Па(к)това ситуация

Плановете на Германия и Франция за "икономическо правителство" на еврозоната крият рискове и не предлагат лекарство за кризата

Саркози и Меркел: големите невинаги се налагат
Саркози и Меркел: големите невинаги се налагат
Саркози и Меркел: големите невинаги се налагат    ©  reuters
Саркози и Меркел: големите невинаги се налагат    ©  reuters

Ако ви обзема скептицизъм при споменаването на думите "ЕС" и "пакт" в едно изречение, това е съвсем разбираемо. Пактът за стабилност и растеж, приет през 1997 г. и съдържащ основните правила за поведение на страните, приели еврото, не успя да изпълни нито една от заявените в името си цели. Еврозоната съвсем очевидно не може да се похвали нито с особена стабилност, нито със завиден растеж.

След този опит може би не е чудно, че "пактът за конкурентоспособност", лансиран от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози като лекарство за кризата в Европа и профилактика срещу бъдещи подобни драми, не се радва на особена популярност. Освен това обаче той крие и рискове. Например, че може да затвърди и официализира и без това съществуващото разделение в ЕС между страните от еврозоната и останалите извън нея. За страна като България това може да означава изолиране от големите и важни решения, взимани в Брюксел.  


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове