Когато те спасяват, не стачкуваш

Помощта за Гърция всъщност е помощ за германските и френските банки

"Спасяването на Гърция" може спокойно да оглави класацията на най-неточно изкованите словосъчетания. Всъщност страната, както и Ирландия и Португалия, никога не са се нуждаели от спасяване. За тях винаги е имало едно много просто решение - да спрат да плащат. Помощта от Европа и МВФ, гарнирана с доста тежки мерки по орязване на бюджета (и съответно улични протести), е може би най-трудният път за тях.

Ако трябва да говорим за нечие спасяване, то става въпрос по-скоро за европейските банки. Някои от тях се бяха впуснали в авантюрата да купуват гръцки дълг заради по-атрактивната му доходност и сега са изправени пред опасността от загуби за милиарди евро. И ако има някакъв ясен сигнал, че фалитът на Гърция става все по-вероятен, то това е, че инвеститорите вече започват да оценяват и отчитат кои банки са заплашени. Както и какъв ще бъде ефектът върху балансите им в зависимост от това каква отстъпка ще трябва да преглътнат облигационерите.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Решението на ЕЦБ да изкупува неограничено ДЦК-тата на очевадно фалирала държава е чиста проба ограбване на акционерите в ЕЦБ, т.е. на европейския данъкоплатец (включително българския). Един ден ще се отворят архивите и ще прочетем малките срамни тайни, как се е стигнало до там

 • 2
  mgmst avatar :-|
  mgmst

  Малки тайни за големи пари :-)

 • 3
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Въобще не ги мисля банките.. Те винаги са на печалба - просто понякога е по-малка!

 • 4
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  В Р. Гърция съществува неоспоримо държавно задължение за връщане на получени кредити, които сега с трудности се погасяват.
  Доскоро населението на Р. Гърция пряко се ползваше от предимствата на тези кредити, но започва да усеща заплащането на тяхната цена.
  Проблемът е, че самото гръцко държавно управление е с принос за сегашното състояние, защото работи по начин, който подсигурява ненужно завишени държавни разходи за милиарди евро и необратимо се стига до финансова криза.
  Положението е успешно поправимо, защото се знае особено важната причина за криза и само до 24 часа след начало на премахване на тази никому ненужна държавна финансова грешка на гръцкото правителство ще се получи конкретен полезен обществен ефект, изразяващ се в намаления на никому ненужни държавни разходи и наличие на допълнителни пазарни държавни бюджетни приходи и ще е започнало успешно излизане от криза.

  Иван Митев

 • 5
  pesheff avatar :-|
  Пешката

  До коментар [#4] от "ivan_mitev57":

  това от къде го преписа? Дори е без правописни грешки! Копи и Пейст, а баце?

  А пък ако си вярваш в това което си писъл - бегом към форумите на вестник Работническо Дело

 • 6
  dtd avatar :-|
  dtd

  "Помощта за Гърция всъщност е помощ за германските и френските банки"

  "Вече големият въпрос не е трябва ли да се дават парите на данъкоплатците за разточителните гърци, а кое ще е по-евтино - да се наливат неизвестно колко време заеми в периферните икономики или да се рекапитализират банките в центъра на съюза."

  Ето това е истината, а недоизказаното е, че Гърция ще повлече еврото надолу, но засега не се занае, малко или по-значително ще топва обезценяване. И това не е всичко Ирландия, Португалия и др. проблемни южни държави може да убият еврозоната.

 • 7
  toshiro avatar :-|
  Lazar Petrov

  До коментар [#4] от "ivan_mitev57":

  направо се чудя как измисли последното изречение!

 • 8
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  До коментар [#5] от "Пешката":

  За сегашната държавна финансова грешка, поради наличието на която се развива криза не е нужно да се вярва, а да се знае, осъзнае нейната същност, прецени нейната вреда и да се прекрати.

 • 9
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  До коментар [#8] от "ivan_mitev57":

  Грешката се знае, вредата и също, ама липсват топки, за да се прекрати - и Саркози и Анджела ги чекат избори.

 • 10
  kamendc avatar :-|
  Камен

  как ще им опростят дълговете и какво ще си помислят останалите държави в европа, които имат да изплащат дългове (практически всички) - ние сме ахмаци, дето плащаме, а ето на гърците им ги опростиха!
  и то да кажеш да са осиромашели и да няма откъде да си ги върнат - хайде да им ги опростиш. но който е ходил в гърция, знае - хотелчета, цветенца по балконите, коли карат, пари в банките държат... хич не са зле.
  има много решения, например да си въведат извънреден данък или каквото е нужно, да съберат например на калпак по 10 хил. евро (като от богатите е повече, а от бедните по-малко). да кажат братя гърци, 30 години ядохме и пихме, всеки от вас се облагодетелства, сега всеки нека да даде, за да си върнем държавните дългове - иначе ще ни конфискуват акропола и остров корфу. да ги видим тогава!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход