднали вътре в центровете, бежанците не могат да излязат навън със седмици и понякога с месеци.
Фотограф: Julia Kourafa, Лекари без граници
Освен медицинската работа, Лекари без граници осигуряват на имигрантите и някои други неща, които смятат необходими за оцеляването им като спални чували, чорапи, ръкавици, шапки и хигиенни продукти 
Фотограф: Julia Kourafa, Лекари без граници

В Европейския съюз е подсъдно да държиш куче в пространство, по-малко от половин квадратен метър. Заловените нелегални имигранти в граничния район Еврос край гръцко-турската граница обаче са принудени да живеят на тясно в продължение на седмици и дори на месеци, разказват от международната неправителствена организация "Лекари без граници". От миналия декември неин екип помага на място на задържаните бежанци. Писмо на един от тях е публикувано на интернет страницата на организацията. В него пише: "Държат се с нас като с животни, по-лошо, отколкото с животни." Името, националността и центърът, в който е задържан авторът на писмото, не се упоменават поради деликатната ситуация, в която се намира той или тя.

Вече около 1000 имигранти обитават четирите центъра в Еврос, но само един от тях - този край пограничното гръцко селце Филакио, е пригоден за целта. В седемте му стаи има отопление, много тоалетни и легла с матраци, казват от "Лекари без граници". По проект неговият капацитет е за 220 души, но в момента вътре живеят почти 600 човека. Въпреки това ситуацията им е по-добра от тази на попадналите в останалите три центъра в селата Тихеро, Суфли и Ферес. Това всъщност са офиси на граничната полиция, в които в момента се държат нелегални имигранти. Всеки от тях е с капацитет от 35-40 човека, но сега ги обитават по около 160 души.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  redhot avatar :-|
  redhot

  Откъде имат по 1500 еуро да платят на каналджиите, като са толкова зле?

 • 2
  jackdaniels avatar :-|
  jackdaniels

  тия сърцераздирателни статии вече звучат наивно. колко милиона бежанци е приела Европа? колко от тях никога не са работили ами само се молят и дърпат социални помощи за пет жени и дванайсе деца? колко от тях след две поколения в Европа още живеят в средновековието?
  защо не им помагат от Саудитска Арабия? колко пари дават за изкуствени острови и ски писти в пустинята? защо техните братя нямат пари да им помогнат а имат пари да строят хиляди джамии за милиони из цяла Европа?

 • 3
  slonsco avatar :-|
  slonsco

  Ясно е че не може всеки ,който поиска да се заселва в Евросъюза.Трябва да се направи сериозна инфомационна кампания в страните източници на нелегални емигранти,включително с позициониране в сериали ,филми и по всякакъв начин.Хората да знаят,че тук не ги чака приличен стандарт и щедра социална система а задържане и екстрадация. С парите които дават на трафиканти,могат спокойно да започнат малък частен бизнес или да придобият квалификация,която ще им даде възможност да се възползват от програми за привличане на квалифицирани специалисти.И да се криминализира трафика на хора включително и приготолвението към трафик,независимо къде е извършено.Трафикантите в затвора.За дълго.

 • 4
  maznio avatar :-|
  str2sarcasm()

  Сега, когато прекрачихме тази граница, когато сме част от този съюз, който тези хора смятат за спасение от нарушенията на човешките си права в родните им земи, е много лесно да се говори за граничен контрол, спиране на трафика на хора, затвор за каналджии и т.н.

  Обаче това е грешка, защото лекува симптоми, а не подлежащият проблем. Дори и трафикът на политически или икономически бежанци се базира на пазарния принцип: когато има желаещи да емигрират нелегално (поради липса на алтернативи), ще има и предлагащи услугата "трафик на хора".

  Не казвам, че граничният контрол е излишна дейност или че тези бежанци трябва да бъдат оставяни да влизат свободно в страните от ЕС. Трябва да се работи целенасочено за подобряването на условията на живот в страните-източници на бежанци.

  А междувременно няма да е зле да се подобрят условията на живот в тези "лагери".

 • 5
  thermobee avatar :-|
  Thermobee

  Никого не е канила Европа... Да се оправят...

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  slonsco avatar :-|
  slonsco

  До №4 Какво предлагаш. Да оправим света,струва ми се невъзможно или да допуснем тия да скапят Евросъюза и да не е толкова привлекателен,за съжеление възможно,че и вероятно.Имигрантите са в по-голямата си част икономиески или по-лошо социални т.е в най малко лошия случай идват да работят и живеят при по-добри условия,в по-лошия и масов случай да живеят за сметка на сациалната система ,че и да оказват политически натиск да се съобразяваме с тях.Защо няма бежанци от Саудитска арабия,Кувейт и подобни след ката и там положението с човешките права и демокрацията,както ги разбираме ние не е цветущо.А за пазарния принцип си прав.За това антиреклама на трафика и сатанизиране на трафикантите-намалява търсенето.Затвор и конфискация на имуществото намалява предлагането.И даване на бежански статут,синя карта и полицейска закила при нужда за тези съдействали за залавянето на трафикантите -увеличава риска и намалява привлекателността на бизнеса и разстройва доверието между участниците и цялата система.

 • 7
  bluepower avatar :-|
  Тони

  А може би трябва да ги настанят в хотели, от веригата ХИЛТЪН например? Всичката тая измет- обратно, от където е дошла!!!

 • 8
  maznio avatar :-|
  str2sarcasm()

  До коментар [#6] от "slonsco":

  Ами така е. Не е чудно, че хора бягат от война, глад и опресия. Резултат от десетилетия глобална политика.

  "За това антиреклама на трафика и сатанизиране на трафикантите-намалява търсенето."
  Това ужасно много ми звучи като един от методите за борба с наркотиците. А виж те колко са популярни. Плюс това MTV го правят от години.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK