Един (не)предсказуем вот

Секс скандали внасят оживление в последните дни преди турските парламентарни избори

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган вероятно лесно ще спечели предстоящите парламентарни избори
Премиерът Реджеп Тайип Ердоган вероятно лесно ще спечели предстоящите парламентарни избори    ©  Reuters
Премиерът Реджеп Тайип Ердоган вероятно лесно ще спечели предстоящите парламентарни избори
Премиерът Реджеп Тайип Ердоган вероятно лесно ще спечели предстоящите парламентарни избори    ©  Reuters

Двайсетинагодишният Фатих не е националист. Всъщност начинът на живот и възгледите на младия турски икономист са в пълна противоположност с крайнодясната ислямистка идеология на Партията на националното движение МНР. Той не живее с родителите си, а противно на все още ширещите се консервативни традиции в страната с чужденка, без брак. Обича да готви и с радост е поел основната част от къщната работа, докато приятелката му е тази, която осигурява парите за домакинството. И въпреки това Фатих сериозно обмисля възможността да пусне бюлетина не за друг, а именно за МНР на парламентарните избори в Турция на 12 юни.

Предстоящият вот е доста необичаен за турската политическа традиция, особено на фона на 90-те години на XX в., които донесоха голяма партийна фрагментация и непостоянство в пристрастията на избирателите. "Като последица от това изборните резултати бяха много отворени и податливи на изненади, като например залавянето на Абдула Йоджалан през 1999 г. или икономическата нестабилност през 1995 г. и 2002 г.", обясни за "Капитал" младият турски политолог Емре Ердоган, един от основателите на изследователския институт Infacto в Истанбул. "Днес почти всички са съгласни с изборната победа на управляващата Партия на справедливостта и развитието (АКП) на премиера Реджеп Тайип Ердоган", смята политологът. Според него този факт "може да се приеме като индикатор за нормализация или институционализация на турската партийна система".

Позовавайки се на социологически проучвания от март и април тази година, турският либерален всекидневник "Радикал" очаква, че между 46% и 48% от гласовете на избирателите през юни ще отидат в полза на АКР и така ще й донесат трети пореден управленски мандат. Голяма част от успеха на партията се дължи на икономическата й политика - Турция в момента се радва на добър икономически ръст (най-бързо растящата икономика в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, изпреварила отличници като Китай и Индия). В същото време турските потребители не усетиха тежестта на глобалната рецесия, а инфлацията в страната чувствително намалява. "Икономическата стабилност е важна причина за подкрепата за Ердоган", смята турският политолог. Според него премиерът привлича гласоподаватели и като говори за възможности. "Той е лидерът на промените в икономиката и реториката му за по-добър живот, чийто символ са магистралите, самолетите, компютрите и новите жилища, е атрактивна за избиратели, стремящи се към достъп до блага и модерен живот", казва Емре Ердоган.

Предизборната кампания на премиера включва грандиозни планове и строежи до 2023 г. Един от тях е например проектът за свързването на Мраморно и Черно море чрез голям канал, който ще облекчи натоварения корабен трафик през Истанбул по Босфора. И въпреки че тази идея не е новост, тя е един от гръмките предизборени лозунги, които добре илюстрират популисткия стил и управленския похват на Реджеп Тайип Ердоган. Политологът от Infacto подчертава и друга особеност, която подсилва обществената популярност на Ердоган: "Подходът му, основан на концентрация върху отделни общности и използването на религиозни метафори, компенсира неуспеха на държавата да защитава хората от икономически проблеми. Социалната политика на правителството се характеризира с дарения - безплатен или почти безплатен достъп до здравни услуги и държавно образование."

Все пак социологическите проучвания показват, че въпреки

Грандиозния размах

на политиката му чарът на турския премиер не е универсален. Той не успява да достигне до близо половината от турските избиратели. Очаква се в средата на юни между 25% и 30% да дадат гласа си за основния опонент на АКП - кемалистката Републиканска народна партия (СНР, наследник на партията на Кемал Ататюрк). Лидерът й Кемал Киличдаролу получи прякора Ганди заради физическата си прилика с легендарния индийски политик, но всъщност привлича внимание повече със своя остър и безпардонен език. Миналата година, когато той пое СНР след оставката на дългогодишния й председател Дениз Байкал, Килдждаролу бе посрещнат с голям ентусиазъм и с надежди за сериозни промени в редовете на партията. "Той обаче не успя да привлече нови избиратели" отсича Емре Ердоган. Според политолога очакванията СНР да вземе 30% на предстоящия вот са пресилени. Неговата лична прогноза е кемалистите да получат 25%, които, както и досега, ще дойдат основно от Истанбул, турското средиземноморско крайбрежие и европейската част на страната, защото именно там е концентрирана основната група привърженици на СНР. Идеите на Републиканската партия продължават да намират само слаб отзвук или дори изобщо не присъстват в политическия живот на много консервативни кътчета в анадолската провинция и особено в районите с кюрдско население.

Дори типични привърженици на идеологията на СНР като Фатих от Истанбул имат

Сериозни резерви

"Всъщност много бих искал да пусна бюлетина за СНР, но за мен Киличдаролу просто не е подходящ за лидер на страната. На нас ни трябва някаква силна фигура", обяснява пред "Капитал" младият икономист - мнение, което споделят много потенциални привърженици на идеите на най-голямата турска опозиционна партия. И което е сериозна пречка пред шансовете й за по-значителен изборен успех.

Фатих казва, че дълго време е мислил как да постъпи пред урната на 12 юни и накрая е решил да гласува именно за крайно десните. Ако те не прескочат 10-процентовата бариера за влизане в парламента, гласовете им ще бъдат разделени между останалите претенденти за депутатски места - АКП и СНР. По този начин младият икономист ще упражни правото си на глас, обяснява той, без да прави компромиси с убежденията си, като подкрепи една от двете водещи партии, които не харесва.

Доскоро калкулациите на избиратели с убеждения като тези на Фатих бяха съвсем различни. Само допреди няколко дни изглеждаше сигурно, че хора на МНР отново ще се настанят на депутатските места в Анкара. На предишните избори през 2007 г. партията получи около 14% от бюлетините. Новите социологически проучвания й обещаваха по-малко тази година, но все пак достатъчно, за да прескочи бариерата - между 11% и 13% . И тогава в интернет се появиха видеозаписи на лидери на МНР в компрометиращи интимни ситуации с жени - нещо, което е абсолютно неприемливо за консервативните възгледи на привържениците на партията. Докато дебатът кой е направил и разпространил тези клипове и кой има политическа полза от тях тепърва ще набира сила в Турция, няколко от лидерите на крайно десните се видяха принудени да подадат оставки. Нещо подобно се случи и миналата година, когато през май дългогодишният лидер на СНР Дениз Байкал също се оттегли от поста си, след като в интернет се появи секс видео с него и омъжена жена.

Оживлението, което новият пикантен скандал предизвика в турската политика на финалната права преди парламентарния вот, е важно заради възможния ефект върху крайния резултат от гласуването за МНР. Защото от него до голяма степен ще зависи дали на 12 юни хората на Ердоган ще получат мечтаните 330 места в турския парламент, които ще им осигурят удобно мнозинство от две трети и възможности за политически решения с наистина голям размах, включително промени в турската конституция. В очертаващите се интересни последни предизборни дни сигурно е едно: името на новия турски лидер ще е отново Реджеп Тайип Ердоган - човекът, задържал се най-дълго на премиерския пост в Турция след края на еднопартийното управление в страната.