С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
33 10 юни 2011, 15:59, 7667 прочитания

Как бактерията подчини мегаполиса

Био vs. ърбън, или защо Берлин се страхува от природата, а германските власти не могат да се справят с е.коли

Доника Денева | Берлин
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Яркият цвят в сандвича идва само от магданоза. Вместо свежа салата получаваш ананас на кубчета, в повечето случаи от консерва. Но иначе всичко е наред. Така казва мениджърът на луксозния ресторант на последния етаж в KaDeWe Харалд Ек. KaDeWe е "Магазинът на Запада" в Берлин – Kaufhaus des Westens. Традиция и съвременност, символ на аристокрацията от едно време и любимо средище на модерния хайлайф сега. Е, менюто в ресторанта е малко променено, но какво от това - туристите се справят и без бобени кълнове. Страхът е другаде. Той се крие в чантите на хората, в изкупените шишенца дезинфекционни препарати от околните дрогерии.

Смъртоносната бактерия ешерихия коли (е.коли) проби за дни през мастодонтите на германската столица, от причудливите иновативни сгради на западната част, през остатъците от Берлинската стена, по прецизно преплетените релси на метрото до прочутото с издържливостта си строителство на Изтока. Берлин се страхува от природата и е някак по-сив и недоверчив. Берлинчани не хапват ягоди в разгара на сезона. Страхът свали темпото и оголи някои от слабите места на урбанизирания човек, а градът някак се сниши.


Преди месец в Германия се появява първият пациент, заразен с е.коли. Под това име се крие чревна бактерия, позната на науката отдавна. Новият й щам обаче е мутирал и смъртоносен. Лекарство няма. Има 26 починали, над 2400 заразени, около 650 от тях са с ХУС (хемолитично-уремичен синдром, който причинява бъбречна недостатъчност, атакува нервната система и може да доведе до фатален край). Повечето, ако се спасят, ще останат с трайни увреждания. До днес източникът на отровата е мистерия. Главни заподозрени са суровите зеленчуци. Лекари, учени и политици се превръщат в разследващи детективи. Само дето медицинското разследване води все повече към нищото. Немският учен микробиолог Хелге Карх, който от 30 години изучава бактерията и е наричан папата на е.коли, каза тежката си дума: "Не съм срещал такова нещо никога."

От високите етажи на KaDeWe обратно долу при хората, на турския пазар за плодове и зелечуци в емигрантския квартал Нойкьолн. Шумно и шарено. Тук за новата бактерия се говори на висок глас и с усмивка. Продавачът на зарзават Сервет пита редовен клиент: "Как бяха доматите?" А клиентът се смее: "Живи сме още." Тези домати сега струват 39 евроцента за килограм, a само преди месец са били по 1.50 евро. Сервет разказва, че губи 30% от обичайните доходи за това време на годината. Точно сега е разгарът на сезона, а няма краставици. Приготвил е за всеки случай в една щайга зад щанда, дава ги по 20 евроцента парчето. Онзи ден минала някаква момчешка компания, питали за краставици. Сервет се учудил и извадил щайгата изпод щанда. Момчетата купили всичките. Искали да се пошегуват с приятел – подарили му ги опаковани като букет на мъжкия празник, който беше миналата седмица. Празнуват го бащи и синове, често с епохални напивания.

Първо за източник на заразата бяха обвинени краставиците, и по-точно тези от Испания. Сега масово не се купуват храни от средиземноморската държава. 
По същия принцип бяха набедени и бобените кълнове, макар и само за ден. Още никой не ги яде. Без тях кухнята на китайските ресторанти в Берлин е заприличала на балканска. После бяха виновни и инсталациите за разпад на биомаса, терористите, животните, хората.Засега само въздухът е невинен

и берлинчани си го дишат с удоволствие по парковете. Бьоклерпарк е в източната част на града, сърцето на кв. Кройцберг, домът на креативните млади. Лято е, необичайно топло за Берлин. Жегата е добре дошла - единственото сигурно за бактерията е, че умира при 70 градуса. Всички се пекат по парковете, къпят се в речните канали, хапват от McDonald's (защото това се оказва най-безопасната храна в момента) и пият кафе от Starbucks (там във всеки филиал пише, че не се използват никакви сурови продукти). Био-то вече не е толкова куул, след като набедените испански краставици се оказаха такива. Сега алтернативните философи в парка развиват новите си теории, бирата е ок. От единствената масивна постройка в района, сивата болница "Вивантес", тихо ги наблюдават заразените, чието бъдеще не е ясно.

Имиджът на изрядните немски институции

е на път да се срине, след като вече месец няма и следа от източника на смъртоносната бактерия, а само фалшиви тревоги. Изглежда, че властите се оплитат в сложността на собствената си система. За борбата срещу заразни болести в Германия са отговорни буквално стотици служби. Най-популярната на федерално ниво е институтът "Роберт Кох" в Берлин, който отговаря за изучаване и спиране разпространението на болести. От друга страна, здравеопазването в Германия е в компетенцията на отделните провинции и местни парламенти. Така учените от "Роберт Кох" не могат например самоинициативно да разговарят с пациенти. Федералната система се оказва прекалено оплетена и оттам - неефективна: двама ресорни министри на федерално ниво (Илзе Айгнер, Министерство на земеделието и защита на потребителите, и Даниел Бар, Министерство на здравеопазването), по 16 и повече регионални министри или сенатори, отговорни за здравеопазване и селско стопанство, регионални служби за защита на потребителя, към това прибавяме и федералните институти. В нетипичните за Германия хаос и объркване се чуват прибързани мнения, които парализират хора и икономики.

Напрежение има и в болниците - запасите от кръвна плазма са на привършване. Тя е нужна за преливане - единственият облекчаващ метод срещу агресивния щам. Хиляди хора се трупат пред централно разположените мобилни пунктове за даряване на кръв. Солидарни са и медицинските работници от цялата страна – много от тях по собствено желание помагат в кризисните райони денонощно. Човечността я има, но липсва обединяващата институция, която да организира хората и информацията.

Загубата на ценно време заради бюрократичната джунгла и прибързаните изказвания, довели до излишна психоза и икономически загуби, събраха критики не само от германските медии, но и от ЕС. "Изключително важно е националните власти да не прибързват да дават информация за източника на заразата, без тя да е потвърдена от бактериологичен анализ, тъй като това насажда необосновани страхове сред населението в цяла Европа и създава проблеми за производителите на храна",  заяви еврокомисарят по здравни и потребителски въпроси Джон Дали. В Испания не са толкова дипломатични в гнева си и не само настояват за реабилитиране на своите краставици, но и заплашват да съдят германските власти.

Европейският фермерски съюз Copa-Cogeca изчислява загубите в Испания на 200 млн. евро седмично, в Италия - 100 млн. евро, 50 млн. в Холандия и по 30 млн. евро в Германия и Франция. Производителите на зеленчуци от Белгия, Португалия, Гърция, Дания, Полша, Румъния и България също настояват за компенсации. До момента ЕС е обещал общо 210 млн. евро, които ще бъдат разпределени и изплатени до края на месеца. Според фермерите обаче те са крайно недостатъчни.

Извън числата е фактът, че в центъра на Европа, в една от най-развитите световни икономики, в политическа система, служеща за пример, в един от най-благоприятните за живот мегаполиси, хората се оказват незащитени. Нещо повече - занимават се със стари проблеми. Оставяме настрана птичия и свински грип, лудата крава и диоксиновия скандал – те са отскоро. Актуален отново е Албер Камю, който в "Чумата" разказва как след първите удари на една на пръв поглед безобидна болест цял град се свива и жителите му се побъркват.

В берлинското метро отдавна се движи един човек с найлонови ръкавици. Винаги е с тях и пътува редовно сутрин по една и съща линия. Прилично облечен, видимо здрав млад мъж. Други пък избягват да натискат бутона за отвaряне на вратите и сконфузено изчакват, докато следващият го направи. Някакво притеснение от нещо неизвестно. Никой не знае от какво, но много хора осезаемо не използват спокойно пространството около себе си.

Говорителят по здравните въпроси към местния берлински парламент доц. Волфганг Алберс признава пред "Капитал" за биокатастрофата: "При цялата модерна техника и логистика и въпреки всеобхватното регулиране допуснахме това да се случи. Отговорността сега е при индивида – личната хигиена и съвест не могат да бъдат заменени от обществен контрол." Изказването му подсказва капитулацията на висшата градска институция пред бактерията. Запитан как очаква да се развие моментната неизвестност, доц. Алберс отговаря: "Разбира се, че търсенето на източника е необходимо, за да бъде той изолиран, ако все още е възможно. Много вероятно е обаче изобщо да не можем да го идентифицираме. Затова е безсмислено да се фокусираме върху това."

След толкова години шлайфане на политически системи, разрушаване на стари и градене на нови сгради и стени, след еуфорията около антибиоците и ваксините от средата на миналия век и при целия информационен поток се оказваме пак  на същото място. Следващата мутирала бактерия е въпрос на време. Може би дори се крие загнездена дълбоко в стомасите на хората. И те я носят навсякъде със себе си – през дебелите стени на новите си жилища, в уютния си дом на топло. И го знаят, но само на заден план - бактерията е по-тежка от небостъргача. Хайде сега си почистете тъчскрийна на iPhon-а.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Меркел призовава за компромис за бюджета на ЕС 1 Меркел призовава за компромис за бюджета на ЕС

Преговорите в Брюксел могат да завършат без споразумение

18 фев 2020, 466 прочитания

Най-богатият човек дарява 10 млрд. долара за борба с климатичните промени 1 Най-богатият човек дарява 10 млрд. долара за борба с климатичните промени

Основателят на Amazon Джеф Безос създава специален фонд, който ще финансира изследователи и активисти в сферата на устойчивото развитие

18 фев 2020, 949 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Свят" Затваряне
През парламента към президента

Партията на Ердоган отново спечели изборите в Турция, което ще позволи на премиера да се прицели в поста държавен глава

Още от Капитал
Българският автопазар: Расте, но и старее

През 2019 г. делът на старите дизелови двигатели продължава да се увеличава, както и на колите над 20-годишна възраст

Андон Балтаков: Не искам да звуча като прогноза за облачно време

Генералният директор на БНР пред "Капитал"

Новите дрехи на "Шишман"

Несигурното бъдеще покрай предстоящия ремонт на знаковата улица в центъра на София отново разбуни духовете

Вирусът, който смрази света

Епидемията от коронавирус за по-малко от месец запали Китай и уплаши целия свят с пандемия, която не е виждана от десетилетия. Рисковете са много, но и възможностите да бъдат избегнати още са живи и съвсем реални

Порто, Сиза и Елиасон

Музеят Serralves в Порто отбелязва своята 20-годишнина с изложби на архитекта Алваро Сиза и на артиста Олафур Елиасон

Оскари в преход

На еклектична церемония Академията балансира между сигурността и риска. "Паразит" направи история. Брад Пит, Лора Дърн, Хоакин Финикс и Рене Зелуегър спечелиха при актьорите

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10