Дни на вятър

Протестите в Сирия се разрастват. Насилието на режима също.

"Свобода!" скандираха протестиращите в сирийския град Дараа. За тази цел обаче, демонстрациите ще трябва да стигнат до Дамаск.
"Свобода!" скандираха протестиращите в сирийския град Дараа. За тази цел обаче, демонстрациите ще трябва да стигнат до Дамаск.
"Свобода!" скандираха протестиращите в сирийския град Дараа. За тази цел обаче, демонстрациите ще трябва да стигнат до Дамаск.
"Свобода!" скандираха протестиращите в сирийския град Дараа. За тази цел обаче, демонстрациите ще трябва да стигнат до Дамаск.

Защо Syriatel?

Syriatel е собственост на братовчеда на президента Рами Ал-Махлуф. Наблюдатели посочват, че той е най-могъщият икономически играч в Сирия. Неговите фирми дават работа на десетки хиляди сирийци. Според анализатори никоя чужда компания не може да има бизнес в държавата без негово съгласие. В същото време Махлуф е обект на американски санкции по подозрения в корупция и финансиране на въоръжени групировки в Палестина и Ливан. През февруари Държавната хазна на САЩ забрани на американски фирми да работят с компаниите на Махлуф. Освен това замрази американските му банкови сметки.

Протести по улиците на някои градове, куршуми и танкове срещу демонстранти, интернет-групи за революция. Погледнато отвън, Сирия отдавна изглежда готова за онова, което се случи в Тунис и Египет. Досега обаче режимът на Башар Асад, който държи страната в извънредно положение и без други политически партии освен Баас, успява да потуши недоволството. След като силите за сигурност арестуваха деца и убиха шестима души, въпросът е дали сирийският режим е преминал границата на търпимост на хората. 

Да дойдат танковете

В южния сирийски град Дараа, поводът за протестите беше арестът на 15 деца. Те бяха задържани, защото извикали популярен от телевизията лозунг: "Народът иска свалянето на режима!" по време на училищна пиеса. Мирните демонстрации в малкия земеделски град бяха разпръснати със стрелба от силите за сигурност. На погребението на четиримата загинали на следващия ден излязоха десетки хиляди души. Народното недоволство подпали централата на партията Баас в града. Демонстрантите нахлуха в сградата на съда и разграбиха офисите на компанията за мобилни комуникации Syriatel (виж повече за компанията в карето в ляво).

След събитията, президентът Башар ал-Асад изпрати съболезнователна делегация от високопоставени държавни лица, уволни кмета на града (който е и негов братовчед) и състави специален комитет за разследване на "тъжните събития." Официалните източници пропуснаха да посочат, че в стратегическата област бяха изпратени танкове под командването на по-малкия брат на президента Махир Ал-Асад. Те не само блокираха подстъпите към Дараа, но и обкръжиха населения почти изцяло с друзи град Ас-Суайда, в който също се планират демонстрации.

Тези танкове зловещо напомнят за събитията в Хама през 1982 г., когато избухва антиправителствено въстание, ръководено от Мюсюлманско братство. В него участваха и някои представители на сирийската левица, несъгласни с управлението на президента Хафез Ал-Асад (баща на Башар). Тогава въстанието бе потушено с помощта на армията, а според различни източници броят на загиналите е между 17 и 40 хиляди. По време на репресиите през 80-те години изчезват безследно над 70 000 души.

Въпреки тези мерки обаче, протестите в Дараа продължават. Демонстрантите опънаха палатки в старата част на града с искане за край на военното присъствие в града и освобождаване на задържаните по време на предишните протести. В сряда сутринта силите за сигурност щурмуваха джамия, в която се бяха събрали демонстранти и убиха шестима души. Официалната версия, разбира се, е различна - "хулигани" са открили огън срещу мирни жители, отиващи на молитва, а полицията се е намесила, за да предпази гражданите.

Капката, която прелива чашата

Може да се окаже, че тези събития са пресекли червената линия на народно търпение, зад която недоволството вече не може да бъде спряно. Освен от Дараа и Ал-Суайда, сведения за протести идват от и от населения предимно с кюрди северен град Ал-Камишли. Кюрдите представляват около 10% от населението на Сирия и също имат спомени от насилието срещу тях на сирийския режим. Според Human Rights Watch те са подложени на политически и социални репресии. Голяма част от тях не притежават гражданство и не могат да участват в икономическия живот на страната.

Засега мобилизацията в Дамаск изглежда много слаба. В събота едва около 150 души демонстрираха пред сирийското министерство на вътрешните работи. Те искаха освобождаване на политическите затворници, сред които и 19 годишната блогърка Тал Ал-Малухи, осъдена на 5 години затвор по обвинение в "шпионаж." Обвинението на сирийския съд се базира на нейни публикации в интернет, предлагащи на читателите да помечтаят за бъдещето на Сирия, която от 50 години насам е управлявана от партията Баас.

Националните медии не излъчват почти никакви подробности за случващото се в останалия арабски свят. Правителството предприе спешни действия за елиминирането на евентуално недоволство. Бяха увеличени субсидиите за държавни служители, бе премахната двегодишната забрана за ползване на Facebook и YouTube. Освен тези административни мерки в сирийските градове "спонтанно" избухваха протести в подкрепа на политиката, водена от президента. На 7 март с негов указ бе обявена всеобща амнистия за всички престъпления, извършени преди тази дата.

Неясно бъдеще

Посоката на развитие в Сирия е много трудна за определяне. От една страна, свалянето на част от интернет блокадата бе добре дошло за активисти вътре и вън от държавата. Интернет групата нарекла се "Syrian Revolution 2011" не спираше да пуска пропагандни материали срещу режима на президента Ал-Асад. Богатството на управляващото семейство е една от основните причини за критика на младите сирийци, които посочват, че средната месечна заплата в държавата е 200$, а жената на президента носи обувки от 1000$ за чифт.

От друга, правителството действа с желязна ръка. След успешните революции в Тунис и Египет, наблюдатели затаиха дъх в очакване на подобни събития в Сирия, където семейство Ал-Асад здраво държи властта от 1963 г. насам. Танковете, блокирали южна Сирия, както и петхилядният контингент от войници, разположен по улиците на град Дараа, са доказателство, че Бахрейн и Либия са по-адекватни примери.