Вот за промяна

Много египтяни гласуваха за първи път ви живота си на референдум, който подкрепи поправки в конституцията

Дълги опашки от гласоподаватели се извиха пред изборните бюра в Кайро
Дълги опашки от гласоподаватели се извиха пред изборните бюра в Кайро    ©  Reuters
Дълги опашки от гласоподаватели се извиха пред изборните бюра в Кайро
Дълги опашки от гласоподаватели се извиха пред изборните бюра в Кайро    ©  Reuters

Много египтяни гласуваха за първи път през живота си тази събота. Това стана на исторически референдум в страната за промени в конституцията на страната, която само преди месец беше парализирана от протести. Според официалните резултати 77% от гласоподавателите са подкрепили поправките, което ще ускори провеждането на парламентарни и президентски избори. Те ще станат възможни най-рано през септември, след което военните, които поеха контрола над Египет след края на революцията, ще предадат властта на новото законно избрано правителство.

По времето на сваления президент Хосни Мубарак, който управляваше Египет в продължение на 30 години, резултатите от изборите бяха манипулирани и предварително ясни. Освен това липсваше реална алтернатива на режима. Затова и малцина гласуваха. Докато на референдума сега, след революционните февруарски събития, участваха 41.2% от имащите право на глас 45 милиона египтяни.

Поправките в конституцията, която  бе написана така, че да гарантира оставането на власт на Мубарак, включват ограничаване на президентския престой на поста до два последователни мандата от по 4 години (досега продължителността на мандата беше 6 години без ограничения в последователността). Освен това президентът ще трябва да назначи свое вице в рамките на 30 дни след изборите (нещо, което Мубарак не искаше да направи до последните си дни на власт). Новите критерии улесняват достъпа на кандидати до изборите за държавен глава. Сред настоящите изисквания са бъдещият президент да бъде над 40-годишен и съпругата му да е египтянка. Става и по-трудно лидерът да установи извънредно положение в страната. Все пак експертите, които нанесоха поправките върху конституцията, предпочетоха да отложат ограничаването на президентските правомощия за времето след провеждането на изборите. Според тях следващото правителство трябва да назначи специална комисия, която да пренапише изцяло конституцията.

Двете основни политически формации в Египет – Националната демократическа партия на Мубарак и Мюсюлманско братство, подкрепиха предложените поправки на конституцията и призоваха гражданите също да дадат положителен вот на референдума. Същевременно младите политически активисти, които бяха водачи на 18-дневните демонстрации на площад "Тахрир", призоваха гражданите да гласуват против, тъй като според тях поправките не са достатъчни. Те настояват за по-радикални промени и смятат, че военните прекалено избързват. Настоящите корекции в конституцията са изготвени само за 10 дни и са били подложени на публична дискусия в продължение на едва три седмици. Демонстрация против резултатите от референдума е насрочена за петък. Евентуалните кандидати за президентския пост Амр Муса, генерален секретар на Арабската лига, и Мохамед ел-Барадей, бивш генерален директор на Международната агенция за атомна енергия, също настояват за цялостно пренаписване на конституцията преди провеждането на изборите.

Затова положителният вот на референдума се тълкува от някои анализатори като победа за Мюсюлманско братство. Счита се, че ранните избори ще бъдат от полза за вече съществуващите партии, тъй като новите са в процес на обособяване и няма да имат достатъчно време да се утвърдят. Ако тепърва конституцията се пренаписваше из основи, както искаха някои египтяни, то тогава изборите щяха да се забавят и да бъдат възможни най-рано през декември или началото на 2012 г.

Говорителят на Мюсюлманско братство Есам ал-Ариан нарече резултатите от референдума "победа за египетския народ", която ще позволи на страната да "обърне нова страница и да влезе в нова фаза". Той отхвърли обвиненията, че Братството е използвало религиозното си влияние, за да убеди гласоподавателите да подкрепят поправките, или че неговата организация ще се облагодетелства от резултата от референдума.

Повече по темата очаквайте в новия брой на "Капитал".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Сега какво опляваме нашият човек Мубарак комуто давахме за харчлък по 3 млрд.доларес всяка година за да слушка и да папка????
  Приятелът и единствен съюзник на ционетата в Близкият изток?
  Ай, Ай, черна неблагодарност, черна, господа протестантски демосрати...... сега ще ви дойде Мубарак на квадрат.....
  Като подгони ционетата ще видим какви ще ги дробите... добре че Египет няма петрол, има малко газ, ама слава Богу не много....

 • 2
  garga_ro6ava avatar :-P
  A.K

  До коментар [#1] от "boby1945":

  Айде бе няма петрол? Ами Червено море и под Кипър в граничните води там какво добиват ? Имат петрол но не толкова много както в другите арабски( петролни) държави.

 • 3
  miet avatar :-|
  miet

  "...младите политически активисти, които бяха водачи на 18-дневните демонстрации на площад "Тахрир", призоваха гражданите да гласуват против, тъй като според тях поправките не са достатъчни."
  Значи "младите" , Амр Муса и Мохамед ел-Барадей, египтяните не ги слушат. Борбата ще бъде между Националната демократическа партия на Мубарак и Мюсюлманско братство, подкрепили предложените поправки. Важно е обаче , Египет да бъде светска държава, за да се развива цивилизовано. Може би православните християни - копти, ще решат изхода от изборите и ще спрат Мюсюлманско братство по пътя към властта.

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#2] от "A.K":абе имат ама десет пъти по малко от Либия например, а по население са 20 пъти повече, така че гола вода.....

 • 5
  garga_ro6ava avatar :-?
  A.K

  До коментар [#4] от "boby1945":
  Въпроса не беше населението повече или по - малко е от Либия а дали изобщо имат Египет добив на нефт.Факт е че имат.

  До коментар [#3] от "miet":
  Коптите са само около 20 милиона от Египет и ако си запознат те не приемат тези частични промени които се гласуваха преди дни защото искат изцяло сменена конституция. Те искат да са светска държава но повечето от мюсюлманите не желаят това и на изборите след няколко месеца специално немюсюлманите в Египет ( копти , стари гръцки и френски родове , както и малка част полу еврейски семейства ) очакват че дори при гласуване Мюсюлманско братство ще има преднина.

 • 6
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  А.К., правилно е че ортодоксалните копти са общо 20 милиона, но в света. В Египет те са м/у 7 и 10 милиона , грубо казано 10 % от населението на страната.
  Мюсюлманското братство явно ще иска преразглеждане на споразумението от Камп Дейвид, но противно на предсказанията на Боби 1945 се очаква да се тьрси икономическо решение (тези сьщите 3 милиарда долари да се разпределят м/ъ силните на новото правителство).
  Иначе варианта за "подгонването на ционетата" ще е бая страшничьк за войствени сьседи като се има предвид че тези "ционета" имат м/у 140 и 160 ядрени заряда на модерни носители и в случай на тотална война няма какво да губят. Ако нещата ставаха така лесно Ахмединажад отдавна да беше започнал. Пьк и "протестантските демосрати" (явно католиците не са такива) все могат нещо да помогнат в името на запазване на христиано-юдейската цивилизация. Пети флот е наблизо в Бахрейн.

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#5] от "A.K":нефт се добива не просто да го "има" а ада храни тези дето го имат... в смисъл "гърла" на единица известни запаси, Египет е жмичка пред Либия, тя Либия по запаси е веднага след Русия..... иначе ако е за имане по принцип, и ние в Шабла, Тюленево и Г. Дъбник си имаме нефт, колкото бай Тошо да си намаже бузата пред камерата....

 • 8
  lecoqnonsportif avatar :-|
  le coq non sportif

  "Сред настоящите изисквания са бъдещият президент да бъде над 40-годишен и съпругата му да е египтянка" - Това със съпругата не е много демократично, дори през Средновековието е нямоло такива неща.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход