Видео: CAPITAL|K

Видео: CAPITAL|K

Работна закуска с участниците в конференцията "Sofia platform"

Огнян Георгиев
4772 прочитания

© Надежда Чипева


Това е съкратена видеоверсия на работната закуска, на която "Капитал" покани няколко от участниците в конференцията "Sofia platform". Тя е първата серия от поредицата CAPITAL | K -  разговори на живо по теми, които променят света около нас.

По-долу ще намерите някои от ключовите изказвания на участниците, а вляво е транскриптът от разговора.

Николай Младенов

министър на външните работи

Разбира се, че има общи теми. Хората са се изправили пред страха и са го победили. Имат куража да поискат определени неща от правителството си. Да искат да участват в управлението, демокрация, да искат да им бъдат осигурени икономически възможности. Последното всъщност е различно от това, което беше по наше време, през 1989, когато искахме свободна пазарна икономика вместо централизираната по време на комунизма. Сега дебатът не е за това, тъй като в арабския свят вече съществува една по-извратена версия на пазарната икономика, но хората искат честни възможности. Не просто два процента от населението да стане богато, а деветдесет - бедно, а всички да имат шанс.

Надим Шехади

експерт към Chatham house

Донякъде това, което се случи в Източна Европа през 90-те, бе по-лесно, защото имаше само една посока. В Близкия изток има много посоки, които се борят помежду си - ислямистите, секуларистите, хора, които са отворени към запада и които не са. В Източна Европа, може би греша, но предполагам, че имаше все пак минимален консенсус накъде да се върви. Тези конфликти усложняват нещата, а и старите режими се оказват устойчиви и играят с тези противоречия. Западът пък е много слаб и колеблив и това е с много лоши последствия, тъй като се получават разнопосочия, липса на яснота. Виждаме до какво доведе това в Либия, а днес в Сирия един от факторите е, че е режимът вярва, че Западът още го подкрепя, тъй като не може да си представи живот без президента Башар Ал Асад, така че Асад буквално има лиценз за убиване.

Филип Димитров

бивш премиер на България, посланик на ЕС в Грузия

Нещата трябва да бъдат свършени на място. Ако ще се прави каквото и да било, то трябва да е бързо и просто. Това е единственият начин нещата да бъдат свършени ефикасно. Ако ще се прави демокрация, тя трябва да бъде направена с участието на хората. Това е единственият начин. Вторият аспект е, че ако ще се прави демокрация, трябва да има отправна точка. Не мога да си представя на тази или друга планета да бъдеш демократ и да си антизападен едновременно.

Саид Садек

египетски политолог

Много хора казваха, че сме различни и не можем да сравняваме, но всъщност има много прилики, и то големи. Когато египетската Държавна сигурност се провали например, първото нещо, което направиха, е да отидат в Източна Германия и да вземат експерт от ЩАЗИ, който да обясни как да се разгради тази система. Не сме се обръщали към ФБР или Ми5, а към Източна Европа, което е съвсем естествено. Тя има много политически прилики с нас за разлика от Западна Европа, защото няма никакво колониално наследство. Не бих подозирал Полша, Унгария или България, но ще бъда подозрителен, ако международната политическа помощ дойде от Америка. Някои от организациите, които подпомогнаха революцията в Египет, имаха подготовка в Сърбия.

Ахмед Атеф

режисьор и активист от Египет

Всички имат нужда от съвет, никой не може да знае всичко. Трябва ни диалог с всички, дори с екстремистките идеи в обществото ни. Диалогът е ключов. Вчера например научих за онези 1 млн. имигранти, напуснали България, за софийското гражданство по време на комунизма. Ние имаме обратното в Египет - всички идват в Кайро и демографският ръст предизвиква много от проблемите на крайната бедност и на екстремизма у нас.

Това е съкратена видеоверсия на работната закуска, на която "Капитал" покани няколко от участниците в конференцията "Sofia platform". Тя е първата серия от поредицата CAPITAL | K -  разговори на живо по теми, които променят света около нас.

По-долу ще намерите някои от ключовите изказвания на участниците, а вляво е транскриптът от разговора.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  "..Комунистическият режим е корумпиран......"
  цЪ,цЪ.....
  Капиталистическият режим се оказа безкрайно корумрипан, надка гаражната, Валяко, Агнешките главички, Вальо топлото, лостов от фамилия Фондациеви,
  така че айде да не сваляме проблема от болната глава на здравата....

 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  "..... Не мога да си представя на тази или друга планета да бъдеш демократ и да си антизападен едновременно.... " може може, брадат козел, хем как може.... "западните" хора са капка в морето от хора на Земята, не най-добрата между впрочем.... примери ами приятеля Берлускони, малкият храст, Ширак, Кол, Дик Чейни и компания и още който се сетиш, за далаверите в "източните" "западни" японски острови ще зъмълчим за сега.........

 • 3
  donio avatar :-|
  donio

  Боби ти остави друготоами така наречените"демократични революции" в Египет се изродиха в преследване на християнството.На там блъскат поданиците на шестолъчката и агентите им.Ако това е била целта на натази конфереция в София,а очевидно такава е била ,нищо добро не ни очаква.Не забравяй думите на Бжежински "По-опасен враг от комунизма е православието"На там отиват работите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход