Ефектът "Осама"

Той вече не е най-търсеният човек на света

Ефектът "Осама"

Смъртта на терорист номер едно ще донесе заплахи в близък план и надежда в дългосрочен

Огнян Георгиев
11818 прочитания

Той вече не е най-търсеният човек на света

© reuters


Една съвременна епоха приключи тихо и без много свидетели в нощта на 1 срещу 2 май, когато водите на северно Арабско море са приели тялото на Осама бин Ладен. Увити в чаршаф и привързани с тежести, тленните останки на терорист номер едно в света са хвърлени в морето от борда на самолетоносача "Карл Винсън", след като саудитецът бе застрелян в имението си в Пакистан по време на специална операция на американски части. Така, след 10 години упорито търсене, в рамките на 24 часа САЩ разрешиха два големи проблема: как да намерят Бин Ладен и какво да правят с него.

Всичко около тази кратка, но драматична операция остана противоречиво. Навремето британските власти в Индия наказвали терористите, като ги погребвали в свински кожи, за да не отидат в рая. САЩ избраха друг вид назидание: показен разстрел на територията на чужда държава. Това най-вероятно е грубо нарушение на пакистанския суверенитет, но Исламабад има достатъчно притеснения, за да протестира за това. Що се отнася до погребението, американците твърдят, че са спазили мюсюлманския обичай да се погребва до едно денонощие след смъртта, а нито една страна не е поискала да вземе тялото на терориста, което със сигурност щеше да стане притегателен център за джихадисти от цял свят. Така обаче удобно си спестиха и дело срещу него, и неудобни въпроси за миналото. Но какво по-подходящо от тези противоречиви 24 часа, за да сложат точката на едно цяло противоречиво десетилетие, преминало под сянката на водача на "Ал Каида" и злокобната война срещу тероризма. 

Смъртта на човека, обявил война на Америка стана повод за масови и доста смущаващи тържества по улиците на американските градове. Като символ тя наистина е добре дошла за затъналите в две войни САЩ и за администрацията на Барак Обама, за пазарите и за всички, които изпитват отвращение от ненавистната идеология, пропагандирана от Бин Ладен и "Ал Каида". В практическо изражение тя ще засили опасността от нови атаки в Европа, САЩ, Пакистан и Близкия изток, но и ще разруши някои вредни митове. В годините на своето бягство Осама доби някакъв полумитичен ореол, който подсилваше посланията му. "Съществува представа, че тероризмът не може да бъде победен, защото, видите ли, терористите нямат обратен адрес", казва проф. Марта Креншоу, изследовател към Центъра за международна сигурност и кооперация на Станфордския университет. "Сега изведнъж се оказа, че Осама има постоянен адрес. И след години търпеливо търсене САЩ най-после го откриха!"

"Ал Каида" може и да продължи да съществува, но нейното западане изглежда необратимо. Не само защото САЩ и съюзниците им посветиха години на разбиването на мрежата, но и защото идеологията й вече не е доминиращата алтернатива на авторитарните режими в арабския свят. Младите хора там, въстанали тази година, отхвърлиха веруюто на екстремистите, което твърдеше, че има само един път на съпротива. И той включва безкрайни актове на жестокост спрямо обикновени хора, независимо дали араби или чужденци. Това, което демонстрантите искат, е демокрация, не халифат, за какъвто мечтаеше Бин Ладен. Така смъртта на човека, чийто образ беше надвиснал над света в последните десет години, по странен начин съвпадна с арабската пролет. А всяка пролет започва, както знаем, с пречистване.

Ефектът върху:

"Ал Каида"

Творението на Бин Ладен, което някога изглеждаше всемогъщо и мистично, загуби огромна част от лидерите и потенциала си в последните десет години. От десетимата терористи, които бяха начело на "Ал Каида" след атентатите от 2001 г. (в т. нар. съвет ашура), живи и на свобода са само трима. След като най-големите военни сили в света атакуваха агресивно терористичната мрежа, създадената от Бин Ладен структура де факто беше разрушена, а "главата" се отдели от нейните дъщерни организации. Това, което остана от т. нар. "Ал Каида център", най-вероятно се намира също някъде в Пакистан или Афганистан и засега ще бъде оглавено от дясната ръка на бин Ладен - Айман аз Зауахири.

