Кой е новият Осама?

Доктор Айман аз Зауахири наследи лидерството на Ал Кайда.

Зауахири беше дясната ръка на Осама бин-Ладен през последните години.
Зауахири беше дясната ръка на Осама бин-Ладен през последните години.    ©  Reuters
Зауахири беше дясната ръка на Осама бин-Ладен през последните години.
Зауахири беше дясната ръка на Осама бин-Ладен през последните години.    ©  Reuters

"Ал Кайда" обяви в официално съобщение, че Айман аз Зауахири ще наследи убития от американски военни в Пакистан Осама бин Ладен. В изявлението пише, че под неговото ръководство организацията ще продължава да води джихад, или свещена война, срещу САЩ и Израел.

Роденият в Египет Зауахири е бил дясната ръка на Бин Ладен през последните години, като дори се смята, че е бил "мозъкът зад атентата на 11 септември 2001 г.". Той винаги е бил известен като "лицето и гласа на Ал Кайда", тъй като е приел ролята на говорител на организацията и е участвал в 16 аудио и видеозаписа само за 2007 г. - четири пъти повече от самия Бин Ладен.

Титлата "Доктор", която Зауахири носи, се дължи на медицинското му образование, което получава в Египет – той е квалифициран очен хирург. Той произлиза от образовано семейство на лекари и академици – дядо му е бил главният имам на ислямския университет Ал Азхар (авторитетен сунитски образователен център в Египет), чичо му – първи главен секретар на Арабската лига, а баща му – професор по фармакология в университета в Кайро.

Зауахири е изявен радикал още от малък. На 15 години вече е арестуван заради членството си в нелегалното "Мюсюлманско братство" – най-старата и голяма ислямистка организация в Египет. През 1973 година се присъединява към "Египетски ислямски джихад". Там той получава обучение как да  борави с оръжия и експлозиви.

В началото на 70-те години на миналия век, когато Зауахири е едва на 20, той придобива титлата "емир" (началник), която се присъжда на лидерите на ислямистките фронове и организации, след като бива обвинен в съучастие в убийството на президента на Египет Ануар ас Садат.

За Зауахири се знае значително повече, отколкото за неговия предшественик – предимно благодарение на разкодираните съобщения, извлечени от неговия личен компютър, който той изоставя по време на бягството си от Кабул през октомври 2001 г. Тогава американската атака, насочена срещу убежищата на Ал Кайда в афганистанската столица като отговор на терористичните актове в Ню-Йорк, успява да хване Зауахири неподготвен.

От личната му кореспонденция анализаторът доктор Нимрод Рафаели успява да извлече голяма част от фактите, които се знаят за Зауахири днес.

Там той открива доказателства за участието на Зауахири в планирането на атаките над американските посолства в Кения и Найроби през 1998 г., които са и първите терористични прояви, доказано свързани с т.нар.  "Международен фронт за борба с евреите и кръстоносците", както и за редица други атентати.

От кореспонденцията също се разбира, че Зауахири е прекарал по-голямата част от 90-те години на миналия век в пътуване с цел изграждане на мрежа от познанства и убежища. Балканите, дори и за кратко България, са едни от местата където е живял след оттеглянето на Съветския Съюз от Афганистан.

Любопитни факти за личността на Зауахири се крият в имената, с които той е подписвал кореспонденцията си. Едно от тях, което той е ползвал предимно за деловите си писма, е Ал Устад Нур (професор светлина). "Устад" е уважителна титла, която се присъжда на образованите хора в арабския свят и на академични длъжности. "Нур" пък Зауахири е взел от името на Нур ад Дин Занки – сина на Султан Имад ад Дин Занки, който се е сражавал с кръстоносците през 12-ти век. По този начин той е демонстрирал едновременно и потеклото, и идеологията си.

Името, с което е подписвал писмата си към най-близките си приятели и познати е "Абу Мухамад", или "баща на Мухамад". Мухамад е името на единствения син на Зауахири, който е бил убит заедно с майка си (съпругата на Зауахири – Иззат Нууаир) след американските бомбардировки над Афганистан.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  postingcanter avatar :-|
  Posting Canter

  явно радикалният ислям не намира съдбата на осама за поучителна. надявам се поне умереният ислям да се разграничи от по-крайните покварители на религията. а до тогава, успех на специалните служби.

 • 2
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  Както и преждевременно прекратил земните си дни началник , така и ал Заухири е един страхлив плъх , който е много смел , когато става дума да се жертва чужд живот , но не и когато става въпрос за неговия собствен живот.
  За да станеш "шахид" , не се иска нито физическа сила , нито издържливост , нито много ум - иска се смелост.

 • 4
  manager avatar :-|
  Зам. Директор

  Тъй като е очен лекар, скоро ще получи деливъри, наши "лекари", за да го излекуват окончателно от миопия, астигматизъм, глаукома, пърхот, главоболие, настинки, ревматизъм и други болести, като го изпратим с уан уей тикит и наложен платеж при девиците, за да играят 'джихад' с "братчеда си" Бин Ладен/Офф.

  Когато ЦРУ са гепили Че Гевара - кретенът разстрелвал деца и бременни жени - сегашният Зам. Директор по направление Централна и Латинска Амeрика му казал, че ще бъде гръмнат. Оня мизирабъл се разревал и взел да се моли, а малко след това започнал да мирише, разбирайки най-накрая какво са чувствали жертвите му, преди да ги нареже с мачете или разстреля с полезния СеСеСеРейски автомат Killing Machine KALASHNIKOV.

  Разстрелян с кеф от наши оперативни работници.

 • 5
  edin_lud avatar :-|
  bolenZdravNosi

  Осама (ако е истина) лесно се отърва ,ама на този искам да му резнат зелката във видеозапис , както те правят с невинни граждани.

 • 6
  manager avatar :-|
  Зам. Директор

  До коментар [#5] от "bolenZdravNosi":

  С Бин Ладен имахме проблеми, защото се намираше под опеката на разузнавателните муслимски служби на Пакистан, а когато някой е на т.нар. Witness Protection Program, шансът за локирането му намалява с близо 99%.

 • 7
  manager avatar :-|
  Зам. Директор

  Колеги, ако в неделя съм възпрепятстВУван, поради занимания около залавяне на риби и големи шарани, да не забравите да честитите рождения ден на Ayman al-Zawahiri, който беше казал преди време:
  "....that we are in a battle, and that more than half of this battle is taking place in the battlefield of the media.", откъдето проличава любовта на Хайван Засвири към медиите.

  И още едно много точно попадение към настоящата реалност: "It is a certain fact that not all Muslims are terrorists, but it is equally certain, and exceptionally painful, that almost all terrorists are Muslims."

  Да си намери някоя пещера и да я направи по-дълбока, за да може да поизгние под земята и хване ревматизъм като 'колегата' St. Бин Ладен.Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход