Опити за разговор, засега неуспешни

Африкански лидери и Германия поотделно се опитват да доведат на масата за преговори бунтовниците и режима в Либия

Те се харесват и обичат отдавна. Сега обаче, африканските лидери настояват Кадафи да напусне.
Те се харесват и обичат отдавна. Сега обаче, африканските лидери настояват Кадафи да напусне.    ©  Reuters
Те се харесват и обичат отдавна. Сега обаче, африканските лидери настояват Кадафи да напусне.
Те се харесват и обичат отдавна. Сега обаче, африканските лидери настояват Кадафи да напусне.    ©  Reuters

Делегация на Африканския съюз се срещна днес с "Краля на Африка", както обичаше да се титулова Муамар Кадафи и успя да договори с него "пътна карта" за постигане на мир в Либия. Президентите на ЮАР, Демократическа република Конго, Мали и Мавритания, в компанията на въшния министър на Уганда, пристигнаха в неделя в разкъсваната от гражданска война северноафриканска държава, за да посредничат за диалог между правителството в Триполи и бунтовниците в Бенгази. Според плана им, Кадафи трябва да се съгласи на спиране на огъня, хуманитарни доставки и преговори с опозиционните сили. Знаците от Триполи са, че либийският диктатор е дал положителен отговор

Не така стоят нещата с бунтовническата страна. Нейните представители продължават да отхвърлят всяка идея за преговори с Кадафи или синовете му. Днес Националният съвет в Бенгази заяви, че предложението на Африканския съюз не е приемливо. Освен антипатията към Кадафи, друга причина за това вероятно е репутацията на самия съюз, който не се слави като най-надеждната организация в света. Например поне един от парламентьорите - лидерът на Мавритания генерал Мохамед Азиз, получи помощ от либийския лидер при признаването на преврата, който организира преди няколко години. Отношенията между африканските лидери и Кадафи изглеждат все така топли. След като се срещна с полковника, президентът на ЮАР Джейкъб Зума например го нарече "братския лидер".

Именно тези връзки обаче бяха една от причините НАТО, което води въздушните операции над Либия, да се надява на посредничеството на Африканския съюз. Военната операция на Алианса продължава вече 23 дни, като Кадафи няма никакво намерение да се оттегли, бунтовниците продължават да държат Бенгази, да напредват и отстъпват ежедневно, а цивилните жертви и критиките на международната общност се увеличават. 

НАТО от своя страна не се довери само на африканците. Бившият началник на германските спецслужби Бернд Шмидбауер, наречен от списание "Шпигел "Агент 008"," тихомълком пристигна в Триполи в неделя и проведе разговори със сина на Кадафи Сейф ал Ислям. Германия е логичен избор за посредник, тъй като не взима участие в операцията за налагане на въздушна блокада над Либия. След проведените срещи Шмидбауер също потвърди готовността на Кадафи за диалог. Либийските власти дори обявиха, че планират да изработят проект за конституция, каквато в страната липсва. Въпреки това германският външен министър Гидо Вестервеле казва, че не вярва либийският лидер искрено да е готов на преговори.

Това беше доказано и днес - часове след преговорите с Африканския съюз силите на Кадафи продължиха нападенията си в град Мисрата, където водят улични битки за прочистването на града от бунтовническите сили.