На кота нула

След новината за смъртта на лидера на "Ал Каида" всички големи индекси се повишиха, петролът и златото поевтиняха, а доларът се стабилизира.

Финансовите пазари невинаги се движат от така наречените фундаменти. Емоциите често взимат връх и бутат акции и борсови стоки нагоре или надолу. Същото се случи и след убийството на Осама бин Ладен, което разтърси световните пазари. След новината за смъртта на лидера на "Ал Каида" всички големи индекси се повишиха, петролът и златото поевтиняха, а доларът се стабилизира. Все пак това беше човекът зад атаките на 11 септември 2001 г., след които американското правителство похарчи трилиони долари за военните операции в Ирак и Афганистан и за укрепване на вътрешната сигурност и така увеличи още повече дупката в бюджета на САЩ.

Но ефектът от новината беше краткосрочен и съвсем скоро нещата се върнаха на кота нула. До следващия ден отстраняването на терорист номер едно беше избутано на заден план от пазара, който се вълнува от далеч по-належащи теми като цените на петрола, американската монетарна политика и трудностите в еврозоната. Всъщност липсата на борсов интерес към новините за Бин Ладен се дължи и на неяснотите и въпросите около "Ал Каида" - колко силна е организацията, кой ще наследи убития лидер, смъртта му ще предизвика ли нови атаки. Не са малко онези, които смятат, че влиянието на терористичната мрежа отдавна е намаляло. "Twitter имаше далеч по-голямо отражение върху революциите в Близкия изток и Северна Африка от "Ал Каида", посочва например Eдуардо Мартинес, главен икономист в Moody's Analytics.

"Фондовият пазар се интересува от показатели, които ще имат важно отражение шест до девет месеца напред в бъдещето. Смъртта на Бин Ладен беше преди всичко символична. Тя няма да има ефект върху корпоративните печалби или да намали разходите на Министерството на отбраната", заяви пред в. SF Gate Джон Гууд, президент на инвестиционната компания Clearbridge West.

В същото време не липсват експерти, които смятат, че сега е моментът да се купуват акции. Според главния борсов анализатор на JPMorgan Chase Томас Лий инвеститорите тепърва ще "берат плодове", тъй като доверието към президента Обама и САЩ ще се увеличи. "Отстраняването на Бин Ладен е позитивно за пазара, тъй като хората досега избягваха акциите заради съмненията, че са рискови, не на последно място и заради глобалната сигурност", заяви експертът.

След 11 септември 2001 г. се твърдеше, че светът вече не е същият. Но поне за финансовата част от него смъртта на терорист номер едно не беше дълго новина номер едно.