Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Няма място за старите пари

Има много идеи как да се подреди финансовият свят, но не и политическа воля да се реализира някоя от тях

Правителствен Лас Вегас. Така един американски журналист шеговито наричаше Астана по време на тазгодишния икономически форум в новата казахстанска столица. Само за дванадесет години тя се преобразява напълно и от малкото градче насред степта изникват причудливи небостъргачи, обсипани със светлини. А те се редуват с пирамиди, дворци като от 1001 нощи, китайски пагоди и шатри.

По някакъв особен начин Астана е правилното място да се обсъжда архитектурата на световната парична система. Могат да се извадят много паралели между изкуственото създаване на столица, която да приюти политиците, и на нова глобална резервна валута, която да приюти парите на инвеститорите. Има обаче и съществени разлики. В един град можеш спокойно да поканиш всички архитектурни светила да експериментират - най-големият риск е да се получи кичозна плетеница от сгради. Докато при финансите опитите на такова ниво са недопустими - различните концепции са несъвместими, промяната става трудно и изисква не само икономическа логика, но и сериозна доза политическа решимост.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kardinalat avatar :-|
  kardinalat
  • + 16

  Пътят напред е сред дебри и неяснота, назад е пропаст. Комичното е, че болшинството скача в урвата със спомените за старата "сигурност".

  Нередност?
 • 2
  hilon avatar :-|
  Финансист
  • - 1
  • + 9

  "Сега, в началото на двайсет и първия век, светът навлиза в третата фаза на историята на парите — ерата на електронните пари и на виртуалната икономика. Появата на електронните пари ще доведе с времето до обществени промени, поне толкова всеобхватни и фундаментални, колкото породените от предишните две парични революции. Новите пари ще предизвикат радикални промени в политическите системи, в организацията на търговските предприятия, в класовата структура на обществото. Виртуалните пари ще създадат своя собствена цивилизация, която ще се различава от досегашната така, както самата тя се различава от цивилизацията на викингите или на ацтеките." Джак Уедърфорд - "История на парите"

  Нередност?
 • 3
  mihomen avatar :-|
  mihomen
  • - 1
  • + 12

  Лошото на книжните пари е, че те носят изгода на едно малцинство, способно да манипулира парите, като се гаври с цяло поколение, което честно е работило и пестило.
  "Адам Смит"

  Нередност?
 • 4
  kamendc avatar :-|
  Камен
  • + 4

  държавите няма лесно да се откажат от собствените си пари, защото така ще загубят възможността да ги печатат. кой политик доброволно би заклал златната кокошка?
  там, където са се отказали - валутните бордове, например - е било все след натиск отвън.

  Нередност?
 • 5
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев
  • - 1
  • + 1

  Проблемът на световната парична система


  През 1716 г. ─ в световното обществено развитие, във Франция при замяна на пари е направена грешка за недовършено преобразуване. Нейната същност е необосновано запазване на начина на държавно финансово управление от времето със "Златни" и при нова обстановка с "Незлатни пари". Почти три века хората не са установили същността на тази непригодност.

  В промяната с "Незлатни пари", правителствата страдат от собствените си действия на съхранени унищожителни условия, поради удължено старо поведение от минало със "Златни пари". С този дефект, властите са с намалени бюджетни постъпления, увеличени плащания и не могат да прекратят регресивни икономически прояви. Жестоките щети при кризи са причинени от незавършен градеж в държавно финансово управление.

  Описаната слабост се допускаше преди, продължава и сега в Р. България и други държави. Има достатъчно факти за практика, която е несъвместима с устойчиво стопанство. Всеки е с потенциал да прецени разбуленото недоразумение. В 2011 г., хората са с актуална потребност от следващ етап на животворната промяна.

  Полезната новост с прилагане на знания за открити “Ресурси М” ще доведе до желан стопански прогрес. Държавното усъвършенстване ще понижи (невключена в държавния бюджет) субсидия за "Разпоредители на суми" и ще осигури за общественото управление полагащи се приходи и смалени разходи.

  През 2011 г. управляващите запазват гибелна наследеност и се мъчат от последици. Налично е противоречие и правителството (колкото и да се старае) няма възможност да завоюва трайно подобрение, защото не премахва вредна и водеща към стопански регрес непълноценност.

  Чрез ползване на специализирани умения, представената неправилност в държавното финансово ръководство е разкрита. Същата може да се ликвидира и да се подсигури устойчивост. Обстоятелството, че неточността съществува в други страни не изкоренява съответна отговорност. Заради опазване на сегашната катастрофална грешка (при условия с "Незлатни пари" немощен начин на държавно управление, от времето със "Златни пари") живеем с разширяващи се диспропорции, кризи и болезнени щети.

  Днес проблемът за пълноценна организация на световната парична система е запазено продължение на „Грешката на Джон Лоу”.

  Необходимо е да се помогне на правителството да разбере наследената „Грешка на Джон Лоу”, съхранението на която води всяка държава към неизбежна стопанска катастрофа.

  Нередност?
Нов коментар