Един от водещите американски експерти, Уилям Маккантс, бивш старши съветник по екстремизма към Пентагона и преподавател в академията "Уестпойнт", коментира пред "Капитал", че центърът на мрежата още има дейности и възможности извън този район на света, така че заплахата от него не си е отишла. "Осама обаче имаше лични връзки с другите мрежи, които сега са в опасност", казва Маккантс. "Не е ясно дали те ще предоставят същата защита на Зауахири, както на Бин Ладен. И другият въпрос е финансов - с личността си той привличаше много пари. Частните донори може вече да не искат да дават тези пари." Той смята, че ако Осама е оставил инструкции, организацията няма да се разцепи, но ако не е така, в "Ал Каида" ще има много битки за позиции, тъй като Бин Ладен е бил върховният арбитър.

Това засега е предстоящ въпрос, тъй като със сигурност всички висши членове на съвета в момента се намират в трескав бяг предвид информацията, която американците вероятно са открили в скривалището на лидера им. Вероятно е Зауахири да бъде скоро локализиран и също убит, което ще постави мрежата в още по-сложна ситуация.

Трудно е да се види кой може да наследи Осама, смята и Найджъл Инкстър, директор по "Международни заплахи и политически риск" към Института за стратегически и отбранителни изследвания във Вашингтон. "Той не упражняваше контрол от доста време, но беше икона за тероризма. Едно от мистичните му качества беше това, че остана неуловим толкова дълго време." За разлика от Маккантс той не смята, че центърът на "Ал Каида" е запазил кой знае каква значима боеспособност, и разчита на всичките си свързани организации. И двамата обаче са категорични, че без харизмата и влиянието на досегашния си водач и създател, мрежата е обречена да запада. "Сравнете я с "Ал Каида" в Ирак след смъртта на Заркауи - все още е там и е опасна, но нямат стратегия и не налагат темпото си, просто се движат като зомби."

Ефектът върху: Войната срещу тероризма

Това, че централното тяло на най-известната терористична мрежа е значително отслабено, не означава, че няма опасност. Напротив, експертите са категорични, че нивото на заплаха е дори по-високо сега предвид желанието за отмъщение или за известност на много по-малки организации. "Новите атаки няма да са задължително на "Ал Каида" или нейни групи, а на вдъхновени от тях", коментира за "Капитал" Даниъл Киохан от Центъра за изследване на сигурността към ЕС. "И в това е проблемът. Трудно е да се прецени мащабът на опасността. От години няма успешна атака, но има много опити - в Германия, Италия, Англия. И те ще продължават да опитват." България, разбира се, също е сред страните, които би трябвало да повишат бдителността си. Според една от грамите в "Уикилийкс", през българска територия редовно преминават членове на "Ал Каида" и други групи, на път към Западна Европа. 

Другата основна опасност извън Стария континент остават организациите, които носят името на мрежата, но са практически независими. Това са "Ал Каида на Арабския полуостров" в Йемен, "Ал Каида в Ислямски Магреб" и "Ал Каида" в Ирак. "Разузнаването твърди, че тази на Арабския полуостров е по-способна от "Ал Каида-център" и са основна заплаха", казва Маккантс.

Тези организации обаче поне засега нямат глобалната стратегия и възможности на Бин Ладен. "Групите в Йемен и Сахел са фокусирани върху регионалните им проблеми. Те са там, защото няма как да са на по-добри места, това е максимумът им", смята Инкстър. Джихадизмът със сигурност не си отива със смъртта на Оcама, но съдбата на лидера му отнема досегашната инерция във войната с тероризма. "Тя слиза така или иначе надолу в списъка с приоритети", категоричен е Инкстър, а Киохан е дори по-категоричен. "В последните десет години основният стратегически фокус на САЩ беше войната с тероризма. Не мисля, че ще е така оттук нататък. И това е правилно, защото тероризмът не е онази екзистенциална заплаха, за която бе представян."

Ефектът върху:

Войната в Афганистан

Причината за нахлуването в Афганистан беше унищожението на "Ал Каида". Със смъртта на Бин Ладен САЩ могат вече да твърдят, че тази цел е изпълнена. Това разбира се, не означава, че проблемите на страната ще бъдат решени с магическа пръчка. Политическият момент обаче е твърде удобен за Обама, който неведнъж обяви, че иска да приключи с военните действия в Афганистан и да изтегли американските войски оттам. "Те могат да кажат, че са изпълнили основната си мисия, а сега талибаните вече могат да бъдат привлечени на масата за преговори, защото всяко политическо бъдеще на Афганистан изисква това. Така че, това може и да помогне, но ще иска време", смята Киохан.

Разделянето на талибаните от терористичната мрежа е необходимо за съюзниците и афганистанското правителство, защото без преговори с бунтовниците всякаква стабилност е немислима. Смъртта на Бин Ладен може да прокара така необходимата разделителна линия. "Без съмнение мнозина талибани виждаха в него велик свещен воин, който водеше битката срещу ционистите, кръстоносците и неверниците. Така че това ще е удар по бунтовниците", размишлява Макс Буут от вашингтонския Съвет за външна политика. "Но ако той също така все още действаше, както преди, като посредник между талибаните и богатите персийски фамилии, смъртта му ще спре и притока на средства."

Ефектът върху:

Арабския свят

Голямата цел на Бин Ладен и неговите лейтенанти беше въдворяването на нов Арабски халифат, който да свали корумпираните, авторитарни режими и да прекрати съюзничеството им със САЩ. Арабският свят, тоест, беше основата, на която саудитският терорист градеше своите въздушни кули. През 2003 г., когато Джордж Буш започна войната в Ирак, тази визия се радваше на одобрението на много мюсюлмани. Осем години по-късно "Ал Каида" и нейният лидер са със сринато доверие сред арабите, сочи проучване на Pew Сenter. Основната причина е тактиката им на безогледно насилие, основните жертви на което станаха и самите араби, и ислямът като религия. Ирак, разбира се, е най-мрачното доказателство за това, но в Йордания например доверието към екстремистите също се срина след терористичните атаки в Аман през 2006 г.

Смъртта на тази противоречива фигура, за която част от арабите се съмняват, че е съществувала, а други никога не признаха, че е виновен за всичко, за което го обвиняваха, предизвика двупосочни коментари. Въпреки че реакциите по форуми и социални мрежи бяха отчасти на задоволство заради вредата, която Бин Ладен нанесе на религията си, това далеч не означава симпатии към САЩ. "Искаме да видим, моля ви, дали Западът ще промени политиката си след смъртта на Осама бин Ладен. Ще продължат ли да гледат на нас като на терористи? Американските войски да се изтеглят от Ирак и Афганистан. Нали това е причината те да окупират ислямските ни земи", каза един йеменски младеж пред камерата в популярно видео в YouTube.

Но смъртта на Оcама ще има друг, по-невидим, ефект върху региона, който той искаше да промени. В последните месеци арабските революции донесоха на хората в Египет, Тунис и Либия повече, отколкото десетте години на "Ал Каида" някога им предложиха. Инициативата бе изтръгната от ръцете на Бин Ладен и това подкопа позициите му по-фатално от всичко, което американците можеха да му направят. "Ал Каида" от доста време губи привлекателност в арабския свят. За определена група хора тя ще продължи да е атрактивна, но за повечето мрежата нямаше пръст в арабските революции и сега екстремистките групи се опитват да докажат, че са взели участие", казва Найджъл Инкстър. Така още преди да загуби своята икона, организацията загуби възможността да влияе политически на събитията. След този двоен удар - на арабската младеж и на американската армия, "Ал Каида" може и да оцелее, но надали някога ще успее да достигне дори част от одобрението, на което се радваше. 

По темата работи и Красимир Янков

Една съвременна епоха приключи тихо и без много свидетели в нощта на 1 срещу 2 май, когато водите на северно Арабско море са приели тялото на Осама бин Ладен. Увити в чаршаф и привързани с тежести, тленните останки на терорист номер едно в света са хвърлени в морето от борда на самолетоносача "Карл Винсън", след като саудитецът бе застрелян в имението си в Пакистан по време на специална операция на американски части. Така, след 10 години упорито търсене, в рамките на 24 часа САЩ разрешиха два големи проблема: как да намерят Бин Ладен и какво да правят с него.

Всичко около тази кратка, но драматична операция остана противоречиво. Навремето британските власти в Индия наказвали терористите, като ги погребвали в свински кожи, за да не отидат в рая. САЩ избраха друг вид назидание: показен разстрел на територията на чужда държава. Това най-вероятно е грубо нарушение на пакистанския суверенитет, но Исламабад има достатъчно притеснения, за да протестира за това. Що се отнася до погребението, американците твърдят, че са спазили мюсюлманския обичай да се погребва до едно денонощие след смъртта, а нито една страна не е поискала да вземе тялото на терориста, което със сигурност щеше да стане притегателен център за джихадисти от цял свят. Така обаче удобно си спестиха и дело срещу него, и неудобни въпроси за миналото. Но какво по-подходящо от тези противоречиви 24 часа, за да сложат точката на едно цяло противоречиво десетилетие, преминало под сянката на водача на "Ал Каида" и злокобната война срещу тероризма. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


32 коментара
 • 1
  pavelan avatar :-|
  Павел Антонов

  Добър материал. Бих добавил само и ефекта от показния разстрел върху имиджа на т.нар. "свободен свят," който има претенциите да отстоява върховенство над закона, наред с други принципи. На практика чрез показния разстрел на бин Ладен, невъоръжен, пред очите на децата му, американската държава приема условията на Ал Кайда за водене на бойни действия. Тази равнопоставеност прозира и от обяснението на Пентагона, че ставало въпрос за ликвидиране на вражески командир в положение на война. То противоречи и на предишните аргументи на същата администрация, според които терористите не представлявали военен опонент, поради което не се ползвали от защитата на международната конвенция за военнопленници. Факт е, че дори за чудовищните престъпления на Холокоста победителите във Втората световна война провеждат съдебен процес. Оказва се, че 60 години по-късно Западната цивилизация по-лесно пренебрегва собствените си принципи. За съжаление всичко това легитимира фундаментализма, минира територията на компромисните и общохуманни гледни точки, и води до
  ескалация на конфликтите. Кой има интерес от това?

 • 2
  alex_a avatar :-P
  Ослик, суслик, паукан

  Но смъртта на Обама ще има друг, по-невидим, ефект върху региона, който той искаше да промени...
  Мислех, че е още рано, но знае ли човек.

 • 3
  kalina_velika avatar :-|
  kalina_velika

  На няколко места в статията се говори за смъртта на Обама... не е лошо да се поправите.
  Иначе наистина интересно четиво.

 • 4
  oggigeorgiev avatar :-|
  Огнян Георгиев

  До коментари 2 и 3: Благодаря, поправено е!

 • 5
  stg avatar :-|
  stg

  разстрела е послание, ислямските радикали считат за особено забавно това че ги хващат , вкарват в затвор, от който те правят пропаганда ако могат дори им гарантират процес, считат това за признак на слабост на западния свят и това ги настървява още повече, общо взето и това ми го е казал палестинец ако искаш да се разбереш с тях първо ги потрошаваш от бой после им казваш как стоят нещата, това е друга култура и не може да се мери с нашите мерки

 • 6
  berbenkov avatar :-?
  berbenkov

  Ефектът "Осама" -
  очаквайте драма!!

 • 7
  wornoxmaniac avatar :-|
  Wornoxmaniak

  http://m.youtube.com/#/watch?desktop_uri=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DY6A7LWAg7iM&v=Y6A7LWAg7iM&gl=FR

  Мисля тази песен казва всичко по темата!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 8
  mi6osp avatar :-|
  mi6osp

  Мдаа, и бин-Ладен, и ал-Кайда напоследък бяха повече история, отколкото реален действащ враг. С тази си акция американците форсирано и умишлено направиха бин-Ладен мъченик , жертва и реаминираха ал-Кайда. Защото са им нужни активни и жестоки терористи, правещи кървави атентати ,основно срещу граждански обекти , а не бледи сенки.
  Защото САЩ са излизали от кризи само с война.
  От малки кризи- с малки войни.
  От големи- с големи войни.

 • 9
  asanj avatar :-|
  asanj

  В Близки Изток не остана нито една стабилна държава,благодарение на голямата пропаганда.В някои имаше "страшно" оръжие,в други терористи,в трети дългогодишни диктатори,но във всички имаше едно общо -ПЕТРОЛ,ПЕТРОЛ, ПЕТРОЛ и ненавист към Израел(защо ли?).А това не се нрави на определени кръгове,които успяха пред погледите на безучастно наблюдаващите да си осъществят начертаните пранове.Старият герой ни им вършеше работа и беше закрит ,като телевизионен сериал.Трябва им нов герой(терорист) и нова жертва(държава) с повече петрол в жилите.Явно в момента се готви нов сценарии.

 • 10
  charlesdegaulle avatar :-|
  charlesdegaulle

  Икономическата история показва, че от големи кризи се излиза с война. Интересно защо САЩ удариха Ирак, вместо Иран! Ирак можеше да им бъде съюзник, Ал Каида беше (и още е) враг на Иран. А пределно ясно е, че целта е каспийския нефт... Явно Турския модел е привлекателен за доста араби. Може и да има своите недостатъци, но е предвидима и просперираща държава. Ако Иран не се задвижат от същите ценности, са загубена кауза. И ако не ги ударят тъй или иначе!! Живеем в 21-ви век, всичко е онлайн! Не можеш да караш млад и образован човек да живее в халифат. А повечето са. Така че Ал Каида няма бъдеще вообще. Забележете, крепи се само на хора без образование и в скапани държави. Това САЩ го разбират, само дето нямат достатъчно пари за целта. Та изводите са ясни...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход