Еднопосочен билет

Али Абдула Салех е третият диктатор, пометен от арабските революции. Още не е ясно какво ще изплува от вакуума, останал след него в Йемен

Племето на Салех се обърна срещу него
Племето на Салех се обърна срещу него    ©  Reuters
Племето на Салех се обърна срещу него
Племето на Салех се обърна срещу него    ©  Reuters

Снарядите направиха онова, което многохилядните протести по улиците на йеменската столица Сана, продължаващи вече месеци, не успяха. Вкопчилият се във властта държавен глава Али Абдула Салех най-накрая напусна страната, след като бе ранен при атака срещу президентския дворец. Той замина да лекува изгарянията и раните си в близката Саудитска Арабия. При нападението срещу джамията в президентския комплекс, където Салех и други представители на властта се молели, бяха ранени още вицепремиерът и председателят на парламента. Оттогава вече две седмици официална информация за здравословното състояние на държавния глава няма. Спекулациите се множат – някои медии твърдят, че той е обезобразен и ще му трябва поне година, за да се изправи на крака; други съобщават, че изгарянията по тялото му са 40%, а белият му дроб е колабирал; трети цитират лекуващия му лекар, според когото Салех се подобрява и скоро ще се върне на власт.

И докато йеменските младежи излязоха по площадите да празнуват предполагаемия край на 33-годишното му управление, сред международните анализатори се завихри спор дали отпътуването му е с еднопосочен билет, или демонстрантите се радват прибързано. Същевременно вече започнаха битките за наследяването на властта, които потопиха страната в още по-голяма несигурност.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се