Поредна плочка от доминото

Дали протестите в Сирия ще прераснат в нещо повече

Ще се радва ли още дълго Башар ал-Асад на симпатиите на сирийците?
Ще се радва ли още дълго Башар ал-Асад на симпатиите на сирийците?    ©  Reuters
Ще се радва ли още дълго Башар ал-Асад на симпатиите на сирийците?
Ще се радва ли още дълго Башар ал-Асад на симпатиите на сирийците?    ©  Reuters

Вчера и днес по улиците на сирийската столица Дамаск се разигра близкоизточно deja vu - стотици демонстранти се събраха на рядък протест срещу правителството. Те призоваха за демократични реформи и за освобождаване на политическите затворници. Според Associated Press демонстрацията не е протекла мирно, тъй като във вторник са се намесили проправителствени симпатизанти, които започнали да бият протестиращите, а днес полицията включила в действие палките си.

Познат сценарий

Сценарият за демонстрациите протече по познатия вече от Тунис, Египет, Йемен и други страни начин – група във Facebook против сирийския президент Башар ал-Асад призова за митинга. Причините са добре познатите безработица и бедност. Хората се събрали след обедната молитва вчера в старата част на столицата и постепенно демострацията се разпростряла и по съседните улици. По информация на британската ВВС няколко души са задържани. Аматьорско видео във YouTube (виж по-долу) показва демонстранти, които искат свобода и прекратяване на корупцията и на законите за извънредното положение, които действат от 1963 г. до сега.

По-късно на площад в централната част на Дамаск десетки поддръжници на президента организираха контра-демонстрация, като скандираха, че ще защитават президента с "душите и кръвта си".

Башар ал-Асад, който дойде на власт през 2000 г. след три десетилетия управление на своя баща, започна бавно да отваря икономиката, но въпреки това администрацията му си остава консервативна. Политическите затворници в страната са хиляди, а големи опозиционни формации са забранени. Правителството също така е блокирало достъпа до някои сайтове и упражнява стриктен контрол върху медиите.

След сегашните протести обаче сирийският външен министър Уалид Муалем обеща, че тази година най-после ще се случат дългоочакваните политически реформи. Появиха се намеци, че може би става въпрос за установяване на многопартийна система.

Това не е първата демонстрация в Сирия. Миналият месец избухна спонтанен митинг на стария пазар в Дамаск. Катализатор на гнева на хората стана спречкване между полицията и местен продавач. В края на февруари младежи, подкрепящи бунтовниците в Либия, организираха мирна демонстрация в столицата. Полицията обаче преби няколко души, като използва за претекст това, че един от тях е нарушил предварителните инструкции на органите на реда.

Козметични реформи

Засега експертите не се ангажират с мнение дали сирийските протести ще прераснат в нещо повече и предпочитат да изчакат. Пред ВВС те посочват, че малдият Башар ал-Асад е доста популярен в Сирия. След избухването на бунтовете в Тунис и Египет той преприе мерки за сваляне на цените на хранителните продукти. За бедните бяха отпуснати помощи, а държавните служители бяха посъветвани да се отнасят с уважение към гражданите. Освен това други призиви във социалните мрежи за "ден на гнева" не събраха никакви протестиращи. Като основни причини се посочват липсата на истинска опозиция в страната и страхът от органите на реда.

Мнозина сирийци смятат реформите за козметични. Според анализ на ВВС въпреки подетите мерки срещу корупцията, просмукала се в цялата система, някои фигури, близки до властта, остават недосегаеми. Такъв е например един от най-силните бизнесмени в страната Рами Махлуф, който е бартовчед на президента. Той обаче отрича да се е облагодетелствал противозаконно.

През януари Асад заяви пред в. Wall Street Journal, че Сирия е по-стабилна от Тунис и Египет и няма опасност от бунтове. Същото обаче твърдяха и държавните лидери на тези страни, преди избухналите революции да ги свалят от власт. Вторият мандат на сирийския президент свършва през 2014 г. Тази година в Сирия ще се проведат общински и парламентарни избори. В страната вярват, че това е златна възможност за промяна и за мирен преход към демокрация.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  pesheff avatar :-|
  Пешката

  Дано да падне и тази плочка от доминото - хората заслужават свобода! Башар си е диктатор макари и да изглежда неееежничък като станишката
  Иначе това ще е добре - турция ще бъде притисната от още една страна от малко по-демократична държава - и ще им даде едно на ум за правата на Кюрдите и евентуалното им отделяне от туркията и присъединяването и към северен ирак

 • 2
  mariya85 avatar :-(
  mariya85

  Демокрацията не е решение за тези държави. Исторически погледнато, генезисът на тези народи не позволява това. Исторически случилите се събития и достижения не позволяват това. Най- вече религията не позволява това. Както ще се убедим, в Тунис, Египет и Либия войната между племената ще доведе до това, което доведе в Ирак и Афганистан. Защото това е война точно между подчинено племе и подчиняващо племе. Демокрацията е възможна само в така наречения Запад.

 • 3
  james1 avatar :-|
  james1

  Виж, Лиобия и си отговори на въпроса в какво ще прераснат. Все таите надеджди за анархия и разруха, типично по седесарски!

 • 4
  rumen_rusev avatar :-P
  bandyuga

  Този тип революции вече се превръща в един вид обичайна новина."Я да отворим вестника и да видим кой падна днес?"Лично аз,очаквам в скоро време на пазара да излезе книгата "10 съвета за да съборите вашия диктатор".Естествено,тази книга,още преди да достигне широката аудитория,ще бъде изкупена от китайските власти,че ако попадне в ръцете на някой политически дисидент,отиде им цялата икономика.

 • 5
  thedreamer avatar :-|
  thedreamer

  Солженицин: "Разбрах най-сетне лъжата на всички революции в историята”

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#2] от "mariya85":точно казано, браво!!!!

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#5] от "thedreamer":проблемът не е само да разбереш, а кога го разбираш..... Солженицин го разбра след като отсиде маса години в ГУЛАГ.... по нашему след дъжд качулка.....

 • 8
  chievo avatar :-|
  Chievo

  До коментар [#2] от "mariya85":

  Демокрацията винаги е решение. Въпросът е да дорастеш до нея.

  В тези държави това няма да се случи скоро. Щом в Европа не всички още сме дорасли, какво остава за ислямски държави.

  Иначе диктаторските и полу-диктаторските режими са обречени в дългосрочен план. В Близкия Изток, ако нямаш петрол, авторитарният ти режим е още по-обречен, защото не можеш да запушиш устата на гладния с безплатен хляб.

 • 9
  ruslantrad avatar :-|
  Ruslan Trad

  Протестите в Сирия не са от типа на Тунис или Египет,хората искат освобождаване на политическите затворници,а не падане на режим.

  Сирийското общество е по-различно структурирано в сравнение с Тунис, Бахрейн, Либия или Египет. Ако стане бунт, християните ще са с властта, защото тя има осигурява стабилност. Сунитите ще са анти-режима, а за кюрдите и иракчаните не може да се прогнозира. Един бунт в Сирия би означавал разцепление на цялата страна.Проблемите трябва да се решат по друг начин.

 • 10
  motochristo avatar :-|
  motochristo

  До коментар [#2] от "mariya85" и до коментар [#6] от "boby1945":

  И все пак интернет и глобализацията не могат да бъдат спрени, а те ще доведат неизменно до демократизация, ако не до демокрация. По какъв модел ще е тя, е най-добре самите народи да си решат, а не да им се оказва влияние и да им се привнасят модели. Но се залъгвате, ако си мислите, че тези диктатури не са обречени. Чърчил е казал, че демокрацията е ужасно неефективна форма на управление, просто не е измислена по-добра. Горе-долу е бил прав.
  Твърдението, че арабските общества и ислямът изобщо нямат някои демократични традиции, е доста тесногърдо.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход