Тяхната полиция не ги пази

Афганистанските сили поемат контрола над седем области, но не изглеждат в състояние да гарантират сигурността

Афганистански полицаи в тренировъчен център в размирния град Лашкар Гар, Хелманд
Афганистански полицаи в тренировъчен център в размирния град Лашкар Гар, Хелманд    ©  Reuters
Афганистански полицаи в тренировъчен център в размирния град Лашкар Гар, Хелманд
Афганистански полицаи в тренировъчен център в размирния град Лашкар Гар, Хелманд    ©  Reuters

В Афганистан започна процесът по предаване на сигурността от натовските сили към местните структури на армията и полицията. Президентът Хамид Карзай обяви, че седем области ще минат под афганистански контрол. Сред тях са размирни градове на юг и на север като Лашкар Гар и Мазар-и-Шариф. Останалите области са относително спокойните провинции Бамиян и Панджир, западният град Херат, районът около столицата Кабул и част от източната провинция Лагхман.

"Това е правилно за афганистанския народ... Ние искаме да приключим тази кървава война и трябва да въдворим мир по всякакъв начин", заяви Карзай, цитиран от Reuters.

Процесът по прехвърлянето на контрола ще започне през юли и ще завърши до края на 2014 г. Тогава ще бъдат изтеглени всички чуждестранни войски. Това ще бъде важно изпитание за местните армия и полиция, които имат проблеми с набирането на доброволци, обучението и изпълнението на задълженията на огневата линия.

Прехвърляне на отговорността

Но дали афганистанските сили са готови за такава отговорност? По данни на НАТО и ООН през януари армията наброява 152 000 души, а полицаите са 118 000. Според анализатори, говорили пред "Капитал", афганистанската армия е на едно сравнително добро равнище. Същото обаче не може да се каже за националната полиция. В описанията за нея се открояват определения като "неграмотни", "недисциплинирани", "без умения да си служат с оръжие", "корумпирани". Въпреки силната подкрепя на САЩ и на другите западни държави и похарчените от американците 27 млрд. долара от 2002 г. насам общо за армията и полицията ситуацията с органите на реда е трагична.

Освен инструктори на НАТО за обучението им са наети и частни чуждестранни охранителни фирми като DynCorp International, но прогресът е бавен. На голяма част от полицаите просто са зачислени пушка и униформа и са пуснати почти без подготовка на улицата. Много от тях се занимават с трафик на дрога, изнудване и снабдяване на талибаните с оръжие. В някои градове местните хора се страхуват повече от набезите на полицията, отколкото от талибаните.

Арабистът проф. Владимир Чуков обяснява как част от силите на реда считат техниката, с която разполагат, за стока за търгуване. Освен това много от тях действат, сякаш са взели на концесия района, който трябва да охраняват, и могат да рекетират жителите безнаказано. Едва 14% са грамотни, което означава, че мнозинството не могат да прочетат какво пише на документите за самоличност, когато ги изискат за рутинна проверка.

Същевременно обаче професията е с ниско заплащане и с изключително висока смъртност. Затова и желаещите не са много.

Нова бунтовническа офанзива

Лейтенант Уилям Колдуел, който ръководи програмата на НАТО за тренировка на афганистанските сили твърди пред Reuters, че е развълнуван от предстоящото прехвърляне на контрола върху местните органи на реда: "Това ще покаже на афганистанските граждани, че тяхното правителство отново командва ситуацията". Тренировъчната програма на Колдуел трябва да увеличи армията и полицията с още 40 000 новобранци до октомври. Бюджетът, с който разполага, за инфраструктура, обучение, оборудване, заплати и други нужди е 11.6 млрд. долара само за тази година.

Към това обаче трябва да се прибави фактът, че в момента жертвите сред цивилните и военните в Афганистан са рекордни, а бунтовниците започват да действат и извън бастионите на талибаните на юг и на изток. Американските военни командири предупреждават за една тежка пролет с подновени бунтовнически офанзиви. Така че моментът за сдаване на караула може и да не е най-удачният, но  всеобщата умора от темата Афганистан изисква бързи решения.